Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Gerhard Hoberstorfer 40 år

När tidningen "Elle" nyligen rangordnade Sveriges sexigaste män av 33 utvalda hamnade han på 26:e plats.

- Att överhuvudtaget komma med på en sådant lista när man ska till att fylla 40 är väl inte så pjåkigt. Jag gick omedelbart och tryckte upp en t-shirt med texten "Number 26", meddelar den blivande 40-åringen.

För några år sedan, när han också fanns med på listan men med en högre placering, tyckte han det enbart var löjligt.

- Men nu börjar man komma i den åldern att man faktiskt uppskattar sådana där små vinkar, det måste jag erkänna, skrattar Gerhard Hoberstorfer.

Vi har sett honom som Benno i "Nya tider" och den slemme Totte Bengtsson på Rederiet-båten "Freja". Eller som den vackre vännen Paul i "Fru Marianne". Det är bland annat genom dessa rollfigurer som tv-tittarna lärt känna honom. Teaterpubliken i Stockholm har dock haft betydligt fler och mera varierade tillfällen att se Gerhard Hoberstorfer i aktion under det dryga decennium som han flitigt beträtt framförallt Dramatens och Stadsteaterns tiljor.

Just nu är det Stadsteaterns Klara-scen som gäller, där intensiva repetitioner pågår inför premiären den 4 december på Dostojevskis "Idioten".
KÄNT ANSIKTE. Skådespelaren Gerhard Hoberstorfer fyller 40 år den 18 november.Vi har under åren sett honom i en rad roller i tv. Foto: Pressens Bild
- Det är en klassiker som ska sättas ordentligt på fötter. Det blir en rak föreställning utan några experimentella märkvärdigheter, berättar Gerhard.

En stark kontrast är det dock till förra pjäsen han medverkade i - "Betrayel" av den engelske dramatikern Harold Pinter. En föreställning som höjdes till skyarna av kritikerna när den uppfördes på originalspråket engelska på Strindbergs Intima Teater i somras. Och det på initiativ av den medverkande Gerhard Hoberstorfer.

- Det var väldigt kul. Eftersom det händer ganska ofta att vi skådespelare pratar om att man borde göra något på ett annat språk än det man vuxit upp med. Men oftast blir det inte av för att det är ganska svårt och innebär en stor ansträngning. Men genom en brittisk kontakt jag har kunde vi göra slag i saken och det är jätteroligt att det gick så bra.
Man är redan i färd med planerna för en ny engelskspråkig uppsättning på samma scen nästa år. Innan dess, med premiär i mars nästa år, skall Gerhard göra Jean i Strindbergs "Fröken Julie" på nämnde dramatikers egen scen.

- Det är ju en sådan där klassisk roll som man som skådespelare drömmer om att få göra så det ser jag fram emot.

Den som haft tillfälle att höra hans välartikulerade stämma tolka den amerikanske rockpoeten Tom Waits vet att den lämpar sig väl även för sång. Något Gerhard Hoberstorfer bevisat åtskilliga gånger som frontfigur i kultbandet "Bad Livers", som han var med och bildade 1988.

- Vi existerar fortfarande i lite olika konstellationer. Bland annat spelar vi numera också argentinsk tango och country. Och vi kommer säkert att hålla på tills vi sitter på hemmet allihop, skrattar han.

Av detta torde det framgå att Gerhard Hoberstorfer inte lider av arbetsbrist. Teaterkvoten är i alla fall väl fylld för ett bra tag framöver. Fast nog skulle det gå att stoppa in en och annan film- eller tv-roll om tillfället dyker upp.
- Det senaste jag gjorde för tv var i "Olivia Twist" häromåret. Det var roligt och förhoppningsvis blir det mer. Men min filmkarriär verkar ha gått i stå. Det kan bero på att min första biofilm "Lust" blev en riktig kalkon. Den kom 1994 så det borde vara glömt nu.

- Men den svenska filmindustrin är så liten att en sådan sak gärna hänger i. Liksom att samma skådespelare återkommer gång på gång i svensk film eftersom det är så dyrt att göra film i dag att man inte vågar annat än satsar på säkra, beprövade kort. Å andra sidan är det likadant i USA. Plötsligt är det till exempel Julia Roberts i allting ett tag. Sedan bara George Clooney. Och det funkar ju, så varför inte...

Frågar sig retoriskt en ingalunda frustrerad Gerhard Hoberstorfer.

- Det lossnar säkert så småningom. Min filosofi är den, att om man hänger upp sig på något man vill ha - då kommer det aldrig. Om man däremot struntar i det, jobbar på och löser de uppgifter man har för handen på ett bra sätt så kommer det kanske till en ändå. Till exempel ett anbud från Fares Fares och hans brorsa, skrattar han.

Den beryktade 40-årskrisen klarade han av mellan 30 och 35. Men kravet på att fira den annalkande 40-årsdagen har han upplevt som lätt stressande.

- Man hade ju en idé om att man skulle ha ett sådant där jätte-jättekalas och bjuda in alla, både vänner och fiender, till en försoningsfest. Men vid närmare eftertanke krympte projektet till en intim familjemiddag nu på tisdag. Däremot gjorde min sambo och jag förra helgen en sorts födelsedagsresa till Berlin och såg så mycket teater vi bara kunde klämma in på fyra dagar - fem föreställningar! En bättre födelsedagspresent kunde jag inte hitta på till mig själv.
Fakta Gerhard Hoberstorfer
Aktuell: Fyller 40 år 18 november.

Familj: Sambon och fästmön Helena Allard, sönerna Georg 12, Erwin, 9.

Bor: I Stockholm.

Aktuellt: Repetera "Idioten" på Stockholms stadsteater.
Monica Frime/TT Spektra

GRATTIS Gerhard Hoberstorfer

Fyller: 40 år 18 november.

Familj: Sambon och fästmön Helena Allard, sönerna Georg 12, Erwin, 9.

Bor: I Stockholm.

Aktuellt: Repetera "Idioten" på Stockholms stadsteater.
Gå till toppen