Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anders Cornelius 40 år

När skruvarna dras åt så måste man veta vad det får för konsekvenser. Kontrabasisten Anders Cornelius förundras varje gång kulturlivet betraktas ur strikt ekonomisk synvinkel. Den 14 november fyller han 40 år.

BASKUNSKAPER. Anders Cornelius får användning för sina färdigheter i allt från svängig latinomusik till stilla barockmusik.Bild: ANDREAS JONASSON
Musikern Anders Cornelius är son till två kulturskribenter. Under framförallt gymnasietiden närde han drömmar om att skriva, men det blev musiken som kom att stå i centrum för honom liksom för den yngre brodern som producerar radioprogram med klassisk musik för danska P 2.
Som liten pojke i danska Hilleröd började han sin musikaliska bana med att spela piano.

— Fast jag var inte särskilt flitig, säger Anders Cornelius som fyller 40 år 14 november.

Hur det var så växte musikintresset efterhand och i femtonårsåldern, när kropp och händer hade vuxit till sig, kunde han börja spela kontrabas. Det visade sig att det var ett lyckokast.

— Instrumentet passar mig.

I några år tog han lektioner på musikskolan och efter gymnasiet sökte han in till musikkonservatoriet i Köpenhamn. Efter sex års studier där följde två år i Stockholm, där han tog lektioner för den svenske kontrabasisten Håkan Ehrén.

— Han är en fantastisk lärare.

1991 anställdes Anders Cornelius vid HSO, Helsingborgs Symfoniorkester.

— Det är ett roligt och omväxlande arbete.

Anders Cornelius har inget emot de oregelbundna arbetstiderna utan tycker att det många gånger kan vara en förmån att kunna vara hemma med barnen på tider som många andra föräldrar inte kan. Hustru Maria Cornelius är läkare på lasarettet i Helsingborg och sonen Valdemar och dottern Saga fem respektive åtta år gamla.
Under bland annat fyra somrar har Anders Cornelius fortsatt att förkovra sig inom musiken genom att åka på kurs i italienska Sermoneta. Det är något han gärna vill göra igen även om det är förenat med en del kostnader.

— Man måste ta sig råd, för det ger så mycket inspiration.

Familjen Cornelius tycker att det åtminstone inte ännu finns behov av att hålla egen bil, utan tar sig fram till cykel.

— Det är rätt otympligt att cykla med basen på ryggen, men det går.

De ekonomiska fördelarna överväger, och dessutom tycker Anders Cornelius om att få lite daglig motion.
Oron för vad snålblåsten kring kulturen kan göra med HSO känns ofta i maggropen när Anders Cornelius vaknar om morgnarna.

— Det blir så lätt fel om man ser på musiklivet ur en rent ekonomisk synvinkel.

Helt nyligen lades ett förslag fram som gick ut på att HSO ska specialisera sig på den nyare musiken och uruppföranden, medan symfoniorkestern i Malmö, MSO, ska spela de mer kända verken.

— Det skulle aldrig fungera, säger Anders Cornelius sammanbitet och ruskar på huvudet.

Dels tänker han på att det finns risk för att en konsert som bara innehåller okända verk blir alltför svårtillgänglig för publiken, dels att den nyskapade musiken är resurskrävande eftersom mer instuderingstid krävs och att ofta både dirigent och särskilda musiker måste hyras in utifrån.
Anders Cornelius ingår i ensembler även utanför HSO och spelar bland annat det som med en musikvetenskaplig term kallas tidig musik – musik från medeltid, renässans och barock. För att bäst komma till sin rätt bör den framföras på tidstypiska instrument.

Ett favoritverk är Mariavespern av Claudio Monteverdi.

— Nyligen fick jag ett stipendium ur symfoniorkesterns jubileumsfond och kunde åka på kurs i Portugal.

För Anders Cornelius del ligger barockmusiken varmast om hjärtat.

— Framförallt är jag en stor beundrare av Johann Sebastian Bach. Hans h-mollmässa liksom Matteuspassionen är bland det bästa från barocken, tycker jag.
Men Anders Cornelius musikhåg står ingalunda till bara 1600- och 1700-talsmusik.

— För ett tag sedan hade jag en period när jag lyssnade mycket på sångaren Tom Waits. Jag tycker också mycket om att lyssna på jazz, och då särskilt Miles Davis som enligt min mening är en av de främsta jazzmusikerna genom tiderna.

Anders Cornelius och några kolleger från symfoniorkestern spelar också tillsammans med några andra musiker i storbandet Mambo Messengers.

— Vi spelar originalarrangemang från 1960-talet av en man som heter Perez Prado. Både vi som spelar och de som lyssnar och dansar gör det med glimten i ögat.

Besättningen består av tre trumpeter, tre tromboner, två saxofoner, trumset, slagverk och bas, och sist men inte minst Hammondorgel.

— Det är det som är grejen, säger Anders Cornelius och ler.

Huaröds Kammarorkester spelar också en viktig roll i hans musikaliska liv.

— Jag har varit med ända sedan starten i slutet på 1990-talet. Jag känner varmt för den ensemblen.

Kammarorkestern består av stråkmusiker från hela Skandinavien som träffas en vecka i taget några gånger varje år. Ledare är Huarödsbon och cellisten Mats Rondin.
— Om jag skulle välja en enda skiva att ta med mig till en öde ö? Det skulle utan konkurrens bli Bachs Goldbergvariationer med Glenn Gould vid pianot, andra inspelningen.
Fakta Anders Cornelius
Aktuell: Fyller 40 år 14 november.

Sysselsättning: Musiker.

Bor: I hus i Helsingborg.

Familj: Hustru och två barn.

Favoritsporter: Tittar gärna på fotboll, cykeltävlingar och handboll. Spelar själv lite fotboll samt åker långfärdsskridskor.

Favoritmat: Det italienska köket.

Firar sin dag: Med familjen.

GRATTIS Anders Cornelius

Aktuell: Fyller 40 år 14 november.

Sysselsättning: Musiker.

Bor: I hus i Helsingborg.

Familj: Hustru och två barn.

Favoritsporter: Tittar gärna på fotboll, cykeltävlingar och handboll. Spelar själv lite fotboll samt åker långfärdsskridskor.

Favoritmat: Det italienska köket.

Firar sin dag: Med familjen.
Gå till toppen