Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lägger ner utredning om svartslakt igen

Djurkropparna, slaktavfallet och bilderna från lokalerna räcker inte. Det blir inget åtal för ett misstänkt svartslakteri. Skandal tycker kommunens miljöchef.

Godkänd hemslakt för eget behov eller brottslig svartslakt? Kommunen och rättsväsendet gör helt olika tolkning, och den misstänkte slaktaren slipper åtal.Bild: KOMMUNENS MILJÖKONTOR
ÄNGELHOLM. Kommunens miljöinspektörer ryckte ut till gården i april 2002. Utryckningen kom efter en anonym anmälan, och gården var känd sedan tidigare för svartslakt.

När kommunens tjänstemän kom fram var slakten precis avslutad. Rader med djurkroppar hängde i rostfria köttkrokar i ett kylrum. I hinkar utanför hittades massor av inälvor och annat slaktavfall.

Inspektörerna skrev och fotograferade. Eftersom lokalerna inte var godkända och djuren inte hade veterinärbesiktigats när de levde gick det inte att veta om köttet var dugligt som människoföda.

750 kilo slaktkroppar och resterna som klassas som riskavfall skickades iväg för destruktion. Att allt måste kasseras är en försiktighetsåtgärd. Kött kan sprida allt från trikiner till salmonella. Här var också problemet att inälvor från alla djuren låg blandade i hinkar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen