Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Stort intresse för gamla mord

Han har skrivit en bok om nordvästskånska mord under första halvan av 1900-talet. Glenn Gustaf Lauritz Andersson förenar sina intressen för kriminologi och lokalhistoria och har lagt ner mycket tid på att forska om mordet på danskan Dagmar Kofoed i Helsingborg 1908.

MORD FASCINERAR. Glenn Gustaf Lauritz Andersson berättade om mordet på Dagmar Kofoed. Många kom till bibliotekets hörsal för att lyssna.Bild: KALLE LIND
Den 8 februari 1908 hittade två män ett kvinnolik i ett buskage i utkanten av Helsingborg, ungefär där Stattena och Tågaborg möts i dag. Kvinnan identifierades som Dagmar Kofoed, en 20-årig dansk prostituerad som kommit till Helsingborg över helgen för att tjäna pengar. Det hade hon gjort förut tillsammans med två väninnor, och hon var välkänd av de lokala myndigheterna i Helsingborg som skickat hem henne till Köpenhamn flera gånger tidigare. Nu var hon strypt, delar av kläderna var sönderrivna och resten prydligt ihopvikta under kroppen. Hennes få tillhörigheter låg spridda runt omkring, bland annat en hattask och en biljett till en teater i Köpenhamn.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen