Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staffan Olsson 40 år

Han ska börja spela golf i sommar. Det kan tas som ett tecken på 40-årskris. Något som Staffan Olsson annars säger sig vara befriad från. "Den gamle", som han kallas av kamraterna i handbollslandslaget, funderar mer över vad han ska bli när han blir stor.

AVSLAPPNAD STIL. Handbollsspelaren Staffan Olsson fyller 40 år den 26 mars. Foto: PRESSENS BILD
Möjligen hänger det ihop med att 40-årsdagen är runt hörnet. Men tankarna uppfylls alltmer av:

- ... vad jag ska bli när jag blir stor. Fast huvudsysselsättningen nu i vår är i alla fall att spela handboll med Hammarby.

Alla nagelbitande Bajen-fans kan därmed dra en lättnadens suck inför vårens slutspel och kval. Elitseriens mest effektiva spelare har ännu inte gjort sitt sista mål. Däremot är det mera tveksamt om det blir någon mer kanonad från den hårdskjutande Staffan Olsson iförd blågul dress.

I denne likaså hårfagre landslagsinstitutions välfyllda prisskåp finns bland annat två VM-guld, ett VM-silver, fyra EM-guld och tre OS-silver. Men inget OS-guld. Det skulle landslagscoachen Bengt "Bengan" Johanssons legendariska boys gemensamt greja i Aten i sommar. Dessvärre tog en missad kvalgräns på EM i Slovenien tidigare i vintras död på den föresatsen. Något som han, som före EM gjort 350 landskamper och 835 mål, haft svårt att smälta.

- Det hade varit fantastiskt att få avsluta handbollskarriären med ett sista OS och kanske ta det där förbenade guldet som vi äldre snuvats på tre gånger.

- Men livet tar ju inte slut med handbollen. Det kommer att hända mycket roligt framöver, tillägger i betydligt gladare ton han som av outgrundlig anledning landslagskollegorna begåvat med smeknamnet "Den gamle".

En trevlig händelse att se fram emot är aktuell redan i början på juni. Då ska Staffan Olsson - som utvald bland tio stockholmska elitidrottare - föra OS-fackla genom Stockholm på dess jorden-runt-färd till Aten.

- Får man säga att det känns som en ära? Det ska i alla fall helt klart bli kul, meddelar den stolte blivande fackelföraren.
Det var i september i fjol som Hammarbys handbollsförening under sin andra säsong i elitserien utökades med det välmeriterade handbollsproffset, som efter 13 år utomlands, därav sju i tyska storklubben THW Kiel, återvänt till fädernelandet.

- Att komma hem och spela har varit en nytändning och väldigt roligt. Men om det ska bli ett år till - det har jag inte bestämt än, säger Staffan och menar att så länge den hårt slående vänsterhanden fungerar och resten av kroppen hänger med är det ingen brådska att ta det beslutet.

Detta kan dock bli avhängigt av vad de inledningsvis nämnda funderingarna kring framtiden kan tänkas landa i. En del saker är redan på gång men läget är sådant att mer inte kan avslöjas. Annat är inte alls hemligt:

- Jag har startat ett bolag och haft lite föreläsningar om ledarskap. Men det är inte det gamla vanliga tugget, utan handlar om att man som ledare kan ha framgång både med den hårda och med den mjuka stilen. Som exempel utgår jag från och gör jämförelser mellan de båda motpoler till tränare jag själv haft - den demokratiske Bengt Johansson i landslaget som låter alla vara med och bestämma. Och den auktoritäre kroat vi hade i Kiel och som in i minsta detalj bestämde vad vi skulle göra. Båda har haft enorma framgångar men jag tar ingen ställning. Fast det blir alltid kul diskussioner efteråt, försäkrar Staffan. Som tidigare deklarerat att han gärna stannar kvar inom sporten på något sätt men att han aldrig skulle kunna tänka sig bli tränare.

- Fast man ska förstås aldrig säga aldrig, skrattar han.En sak som däremot är helt klar är att Staffan Olsson tänker börja spela golf i sommar och av den anledningen har införskaffat ett set med golfklubbor. En åtgärd som det kan vara lite 40-årskrisvarning på, medger han. Men:

- Jag kan inte påstå att jag känner av någon kris. Jag har kompisar som fyllt fyrtio som inte bara överlevt utan är sig ganska lika från det dom var trettionio. Så jag känner mig faktiskt ganska lugn. Dessutom blir man nog lite klokare med åren.

Detta apropå att han som upplevt allt som går att uppleva på en handbollsplan faktiskt gjort det med ett medfött hjärtfel. Som trots operation i 15-årsåldern, fortfarande finns där och manar till extra försiktighet.

- Jag kollar upp det en gång om året. Men med tanke på vad som hänt flera idrottare på senare år blir man lite extra uppmärksam. Vid minsta lilla känning av förkylning eller ont i halsen lägger jag av med träningen och tar antibiotika. Fast hjärtfelet har aldrig hindrat mig i mitt handbollsspel.

Inte heller i det som är minst lika viktigt som handboll i Staffan Olssons liv:

- Umgänget med familjen. Jag har två väldigt aktiva barn som ska vallas mellan ridstall, fotbollsplaner och allt vad det är. Så tiden går, konstaterar "Den gamle" med ett ungdomligt gnägg. TT Spektra
Monica Frime

GRATTIS Staffan Olsson

Fyller: 40 år 26 mars.

Familj: Hustru Marie, barnen Hanna, 14, Henrik, 10.

Bor: I Tumba utanför Stockholm.

Aktuellt: Spela eller inte spela träningslandskampen den 30 mars.
Gå till toppen