Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Gabriel Romanus 65 år

Gabriel Romanus tillbringade sina tre första år i Helsingborg, där båda föräldrarna var läkare. Han har gjort politisk karriär i folkpartiet, varit vd för Systembolaget och är ordförande i Nordiska Rådet. På söndagen fyller han 65 år.

Före detta statsrådet och systembolagschefen Gabriel Romanus fyller 65 år den 25 januari. Foto: PRESSENS BILD
Nära och kära kommer att samlas till 65-årskalaset på söndag. Men inte för att fira en nybliven pensionär eftersom han redan gått i pension en gång - för fem år sedan.

- Direktörer anses ju utslitna vid sextio, påpekar Gabriel Romanus, som efter Folkpartiets succéval år 2002 kunde göra politisk comeback som riksdagsman.

- Vilket var något överraskande för både mig och andra men mycket trevligt.

Förra gången det begav sig, 1969, blev Gabriel Romanus kvar på fp-bänken till 1982 och hann med att vara socialminister också 1978-1979. Den här gången tänker han sitta kvar fram till nästa val. Minst. Om det blir någon mer statsrådstaburett står dock skrivet i stjärnorna. Ett faktum redan nu är dock att nye presidenten och ordföranden för Nordiska Rådet, som består av sammanlagt 87 riksdagsledamöter från de fem nordiska länderna, sedan årsskiftet heter Gabriel Romanus. Som förklarar:

- Det är ungefär som att vara talman men på det nordiska planet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen