Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Niklas Wallenlind 35 år

När han i september 1999 ställde upp i Finnkampen på Ullevi i Göteborg visste han att han snart skulle ha klippt sin sista häck. Resultatet - bäste svensk och trea totalt - kunde inte ändra på det beslutet.

- Nej, jag hade bestämt mig. 31-årsdagen var ju inte särskilt långt borta och motivationen var slut. Lusten att träna de där 15-20 timmarna i veckan som krävs för att vara på elitnivå fanns inte längre. Och det var hög tid att börja satsa helt och fullt på familjen och studierna. Dessutom var mitt bäst-före-datum redan passerat med fem, sex år konstaterar Niklas Wallenlind, som fyller 35 år 21 november.

Som alla smågrabbar som gillar idrott testade han det mesta. Det var dock långtifrån givet att det skulle bli en idrottskarriär för den unge göteborgaren Niklas Wallenlind. Ännu mindre självklart att det skulle bli just häcklöpning.

- Men jag var snabb. Och upptäckte att häcklöpning var den gren där jag bäst kunde utnyttja min snabbhet, berättar Niklas.

Efter att bland annat kommit etta i junior-VM 1987 var saken klar och friidrottskarriären inleddes på allvar. Skolan, gymnasiet, sköts på en ännu obestämd framtid. Stenhård träning ledde till ett första SM-guld på 400 m 1989. Niklas Wallenlind blev ett namn att räkna med även internationellt efter det att han 1990 bland annat tagit ett brons på EM i Split och kommit femma på OS i Barcelona 1992.

- OS var mitt roligaste mästerskap och det största jag varit med om under min tid som aktiv, fastslår Niklas.
Niklas Wallenlind på friidrotts-EM i Helsingfors 1994. Foto: PRESSENS BILD
Överhuvudtaget var 90-talets tre första år toppen i idrottskarriären. Det var då resultaten kom och det var då han fick resa och uppleva världen. Dessutom kunde han försörja sig på sin sport:

- Jag hade stöd från friidrottsförbundet och ett par sponsorer. Och så jobbade jag litet grann i en sportaffär och vikarierade då och då som lärare. Sammanlagt räckte det för att jag skulle kunna åka på träningsläger och så.

25-årsdagen var med råge passerad. Och en 20-poängs universitetskurs i ekonomisk historia halvhjärtat inläst, när Niklas började på Komvux 1996 för att komplettera de tidigare försummade gymnasiestudierna.

- Jag insåg ganska snart att jag borde gjort detta långt innan. Fast då hade min inställning varit den, att det inte skulle gå att studera och hålla på med elitidrott samtidigt. Men det gör det ju om man bara är lite flexibel. Så den egentliga orsaken var nog att jag inte haft någon lust att plugga tidigare.

Efter Komvux började han på Chalmers 1997. Tre år senare kunde han titulera sig maskiningenjör.

I dag jobbar Niklas Wallenlind med produktionslogistik på SKF i Göteborg. All tid som inte är jobb ägnas familjen där de båda livliga ungherrarna Wallenlind ser till att pappa behåller löpformen.

- Jag behöver bara komplettera med lite Vasalopp och Göteborgsvarv då och då, påpekar Niklas och skrattar.

Någon direkt kontakt med elitidrotten hade han inte haft sedan 1999, då han häromdagen kallades till en samling för elitaktiva friidrottare i Göteborg.
- Man ville att jag skulle hålla föredrag. Jag pratade lite om min karriär och träning. Det var roligt och absolut något jag kan tänka mig att göra om och kanske lite mera regelbundet när grabbarna vuxit till sig, menar Niklas.

Det var också roligt i somras att få uppleva sin ungdoms stora idol, den amerikanske häcklöparen och flerfaldige VM- och OS-medaljören Edwin Moses, kommentera VM från Paris i svensk tv. Men roligast var förstås de svenska framgångarna och det ökade intresse för friidrott de medfört.

- Att Sverige har fem, sex hoppare i världsklass är jättestort.

Om någon varit löpare hade det förstås varit ändå större. Tillsammans med likaledes före detta häcklöparkollegan och kompisen Sven Nylander toppar Niklas Wallenlind fortfarande alla-tiders-bästa-listan i Sverige på 400 meter häck med 48,35 som bästa tid efter Svens 48,22. Han är dock inte särskilt oroad för återväxten och nämner Mikael Jacobsson som "verkar lovande".

- Det finns i alla fall många som har rätt inställning till sitt idrottande i dag. Det är det viktigaste, menar den blivande 35-åringen som räknar med ett mycket lugnt födelsedagsfirande i kölvattnet på äldste sonens desto livligare sexårskalas några dagar innan.
Fakta Niklas Wallenlind
Aktuell: Fyller 35 år 21 november.

Familj: Fru Catarina, barnen Simon, 6, Josef, 2,5.

Bor: I Pixbo utanför Göteborg.

Aktuellt: Ladda för julen.
Monica Frime/TT Spektra

GRATTIS Niklas Wallenlind

Fyller: 35 år 21 november.

Familj: Fru Catarina, barnen Simon, 6, Josef, 2,5.

Bor: I Pixbo utanför Göteborg.

Aktuellt: Ladda för julen.
Gå till toppen