Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tomas Nordbäck 65 år

Thomas Nordbäck, 65 år 28 december, växte upp med en pensel i handel och älskade att måla. Han hoppade av gymnasiet och satsade på sitt stora intresse. Från ateljén i Domsten har han skapat konstverk som givit både glädje och försörjning. Fortsättning följer.

LÅNG KARRIÄR. Tomas Nordbäck var bara 19 år när han ställde ut första gången. Nu fyller han 65 år och har inga planer på att på att pensionera sig. Arkivfoto: BARBRO HALLIN
Konstnären Tomas Nordbäck blir folkpensionär på söndagen men det förändrar inte mycket i hans liv.

Det blir fortsatt skapande från ateljén i Domsten.

— Jag känner stor glädje av att arbeta och har de senaste åren varit inne i en mycket produktiv period, säger Tomas Nordbäck, som i höstas hade en separatutställning på Galleri Grünewald i Saltsjöbaden.

Nästa år kan hans verk ses i en samlingsutställning med gruppen "Differenterna" på Krapperups konsthall. De sex konstnärerna med olika (different) stil är förutom Tomas Nordbäck två andra profiler från Domsten, Lennart Rosensohn och Bengt Orup, samt Lennart Jönsson, Landskrona, Tormod Larsen, Laröd, och Jan Lundgren, Helsingborg.

Att Tomas Nordbäck skulle bli konstnär var något som han tidigt blev klar över även om föräldrarna tyckte att sonen skulle skaffa sig en "riktig" utbildning.

— Jag växte upp med en pensel i handen och älskade att måla. Jag hade alltid stora A i teckning men övriga ämnen var jag minimalt intresserad av. Det kändes meningslöst att fortsätta i skolan och därför hoppade jag av gymnasiet, säger Tomas Nordbäck.

Han debuterade som 19-åring med en kollektion landskapsmålningar på Vikingsbergs vårsalong 1957. Samma år ställde Tomas Nordbäck även ut på Skånes Konstförening och deltog i Stockholms-utställningen för unga tecknare.

— Det fanns ett intresse för mina tavlor och jag tjänade tidigt bra med pengar.

Någon form av utbildning borde väl ändå den här talangen genomgå? Det insåg Tomas Nordbäck och studerade under 1958 för Tage Hansson vid Skånska Målarskolan.

I mitten på 50-talet hade familjen flyttat från Helsingborg till Domsten. Föräldrarna uppmuntrade sonen med att skänka honom en bit tomt där han kunde bygga sig en ateljé. Så småningom blev där även en bostad.

— Jag har aldrig ångrat att jag valde konsten. Det är ett intressant och spännande arbete som man inte tröttnar på.

Han har deltagit i separatutställningar i bland annat Malmö, Helsingborg, Göteborg och Örebro. Bland samlingsutställningar kan nämnas de i Wien, Paris och Stockholm.

Den meriterade konstnären finns representerad på Nationalmuseum och Statens Konstråd samt museer i bland annat Malmö, Lund, Landskrona och Helsingborg.

Tomas Nordbäck har tilldelats Helsingborgs stads kulturstipendium, Statens arbetsstipendium och stipendier från Sveriges Bildkonstnärsfond.

— Drömmen är att få ställa ut på Louisiana i Humlebaek. Det är mitt favoritmuseum och jag åker dit 10-15 gånger varje år.

Under många år arbetade han huvudsakligen med konstverk i den offentliga miljön, varav många finns i Nordvästskåne. Stålskulpturen "Önskebrunnen", placerad mitt emot Sundstorget i Helsingborg, är den som fått mest uppmärksamhet.

— Jag har haft hjälp av många goda hantverkare, säger Tomas Nordbäck och nämner glaskonstnärerna Ralph Bergholtz och Katarina Gill.

Uppdragen som Statligt konstråd 1988-94 och ledamot av Helsingborgs skönhetsråd 1994-2000 var intressanta men krävande och begränsade det egna skapandet.

— Nu har jag åter tid och lust att stå framför stafflit. Jag är mycket tacksam och lycklig för att jag kunnat försörja mig på mitt stora intresse!

GRATTIS Tomas Nordbäck

Aktuell: Fyller 65 år den 28 december, firar dagen i Köpenhamn.

Bor: Villa i Domsten

Yrke: Konstnär.

Familj: Särbo med Inger, sjuksköterska i Stockholm.

Ser på tv: Nyheter och sport.

Favoritlag: Helsingborgs IF.

Läser: Tidningar och memoarer, just nu "Prövningar i framgångstid" av Gustaf von Palten.

Lyssnar på: Klassisk musik och jazz.

Favoritmat: Fläsklägg med rotmos, öl och snaps.
Gå till toppen