Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åsa Kastman Heuman ny generaldirektör för Statens haverikommission

Åsa Kastman Heuman, uppvuxen i Landskrona, blev på tisdagen utsedd av regeringen till ny generaldirektör för Statens haverikommission. Hon börjar sin tjänst nu på torsdag. Det är drygt 20 år sedan hon lämnade Skåne för huvudstaden, men sommarhuset har familjen kvar.

Bild: Arkivfoto
Förutom ditt arbete som rättschef på näringsdepartementet är du vice ordförande i Carnegiestiftelsen som delar ut priser till personer som räddat någon annans liv med risk för sitt eget. Och ledamot i Svenska Skeppshypotekskassan, som främjar svenska rederier och handelsflottan. Har det betydelse för att du fick uppdraget?

- Nej, det tror jag inte alls. Det krävs att man är domare eller motsvarande, vilket jag är. Jag var knuten till skånska hovrätten. Nu arbetar jag med sjöfarts- och luftfartslagstiftning på näringsdepartementet. När jag kom till Stockholm arbetade jag först med två utredningar och blev sedan rättschef på kommunikationsdepartementet med ansvar för dess lagstiftning. 1998 gick kommunikation över i näringsdepartementet. Det handlar mycket om samma ämnesområden som haverikommissionen; sjöfartsolyckor, luftfartsolyckor, ja olika trafikslag. Det har varit min värld. Och haverikommissionen har alltid legat mellan kommunikation- och försvarsdepartementet, där räddningstjänsten och kustbevakningen ligger. Så det är nog förklaringen till varför de valde mig.
När flyttade du till Stockholm?

- Ja, när var det - 81 eller 82? När min man Jan Heuman blev utsedd till justitieråd. (Ledamot i Högsta domstolen.)

Var bor ni?

- I Gamla stan. Där har vi bott sedan vi flyttade till Stockholm och vi trivs väldigt bra.

Hur ofta kommer du ner till Landskrona?

- Så länge min mamma levde, det var fram till 2001, brukade det bli var tredje eller fjärde vecka. Men vi har hela tiden haft vårt fritidshus vid Västersjön vid Hallandsåsen. Där är vi varje sommar och umgås livligt med vänner och släktingar. Jag har kvar min syster Eva Karling i Landskrona och min man har en bror i Ängelholm. Jag tror det är väldigt viktigt att hålla kontakt, annars är det svårt. För 60 mil är långt. Man måste vilja det. Men tomten blir misskött - det får bli skogstomt.
Är du intresserad av havet även på fritiden, som segling eller något annat?

- Inte alls. Fast jag har gamla sjökaptener i släkten, min farfar var den siste.
Vad gör du helst på din fritid?

- Vi har stort umgänge, vi tycker om att ha gäster och umgås. Och det finns ett bra kulturutbud. När man bor så här centralt är det enkelt att gå på bio, teater, musikevenemang. Men jag har inget speciellt intresse... reser gör jag gärna. Förr åkte vi mycket till Frankrike, men nu blir det lite överallt. Vi har en son i London.
Håller du koll på allsvenskan nu på lördag?

- Ja, det gör jag! Jag är omgiven av sportfånar och mina söner är väldiga BoIS-are; de ingår i supporterklubben. Jag har varit på några matcher när BoIS kvalade, men annars går jag inte. Fast jag ska åka ner till Portugal, det är mina pojkar och min man som drar. Det är roligt med större matcher, när det är lite festligt.

Anne Henricson

anne.henricson@hd.se

Tel 0418-575 23
Fotnot. I Portugal spelas EM i fotboll nu i sommar.
Gå till toppen