Annons

Annons

Annons

Nyheter

När ensamheten blir för stor

Det är djupt satiriskt och bitvis skönt elakt. På samma gång väldigt finskt och väldigt allmängiltigt. Alla utan storkovan på banken, som någon gång varit på en hus- eller lägenhetsvisning i ett ekonomiskt upptrissat storstadsområde, får revansch. Kanske är det också en av förklaringarna till att Kari Hotakainens sjätte roman, "Löpgravsvägen", fick nästintill Vittulaframgång i hemlandet och nu också tilldelats Nordiska rådets litteraturpris. - Köpa bostad har blivit ett projekt för livet i Finland. Köpet men också betalningen är ett livsprojekt, konstaterar han.

Kari Hotakainen döpte sin huvudperson till Matti Virtanen, Finlands vanligaste herrnamn. "Jag ville visa vad som kan hända när ensamheten växer sig ofantligt stor. Den här mannen är inte något specialfall."

Bild: Jack Mikrut/Pressens Bild

Annons

Förutom ett par texter i antologier med finsk litteratur, utgivna av En bok för alla, har Kari Hotakainen tills nu varit helt okänd för svenska läsare. Han har jobbat som journalist och reklamman och debuterade som lyriker 1982. men Nordiska rådets litteraturåpris, som han tilldelades i fredags, har redan ändrat på det. Tolken under den här intervjun inflikar senare att hans tidigare roman "Klassiko", om bilförsäljning och bilism, är ännu roligare än "Löpgravsvägen" vars humor, fåordiga meningar och surrealism för tankarna till landsmannen Arto Paasilinna. — Jag upplever inte alls att vi är nära besläktade författare, säger Kari Hotakainen.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan