Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fiskeriverket provfiskar utanför Svanshall

Vid några tillfällen varje år kommer Fiskeriverket till Svanshall för att provfiska. All fångst i ryssjorna registreras och mäts. Resultatet lagras sedan i databaser.

Solen lyser över Svanshall när den lilla motordrivna fiskebåten lägger ut från kajen. Ombord finns marinbiologen Björn Fagerholm från Fiskeriverket och yrkesfiskare Anders Jälkén som haft Svanshall som hemmahamn de senaste 22 åren.

Varje vår i april tillbringar Björn Fagerholm en vecka i Svanshall. Det har han gjort sedan 2002 då provfisket påbörjades. Kullen är en av fem platser längs västkusten där Fiskeriverkets kustlaboratorium bedriver provfiske.

— Vi håller på i sex dagar och hinner med 16 stationer varje dag, berättar han.
I år började de dagarna före påsk och avslutade uppdraget på torsdagen. Stationerna, totalt 60 stycken, finns längs en sträcka mellan Rekekroken och Bökebäcks hamn. Med i Anders Jälkéns båt finns olika mätinstrument för att man på varje plats ska kunna mäta bland annat vattnets temperatur och hur långt ner i vattnet det är klar sikt.

— Vi tittar på den biologiska mångfalden, antalet arter och hur det förändras både mellan åren och vid olika årstider, berättar Björn Fagerholm.
Med hjälp av GPS-utrustning hittar de den exakta platsen där ryssjan, en slags nätstrut som man fångar fisken i, har lagts ut. Anders Jelkén som kör båten stannar motorn och Björn Fagerholm drar upp ryssjan och vittjar den.

— Det är nästan badtemperatur i dag, 6,9 grader, konstaterar Anders Jälkén och antecknar i protokollet.

För en vecka sedan, när de mätte första gången i år var det bara 4,5 grader, så visst går det åt rätt håll.

Björn Fagerholm studerar fångsten som han hällt ut i en blå plastbalja försedd med mätstickor. Fiskarna är lätträknade. En tånglake, en stensnultra, en 14 centimeter lång torsk och en lika liten rödspätta. Och så årets första ål, en hal rackare på omkring 53 centimeter vars längd de till slut måste uppskatta.

— Om ett par veckor är det dags för vårens ålfiske. Och så väntar vi på horngäddan som har kommit den 17 april de senaste åren, berättar Anders Jälkén.

Tånglaken är en lite märklig fisk som föder levande ungar, berättar de.

— Finns det mycket tånglake så är det ett gott tecken, och det finns det här. Då står det rätt till med vattenmiljön, förklarar Björn Fagerholm som inte märkt några större skillnader på fiskbeståndet under de år som provfisket vid Kullen pågått.

— Vi brukar få upp ungefär samma sorter.

Förutom i april provfiskar de här i augusti och oktober. Fast då hyr de bara Anders Jelkéns båt. Själv är han vid den tiden fullt upptagen med ålfiske i Mölle.
På nästa plats, strax söder om Svanshalls hamn, blir det lite bättre fångst. Ännu fler tånglakar, krabbor, rötsimpor och en torsk bland annat. Efter att ha blivit artsbestämda och mätta slängs de levande i vattnet igen.

— Här bedrivs inget rovfiske, påpekar Anders Jälkén.

Om de inte klarar av att göra artsbestämningen på plats får fisken följa med upp på land i en hink med vatten. Den här dagen blir det svårigheter med en liten ljus plattfisk som visar sig vara en tungvar efter koll i en bok.

De håller även utkik efter lite mer sällsynta arter. Men den mest sällsynta upptäckten de här dagarna gjordes av en fritidsfiskare i Jonstorp som kom med sin fångst till Anders Jälkén för att få reda på vad det var för sort.

— Det visade sig vara en svartfisk, som han tog i ett laxgarn vid Revet i Jonstorp. Det är en djuphavsfisk som normalt lever på flera hundra meters djup i Nordsjön, säger Björn Fagerholm och förklarar att den måste ha kommit vilse av någon anledning.

Enligt Anders Jälkén är det 10-20 år sedan som man senast påträffade en svartfisk här omkring. Då var det yrkesfiskaren Per Jansson, även han hemmahörande i Svanshall, som fick upp den.

— Lustigt eftersom det var honom jag gick till nu för att få veta vad det var, när inte vi kunde klura ut det själv, berättar Anders Jälkén.

Svartfisken, som de stoppat i frysen, kommer Björn Fagerholm att skicka iväg till Naturhistoriska museet i Stockholm.
Resultatet från provfisket vid Kullen kan man hitta på Fiskeriverkets hemsida på Internet (www.fiskeriverket.se). Projektet är treårigt vilket innebär att det, som det ser ut nu, kommer att avslutas det här året.
FAKTA

Fiskeriverkets provfiske
Varje år utförs mängder av provfisken med avsikten att bedöma fisksamhällenas och olika fiskarters status i sjöar, vattendrag och längs kusten. Syftet är att följa upp effekter av till exempel försurning, kalkning, fiskevård eller naturliga variationer i miljön.

Vid utvärdering av provfisken är det viktigt att kunna relatera resultaten till ett stort referensmaterial. Därför arbetar Fiskeriverket aktivt med att samla in så mycket provfiskedata som möjligt till sina databaser.

Längs Västkusten provfiskar man på fem platser; Kullen, Ringhals norr om Varberg, Älgöfjorden i Marstrand, Gåsö i Lysekil och Fjällbacka i Bohuslän.
Gå till toppen