Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åsa Kastman Heuman ny generaldirektör för Statens haverikommission

Åsa Kastman Heuman, uppvuxen i Landskrona, blev på tisdagen utsedd av regeringen till ny generaldirektör för Statens haverikommission. Hon börjar sin tjänst nu på torsdag. Det är drygt 20 år sedan hon lämnade Skåne för huvudstaden, men sommarhuset har familjen kvar.

Bild: Arkivfoto
Förutom ditt arbete som rättschef på näringsdepartementet är du vice ordförande i Carnegiestiftelsen som delar ut priser till personer som räddat någon annans liv med risk för sitt eget. Och ledamot i Svenska Skeppshypotekskassan, som främjar svenska rederier och handelsflottan. Har det betydelse för att du fick uppdraget?

- Nej, det tror jag inte alls. Det krävs att man är domare eller motsvarande, vilket jag är. Jag var knuten till skånska hovrätten. Nu arbetar jag med sjöfarts- och luftfartslagstiftning på näringsdepartementet. När jag kom till Stockholm arbetade jag först med två utredningar och blev sedan rättschef på kommunikationsdepartementet med ansvar för dess lagstiftning. 1998 gick kommunikation över i näringsdepartementet. Det handlar mycket om samma ämnesområden som haverikommissionen; sjöfartsolyckor, luftfartsolyckor, ja olika trafikslag. Det har varit min värld. Och haverikommissionen har alltid legat mellan kommunikation- och försvarsdepartementet, där räddningstjänsten och kustbevakningen ligger. Så det är nog förklaringen till varför de valde mig.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen