Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Lars Tobisson 65 år

Han fyller visserligen pensionär, men någon pensionsavgång är inte aktuell

- Det dröjer ett tag innan jag behöver tänka på det eftersom min mandatperiod fortsätter en bit in på våren 2006, konstaterar Lars Tobisson, Sveriges ledamot av EU:s revisionsrätt.

När erbjudandet om att efterträda blivande biståndsministern Jan O Karlsson på posten som EU-revisor var det inte precis någon överraskning, påpekar moderaternas förre vice partiledare Lars Tobisson.

- Jag hade då, 1999, suttit i partiledningen i drygt 25 år och i riksdagen i 20 år och fått en del förfrågningar från regeringen om jag hade lust att avsluta med något annat. Och när detta kom tyckte jag det lät som ett trevligt sätt att varva ner och avrunda politikerkarriären.

Ännu har han inte haft anledning att ångra sig utan tycker det är intressant och stimulerande att jobba centralt i EU och få en nära inblick i verksamheten. Revisionsrätten, som har sitt säte i staten Luxemburgs huvudstad med samma namn, har till uppgift att granska och kontrollera genomförandet av EU:s enorma budget som för 2003 ligger på i runda pengar 100 miljarder euro. Eftersom det handlar om offentliga finanser var det inte något nytt område för Lars Tobisson, som sysslat med bland annat just detta under 20 år som ledamot av det svenska finansutskottet.
GÅR INTE I PENSION. Lars Tobisson, Sveriges ledamot i EU:s revisionsrätt i Luxemburg, fyller 65 år den 19 november men fortsätter att arbeta ytterligare ett par år. Foto: Pressens Bild
- Det finns en medlem från varje EU-land i revisionsrätten. Vår bakgrund är blandad. En tredjedel är före detta politiker, en tredjedel högre ämbetsmän från finansdepartement och liknande, en tredjedel har erfarenhet från revisionsarbete i offentliga sammanhang, berättar Lars Tobisson, som har arbetsmarknadspolitik som sitt ansvarsområde i revisionsrätten.

Något annat födelsedagsfirande än en enkel middag hemma på kvällen blir det inte på onsdag. Lars Tobisson flyger nämligen till Stockholm på födelsedagen för att i slutet av veckan presentera EU:s revisionsrätts årsrapport för finansdepartementet, riksdagen och andra myndigheter. Rapporten som handlar om verksamhetsåret 2002 kommer inte att uppvisa några större överraskningar:

- Problemen är sig ganska så lika jämfört med de vi har redovisat tidigare. Nämligen att vi på vissa betalningsområden inte har tillräckligt mycket material för att vi ska kunna säga att det är grönt ljus och bara att köra. Detta betyder inte att allt är fel. Men det kvarstår oklarheter som vi jobbar på att undanröja.

Ett konkret exempel på en sådan oklarhet är EU-parlamentarikernas extra och på sistone hårt kritiserade pensioner. En annan sak som revisionsrätten kommer att slå ner på är EU-budgetens stora överskott på 7,5 miljarder euro.

- Egendomligt nog går EU:s budget med stora, oplanerade överskott. Nu är visserligen överskottet för 2002 något mindre än det var för 2001 då det var uppe i 15 miljarder euro, men fortfarande tvingas vi anmärka på detta eftersom man borde varit förutseende nog att inse att man inte skulle ha förmåga att bruka alla pengarna, säger Lars Tobisson.
När överskottet väl konstaterats betalas pengarna visserligen tillbaka till medlemsstaterna med en fördelning i proportion till hur mycket man betalat in. - Men det är ju en onödig omgång att först ta in pengarna och sedan betala tillbaka dem. Ta mitt område till exempel, strukturpolitiken, vilket är samlingsbegreppet här för arbetsmarknadspolitiken, och som kännetecknas av stora betalningsunderskott i budgeten. Man har helt enkelt större ambitioner än man klarar av att genomföra.

Lars Tobisson, som halva året har sällskap av sin som psykolog arbetande hustru Birgitta, trivs utomordentligt bra i lilleputtlandet Luxemburg - med perfekt läge och nära till precis allt. En annan fördel och påtaglig skillnad jämfört med politikerlivet hemma är att kvällar och veckoslut oftast är lediga.

- Det betyder att man numera kan ha ett umgängesliv. Vi träffar både kollegor och andra svenskar som bor här och det är mycket trevligt.

När det gäller natur så erbjuder det av mäktiga bergmassiv omgärdade Luxemburg på en storslagen sådan med rika möjligheter till mer eller mindre strapatsrika fritidsaktiviteter.

- Inte minst promenader. Landet Luxemburg är mycket större och grönare än man kan tro, har Birgitta och jag upptäckt, och vi har gjort det till fots. Innan min företrädare for fick jag nämligen en bok av honom som heter "171 promenader genom Luxemburg". Jan O föreskrev att jag skulle se till att gå dem alla innan mandatperiodens slut. Det kommer vi nog inte att klara av, men vi är i alla fall uppe i ett hyfsat tvåsiffrigt antal, konstaterar den blivande 65-åringen belåtet.
Fakta Lars Tobisson
Aktuell: Fyller 65 år 19 november.

Familj: Fru Birgitta, barnen Fredrik och Louise, tre barnbarn, ett fjärde på väg.

Bor: I Luxemburg och Stockholm.

Aktuellt: Avlägga EU:s revisionsrätts årliga rapport.
Monica Frime/TT Spektra

GRATTIS Lars Tobisson

Fyller: 65 år 19 november.

Familj: Fru Birgitta, barnen Fredrik och Louise, tre barnbarn, ett fjärde på väg.

Bor: I Luxemburg och Stockholm.

Aktuellt: Avlägga EU:s revisionsrätts årliga rapport.
Gå till toppen