Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Wirmola tar över i Högaborg

Jonas Wirmola efterträder Roar Hansen som tränare i Högaborg.

Fotboll. Som spelare har han meriter så det räcker och blir över. Men som tränare är han fortfarande ett tämligen oprövat kort. Sent i torsdags kom Högaborg överens med Jonas Wirmola om ett tvåårskontrakt som tränare i division 2-klubben.

— Är väldigt inspirerad och hungrig inför det här uppdraget, säger Jonas Wirmola.
För en dryg månad sedan stod det klart att Roar Hansen inte skulle fortsatta som tränare och sedan dess har Högaborgs fotbollsutskott sonderat tränarterrängen i närområdet för att hitta hans ersättare. De hittade vad de sökte i Höllviken.

— Vi har kunnat skynda långsamt. Vi ville ha en kvalitetstränare och det fann vi i Jonas. I honom får vi in fräscht nytänkande i klubben, säger Magnus Månsson i fotbollsutskottet.

Att Jonas inte sysslat med seniorfotboll ses inte som någon nackdel. Tvärtom, eftersom man vill satsa så mycket på sina ungdomar.

— Vi har alltid varit en plantskola och det vill vi fortsätta med. Vill vi ju gärna se att klubben tar ytterligare ett steg uppåt, till superettan. En sådan satsning kan vi inte köpa oss till. Enda chansen är att förädla våra egna talanger. Därför passar Jonas perfekt in på vår profil som bygger på att vi satsar på egna talanger, säger Kenneth Karlsson, informationsansvarig för Högaborg.
Som tränare inledde Jonas karriären 2001 genom att ha hand om IFK Malmös Tipselitlag. I fjol tränade han Höllvikens motsvarighet. Högaborg blir alltså Jonas första seniorlag.

— Det är inte så att jag saknat tränaranbud under de här åren, men de har inte varit tillräckligt kittlande och lockande, säger Jonas.

Men det var alltså Högaborgs.

Roar Hansen, som varit tränare de senaste tre åren, har kontrakt fram till årsskiftet. Den 1 januari tillträder Jonas Wirmola. I samma veva lämnar han Höllviken och flyttar till Helsingborg.
Som spelare inledde han karriären i Öster. Höjdarna är debuten i Premier League och de fina åren som mittback i Malmö FF. Den definitiva punkten för spelarkarriären sätter han faktiskt först i dag, då hans Näset möter Bjärnum i kvalreturen till division 4.

Många känner säkert igen Jonas även som tv-kommentater. De senaste tre åren har han hjälpt till och varit expertkommentator åt tv-kanalen comhem.

— Men jag har alltid sett mig själv som fotbollstränare. Tv-jobbet var mest ett kul sidoarbete. Fast det är det slut med nu, förklarar Jonas.

Men att jobba åt tv har onekligen satt sina spår.

— Visst. Jag kan inte längre koppla av med att titta på en fotbollsmatch bara för njutningens skull. Jag analyserar sönder allting numera, säger Jonas och småskrattar.
Ett nytt och fräscht tränarnamn alltså, men på spelarfronten är det än så längre stiltje. Flera kontakter med gamla spelare vårdas, men inget är klart. Det enda som är klart är att man måste hitta ytterligare en målvakt eftersom Niklas Fredriksson deklarerat att han vill ta ett sabbatsår.

Jonas Wirmola

Ålder: 34

Längd: 190 cm

Vikt: 90 kg

Familj: Sambon Nina.

Seniormeriter: Engelskt ligaspel, över 100 allsvenska matcher, två allsvenska andraplatser

Klubbar: Öster, Kalmar FF, Väckelsång, Vederslöv, Spårvägen, Sheffield United (England), Malmö FF, Skeid (Norge), IFK Malmö.

Aktuell: Tar över som tränare i Högaborg vid årsskiftet.
Gå till toppen