Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fort ska bort

Det gamla Per-Albinfortet vid Sibirienstranden ska tas bort. Det har visserligen kulturhistoriskt värde, men länsstyrelsen har ändå givit sitt klartecken.

ÄNGELHOLM. Per-Albinlinjen kallas den, den 500 kilometer långa strandsträckan genom Blekinge och Skåne som dåvarande regeringen lät "bestycka" med betongfort som skydd mot det hotande kriget. Under drygt ett år kring krigsutbrottet 1939 byggdes mer än 1 000 betongvärn.

Idag har de sedan länge spelat ut sin roll som försvarsanläggningar. Det värde betongklumparna har kvar är som liggunderlag för solbadare, som lekplats och här och där som pittoreska strandrestauranger.
Fortet intill stigen från parkeringen ner till Sibirienstranden i Ängelholm tycks ha spelat ut sin roll helt och hållet.

Markägaren, Vegeholms gods, har genom företaget Carl Bro Intelligent Solutions begärt att få ta bort det.

— Vi håller på att ta bort en del av de värn som har tillhört F10 och passar då på att ta bort värnet vid stranden i Vegeholm också. Markägaren vill inte ha kvar det. Det kräver ju lite tillsyn och det kan vara lite farligt för folk, säger Allan Pålsson på Carl Bro.

Riva fort på stranden får man dock inte göra utan vidare. Bland annat krävs länsstyrelsens klartecken till dispens från strandskyddet. Och länsstyrelsens handläggare tänker inte slåss för fortet även om det som en del i Per-Albinlinjen har kulturhistoriskt värde.
Allmänhetens möjligheter att röra sig i området bedöms inte minska. Flora och fauna ska inte behöva ta skada om all gammal betong tas bort. Länsstyrelsen föreslår att man låter den grop som blir resultatet av rivningen vara eller att man eventuellt jämnar ut med massor som finns intill. Gropen får dock inte fyllas med massor från annat håll eftersom det skulle kunna påverka vegetationen.

Några möjligheter att bygga något annat på platsen finns inte på grund av strandskyddsbestämmelserna.

Tidningen har utan framgång sökt Stefan von Geijer på Vegeholms gods för en kommentar.
Gå till toppen