Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Årets Svensk-Amerikan

Arkitekturprofessor Lars Lerup, initiativtagare till det svensk-amerikanska samarbetet i designprojektet "Stars" vid rymd- och flygorganisationen Nasa i Houston, har utsetts till årets Svensk-Amerikan.

Lars Lerup föddes i Växjö 1940 men familjen bodde under somrarna i Kullabygden och det tagna efternamnet är en kombination av Lerhamn och Krapperup. Lars Lerup blev byggnadsingenjör i Helsingborg och bedrev därefter arkitektstudier i Göteborg samt vid Berkeley- och Harvard-universiteten i USA.

Han har fått många utmärkelser både i USA och i Europa. Lars Lerup är sedan 1993 professor vid Rice-universitetets arkitekturskola i Houston, Texas, vilken han fört till en ledande position i USA. År 2002 promoverades han till hedersdoktor vid Lunds Universitet, där han sedan början av 1980-talet varit gästföreläsare, examinator och opponent. Genom Lars Lerups medverkan deltar studenter vid Lunds Tekniska Högskola i designprojektet "Stars" hos Nasa i Houston.

Lars Lerup har författat ett antal uppmärksammade böcker och artiklar. Hans senaste bok "After the City", som kom ut 2002, handlar om stadens ickemateriella värld och att vi måste tänka om när det gäller stadsbyggnadskonst.

Vasa Orden av Amerika är en svenskamerikansk vänskaps- och kulturorganisation som i samarbete med Utrikesdepartementet utser prominenta amerikaner av svensk börd till årets Svensk-Amerikan. Personer som hedrats har varit engagerade i det svenskamerikanska kulturutbytet eller gjort en enastående karriär i det amerikanska samhället. Utmärkelsen har delats ut sedan 1960 och bland tidigare mottagare märks astronauten Edwin Aldrin, skådespelerskan Signe Hasso, museidirektören Richard Oldenurg och artisten Ann Margret.
Lars Lerup
Gå till toppen