Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sju år med "Expedition: Robinson"

Pakter, palmhjärtan, ryckande baguetter och kändisbartenders. "Expedition: Robinson" blev ett kulturellt fenomen som inte bara skapade nya sortens kändisar utan även nya uttryck och skandaler. När nu programmet lämnar SVT för en mindre tillvaro i TV3 är det dags att sammanfatta sju år med alla dokusåpors moder. Det var den 13 september 1997 som "Expedition: Robinson" hade premiär i SVT. Då pratades det mest om jämförelsen med "Flugornas herre", men ingen kunde ana vilket populärkulturellt fenomen det skulle bli. Så här minns vi "Robinson":

+ PAKTERNA

Pakt betyder "fördrag", "avtal" eller "förbund", enligt akademiens ordlista och sällan har väl ett enskilt ord blivit så förknippat med ett enda program. Det började lite trevande innan deltagarna lärde sig paktbildande och framförallt vågade vara så intrigerande i tv, men sedan tog det fart rejält. Mest minnesvärda pakten är förstås från 1999 där Jerker, Jesus, Klas och Robban lyckades hålla ihop hela vägen och gå till plankan. Men Alexandra Zazzi ledde en liknande kvinnopakt 1998.
+ DJUREN

De få djuren som funnits på tävlingsöarna har förstås ganska snabbt blivit uppätna. Sverige fick snabbt lära sig hur man jagar varan när Freddy var i gång 2000 och framförallt Björn 2001. Men inte alla djur har blivit uppätna. Det var dramatiskt 1998 när Susanne vägrade låta geten Kärstin bli mat och året efter fick jokern Douglas behålla hunden Lill-Dogge levande.
+ KARRIÄRISTERNA

Nästan direkt blev deltagarna i "Expedition: Robinson" stora stjärnor och försökte utnyttja det. Martin Melin tänkte skriva en roman, Alexandra Zazzi blev kändiskock i tv och Jan Emanuel tog sig ända in i riksdagen för socialdemokraterna. Andra använde kändisskapet på annat sätt: Robban blev en av våra mest omtalade kändisbartenders och skröt om att han haft sex med hundratals kvinnor. Däremot inte Emma Andersson, som vek ut sig och blev artist. För andra gick det sämre. När "Robinson" inleddes var Harald Treutiger programledare. Två år senare hoppade han av och leder nu "Lingo" i TV4 Plus.
+ SKANDALERNA

Aldrig har ett underhållningsprogram varit så utskällt och skandaliserat innan det börjat sändas. Ett par veckor efter hemkomsten från Tengah tog den 34-årige deltagare som först röstats ut livet av sig. Kritiken om "mobbnings-tv" och jämförelsen med "Flugornas herre" fick SVT:s danskas nöjeschef Pia Marquard att lämna sitt jobb bara någon månad efter "Robinsonpremiären".

Skandalerna i "Robinson" har sedan alltid varit värre på kvällstidningarnas löpsedlar än i själva programmet och framför allt en del av själva spelet. Men nog gjorde Anders Lundin bort sig lite grann när han av misstag höll upp fel sida av kortet från vilket han skulle läsa upp vem som vunnit 2001 års "Robinson". Hela nationen såg det utom han själv.
+ MATEN OCH HUNGERN

Det har alltid varit en balansgång - ju mindre mat desto mer strapatser för deltagarna, men då blev det också sämre tv eftersom deltagarna inte orkade göra något. Så var det 2001 då exempelvis Kenny höll på att magra bort och 1999 blev Jerker så smal och orkeslös att han mest låg i sin hängmatta. Så på senare år har det faktiskt blivit mera mat i "Robinson".

Kosten har aldrig varit särskilt varierad, men tack vare "Expedition: Robinson" vet vi numera att palmhjärta går att äta om man hamnar på en öde ö.
+ KÄRLEKEN

Det har ryktats att det har förekommit sex i Robinson, men till skillnad från "Big brother" har vi aldrig fått se något. Men det har inte saknats kärlekspar på öarna. Emma träffade Mille i år och Zai blev ihop med Jürgen första året. Mattias fick ihop det med Linda 2000. Fast allra roligast har det förstås varit att följa kärleksparen som aldrig blev ihop, som Ola och Åsa 1997, Susanne som fick det att rycka i baguetten hos Jochen året efter samt Anneli och Augustin 2002.
+ PROFILERNA

Varje år har det funnits några deltagare som gått rakt in i tittarnas hjärtan, eller blivit personer vi älskat att hata. Vem kan glömma Leif från 2002 och i år, slackern Herman, stroppen Jochen, pratglada Zübeyde, Buba som blev så arg, Freddy med sin "internationella nödsignal", tyska Hildegard, Jerkers virriga vän Agneta, intrigerande konstnären Pål och pastorn och äventyrsarrangören Kent.

Många av dem kommer vi att minnas längre än själva programmet.

Mikael Forsell
Gå till toppen