Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Från Ängelholm till Puerto Rico

I dag påbörjar Ulf Gudmundsson och hans lilla båt den långa färden från Ängelholm till Puerto Rico. Det stora äventyret väntar.

. På en trailer i Errarp utanför Ängelholm ligger en liten Albin 57 beredd på den stora utmaningen. I dag på morgonen kopplas trailern till Ulf Gudmundssons Land Rover för transport till Portugal där det egentliga äventyret börjar.

— Jag ska först segla till Kanarieöarna och därefter till Barbados. Den första etappen hoppas jag klara av på tio dygn och om allting går väl tar den långa sträckan över Atlanten 35 dygn. Jag räknar med att det tar två och en halv till tre månader innan jag når målet i Puerto Rico.

Nu är Ulf Gudmundsson ingen duvunge när det gäller Atlantseglingar. En gång, 1980, seglade han faktiskt samtidigt som Kurt Björklund från Helsingborg. Det här blir fjärde gången, fast aldrig i en så liten båt.

— Det verkar som om båtarna blir mindre för varje gång, säger han. Det finns ensamseglare som tävlar med 6,5-metersbåtar och det kostar miljoner. Den här båten är 5,7 meter lång och jag beräknar min kostnad till runt 20 000 kronor.

— Det finns kanske en och annan specialbyggd båt i den här storleken som har korsat Atlanten, men knappast en standardbåt som den här.
Ulf Gudmundsson har haft sin lilla vita "Kå Hånes" i två år, men har inte seglat den så mycket. Han är dock inte särskilt orolig.

— November är rätt tid att segla. Då är orkansäsongen över.

— Jag har ingen elektronik alls ombord, bara ett batteri för lanternan på masten. Det är vinden som ska göra jobbet. Och den enda navigationsutrustning jag har är en plastsextant som jag köpte för 230 kronor för några år sedan.

En segling över Atlanten kräver naturligtvis noggrann planering. Mat och vatten måste räcka hela vägen.

— Jag har en extrautrustning på 300 kilo och där ingår mat och vatten. Vattnet har jag beräknat för dubbla tiden. Man vet inte vad som kan hända.
Ulfs båt är förhållandevis lätt, den väger 750 kilo, och har bara plats för en. Det innebär att hustrun Gloria, som kommer från just Puerto Rico, och de tre barnen stannar hemma tills vidare.

— Det är svårt att ha någon som väntar vid målet om man inte vet exakt hur lång tid resan tar. Hemresan är inte spikad. Först ska det bli en del semesterturer i Karibien.

Ulf Gudmundsson har, trots många äventyrliga resor, klarat sig helskinnad ur strapatserna.

— En gång utanför Australien var det en rejäl våg som välte båten, men man hinner aldrig bli rädd.

Han började segla redan i 12-årsåldern och nu, vid 48 års ålder, antar han ännu en utmaning.

— Vissa dagar ensam ute till havs undrar man vad man håller på med. Ibland är humöret på topp, andra gånger känns allting botten. Det beror på vädret.
Gå till toppen