Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Håkan Carlqvist 50 år

Motocrosslegenden Håkan "Carla" Carlqvist fyller 50 år den 15 januari. På meritlistan finns bland annat två VM-guld och ett bragdguld.

Håkan Carlqvist fyller 50 år 15 januari.
Året var 1977. Efter en avåkning som resulterade i ett krossat vänsterknä sade läkarna: Sluta med motocross, annars sitter du i rullstol innan du fyllt 50.

- Fast så illa är det faktiskt inte. Jag står och går fortfarande för egen maskin även om jag är spikad och lappad på de flesta ställen, konstaterar motocrosslegenden Håkan "Carla" Carlqvist, 50 år den 15 januari.

Carla lydde inte läkarnas råd utan fortsatte tävlandet. Han vann två VM, ett bragdguld och evig kärlek från oräkneliga motocrossfans världen över för sin oräddhet och vilja att alltid ge järnet och lite till på tävlingsbanorna. Men han har fått betala ett högt pris. Det finns inte en led i kroppen som inte fått sig en smäll, och/eller slitits av minst en gång när överväxeln lagts i. Med otaliga operationer och ständig ledvärk som följd.

Sin sista VM-tävling körde Carla den 2 juli 1989. Han stupade och bröt vänster handled. Den skada som i dag plågar honom mest ådrog han sig dock efter avslutad tävlingskarriär, i april 1997, när han skulle testa en motorcykel vid inspelningen av ett program för TV 3.

- Jag råkade ut för en löjlig vurpa i 20-30 kilometer och slog sönder bäckenet.

Den skadan har han fortfarande känningar av både när det gäller smärtor, begränsad rörlighet och i korrespondensen med försäkringsbolagen.

En omfattande operation på Akademiska sjukhuset i Uppsala för två år sedan gjorde honom något rörligare men inte så bra att han kan utöva någon sport.

- Jag har alltid hållit på mycket med de fysiska bitarna som löpning, tennis och skidor. Men också gillat att använda händerna - hålla på i trädgården, snickra. Innan jag gjorde mig illa mig spelade jag också boule varje lördag härnere. Nu klarar jag inte ens det.
Det var den ständiga ledvärken, som förvärras vid kyla, som fick Carla och hans Anneli att för nio år sedan bosätta sig för gott södra Frankrike i närheten av Marseille. Härifrån avger han i trettonhelgen följande rapport:

- Solen skiner, det är omkring 15 grader och mimosan blommar för fullt.

Men det blir ingen golf, trots att en av Frankrikes finaste golfbanor ligger runt knuten. Och det azurblå Medelhavet med alla möjligheter till vattensporter får han nöja sig med att titta på.

- Det hade jag förstås inte räknat med när vi flyttade hit ner, påpekar Carla och skrattar igen innan han tillägger:

- Men det är bara att anpassa sig. Jag får väl försöka motionera skallen lite flitigare i stället. Sitta mer vid datorn och telefonen.

Sedan 1980 har han varit importör av motocrossdetaljer och haft en egen firma i Sollentuna utanför Stockholm. Denna avvecklade han i höstas. Nu är det "lite nya grejer på gång". Vad vill han inte på det här stadiet gå in på i detalj på men det rör sig om samma bransch som tidigare.

- Jag har svårt att slita mig därifrån. Jag följer allt inom motorsport, förklarar Carla, som självklart finns på åskådarplats när Monte Carlo-rallyt vrålar igång i slutet av denna månad.

- Det är ju bara tiotalet mil härifrån så det vill man inte missa.

Detta gäller också motocrossutvecklingen i Sverige som han följer noga på avstånd. För första gången under vårt samtal försvinner dock skrattet.- Det har aldrig sålts så mycket motorcyklar i Sveriges som nu och det nationella tävlingsintresset är det inget fel på. Men internationellt ser jag inte hur Sverige ska kunna hävda sig. Det saknas toppar i samtliga klasser. För att få fram dem måste det satsas mycket mer från förbundet. Framförallt när det gäller fysträning. Många svenska förare åker väldigt bra motorcykel men de orkar inte hela vägen för de har inte den nödvändiga, fysiska styrkan, påpekar han som på sin tid ansågs som outtröttlig och alltid tycktes orka göra ett extravarv.

Sedan kan man förstås diskutera det höga priset som idrottsinvaliden Håkan Carla Carlqvist fått betala. Om det varit värt det? Han funderar länge.

- Både ja och nej, blir svaret till sist. Det som började som en hobby blev ens yrke. Ett perfekt liv, egentligen. Jag har fått se hela världen och tävlat överallt utom i Kina som var stängt då. Och skada sig kan man ju göra utan att köra motocross.

Carla tänker i god tid avvika från hemmet för att passera livets middagshöjd på hemlig ort:

- Jag är inte så mycket för födelsedagar, faktiskt. Men en god middag med frugan får det i alla fall bli. TT Spektra
Monica Frime

Grattis Håkan Carlqvist

Fyller: 50 år den 15 januari.

Känd som: Motorcrosslegend, affärsman.

Familj: Hustrun Anneli.

Bor: I franska Sanary sur Mer, 4,5 mil från Marseille.

Aktuellt: Kolla på Monte Carlo-rallyt och planera inför nya affärsverksamheten.
Gå till toppen