Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Cecilia Kraitz 40 år

Livet leker för Båstad-keramikern Cecilia Kraitz. Hon gifte sig i höstas, fyller 40 år torsdagen den 4 mars och ställer i höst ut på Sveriges främsta keramikmuseum.

KAN KONSTEN ATT SKAPA. Cecilia Kraitz har etablerat sig som keramiker. Arkivfoto: ROLAND STREGFELT
Livet har inte alltid varit så lätt för Cecilia Kraitz. Hon var bara sju år när en storasyster avled efter en hjärnblödning.

— Det hände 1971 och blev ett trauma för mig och mina föräldrar. Men två år senare fick jag en lillasyster och vi blev alla jätteglada för Anna. Jag hade trots allt en fin barndom men sedan har det varit perioder i livet som varit mycket tuffa. Nu känner jag mig stark och lycklig igen, säger Cecilia Kraitz, som fyller 40 år torsdagen den 4 mars.

Hon ingår i en konstnärsfamilj. Föräldrarna Ulla och Gustav har skapat många kända skulpturer från sin verkstad i Fogdarp utanför Förslöv på Hallandsåsens sydsluttning och lillasyster Anna har etablerat sig som designer.

Cecilia Kraitz är keramiker och har efter genombrottet 1992 på Södra Galleriet i Stockholm haft många utställningar och även fått kulturstipendium från Kristianstads läns landsting. En stor grej var när hon ställde ut tillsammans med föräldrarna i Hishults konsthall 1995. På senare år har Cecilia Kraitz haft uppmärksammade utställningar i hemorten Båstad men också på Konsthantverkarna i Stockholm.

Senare i år väntar höjdpunkten hittills, en utställning på Höganäs museum som anses vara Sveriges främsta keramikmuseum. Medutställare är fotografen Mikael Bertmar, som hon träffade för tre år sedan och gifte sig med i höstas.

— Det är jätteroligt att arbeta tillsammans med en konstnärskollega. Visserligen märkte jag att mina föräldrar trivdes med sitt samarbete men jag trodde inte att det skulle vara så inspirerande.

Hon berättar att föräldrarna alltid uppmuntrat barnens kreativa skapande.

— Det fanns alltid gott om kritor och annat material hemma. Jag målade mycket som barn och gick på gymnasiets estetiska linje i Ängelholm. Det var en rolig tid och jag blev mer och mer inställd på att satsa på konsten. När jag därefter lärde mig dreja hos Sofia Nilsson i Ängelholm bestämde jag mig för keramiken.

Under 1980-talet gick hon på konstlinjen vid Nordvästra Skånes Folkhögskola i Munka Ljungby och på keramikutbildningen vid Komvux i Helsingborg men bildade också familj och bosatte sig i Vejbyslätt med efternamnet Johansson. Namnbytet var ett sätt att försöka skapa en egen identitet som konstnär.

— På lediga stunder jobbade jag i verkstaden men hemarbetet tog mycket tid och kraft. Förutom våra två barn var vi under ungefär tio år också familjehem för vuxna missbrukare, detta eftersom min dåvarande man arbetade med sådana.

Som konstnär har Cecilia Kraitz satsat hårt på den uråldriga rakubränningen, som innebär att ugnen eldas med ved tills den når en temperatur av 1000 grader. Sedan bränns skålarna och faten under kort tid innan de tas ut och läggs i fuktat sågspån och sedan i kallt vatten. Övergången från ugnens hetta till det kalla vattnet gör att glasyren krackelerar och leran tittar fram i sprickorna, vilket ger spännande mönster.

— På senare år har jag trappat ner på denna teknik eftersom den är så fysiskt jobbig. Jag har börjat göra bruksföremål i stengods och målar på keramiken.

— Jag har inspirerats av båda mina föräldrar och känner att jag hittat tillbaka. Cirkeln är sluten och jag bär mitt ursprungliga efternamn med glädje.

Med sin nye man bor Cecilia Kraitz nu i en lägenhet i en fantastisk miljö inne i Norrvikens trädgårdar. Vid verkstaden, som ligger strax utanför trädgården, håller Mikael Bertmar på att bygga en studio för sin fotografiska verkamhet.

— Vi rustar för Konstrundan men ställer också ut i Laholm innan det är dags för höstens utställning i Höganäs.

Ja, nu leker livet igen för Cecilia Kraitz.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen