Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anna-Lena Löfgren 60 år

Anna-Lena Löfgren kommer för alltid att förknippas med sången "Lyckliga gatan" och bor på en gata med samma namn. Första maj fyller den polioskadade sångstjärnan 60 år och förbereder stort kalas till vilket hon inbjudit kompisar med samma handikapp.

Sångerskan Anna-Lena Löfgren fyller 60 år den 1 maj. Foto: Pressens Bild
Det var definitivt roligare att fylla femtio. Fyrtio var heller inte så dumt. Och trettio var hur kul som helst. Men att hon nu ska fylla sextio väcker något blandade och ännu så länge obearbetade känslor, erkänner hon. Icke förty har hon beslutat sig för att ta tjuren vid hornen:

- Det blir fest med enbart familjen på själva Dagen. Men när våren hunnit ett stycke längre tänker jag samla ihop alla vännerna och då blir det KALAS, fastslår Anna-Lena Löfgren bestämt.
Det finns ju så mycket mer än enbart de sextio åren som att fira. Till exempel att hon har båda sina åldriga föräldrar kvar i livet. Att alla i familjen är pigga och krya. Och inte minst:

- Att rösten klarat sig. De flesta sångerskor sjunker hur mycket som helst när de blir äldre. Men jag har inte behövt lägga om en enda tonart eller ändra på en enda ton, säger Anna-Lena Löfgren stolt Innan hon tillägger med ett fniss och en uppriktighet som också är ett av hennes adelsmärken:

- Fast resten av kroppen är förstås inte mycket att skryta med. Den orkar inte riktigt. Sedan ett år tillbaka använder jag rullstol också inomhus och det har jag inte behövt göra förut. Men så är det för många av oss 40-talister som blev polioskadade när vi var barn - det har inte blivit bättre med åren. Tvärtom. Fast jag tycker det okej. Det tillhör liksom livets gång. Och jag är ju inte ensam.

- Två gånger i veckan går jag på varmvattenterapi för gamla poliofall. Kompisarna jag fått där i badet är ett underbart härligt gäng som gett mig nya perspektiv på livet och dom ska med på KALASET allihop, deklarerar Lyckliga gatans mest kända sångfågel.
Nämnda körbana, vars namn vederbörligen hade godkänts av vägverket när Anna-Lena och hennes sambo Peter 1996 flyttade in i huset den leder till, är förstås uppkallad efter en av tidernas största svensktoppssuccéer någonsin - "Lyckliga Gatan". Som i popularitet bara kunnat mäta sig med "Regniga natt". Den andra megahiten och stående inslaget på repertoaren i en synnerligen innehållsrik och lyckosam karriär som inleddes för drygt 40 år sedan och som ingalunda är slut ännu.

- Fast sedan årsskiftet har jag dragit ner lite på takten, påpekar Anna-Lena.

Detta betyder bland annat att det nu är det slut med att fara runt i Stockholms län och sjunga på äldreboenden och vårdhem inom projektet "Kultur i vården", vilket hon gjort under tre "jätteroliga men fysiskt ansträngande år". Ett antal icke vårdrelaterade framträdanden på festplatser och liknande runtom i landet är dock inbokade både nu i vår och till sommaren.

- Det är allsångskvällar och kul-i-backen-underhållning bland annat. Sådant jag har hållit på med i alla år och fortfarande tycker är lika roligt att göra. Men som sagt - vi tar det lite piano, inflikar sångerskan.

Egentligen hade hon tänkt bli psykolog och har också läst beteendevetenskap på universitetet. Men när hon kom till en punkt där hon tvingades välja - fortsatta studier eller sångkarriär - tvekade hon inte:

- Det blev sången och det har jag aldrig ångrat. Även om det kanske hänt tidigare att jag önskat att livet inte var så hektiskt, så vill jag i dag inte ha någonting ogjort. Jag har fått vara med om så fruktansvärt mycket roliga saker. Fått träffa så oerhört mycket intressanta människor. Sådana som man vanligtvis bara läser om i tidningarna eller ser på tv. Och som ofta visar sig vara helt annorlunda när man träffar dem i verkligheten, säger Anna-Lena och skrattar.
Ett sådant oförglömligt möte inträffade vid en händelse hon heller aldrig glömmer i januari 1969 i Cannes när hon skulle ta emot Midem-priset, den internationella skivmarknadens pris för årets mest sålda låt i hemlandet:

- "Lyckliga gatan" förstås. Det var min stora idol sedan jag var barn, charmfarbrorn Maurice Chevalier, som delade ut priset och det var förstås jättekul. Fast han visade sig ju inte vara riktigt lika rolig och charmig privat ...

Resten på den historien, hur det var att jobba ihop med världskändisar som Ray Charles och Tom Jones, göra tv-program ihop med Tage Erlander och mycket mer, kommer hugade att kunna läsa om i den memoarbok som Anna-Lena sedan en tid tillbaka skriver på tillsammans med vännen Christer Peters.

- Den kommer när den kommer, säger den blivande 60-åringen som svar på den outtalade frågan. Men oavsett när och vad den kommer att innehålla vill hon ha fastlagt:

- Min bästa tid är som alltid - nu. TT Spektra
Monica Frime

GRATTIS Anna-Lena Löfgren

Fyller: 60 år den 1 maj.

Yrke Sångerska.

Familj: Sambon Peter, mamma, pappa, två bröder, dvärgpudeln Ninna.

Bor: I Roslagens famn och Norrtälje kommun

Aktuellt: Turné i Västsverige i början på maj
Gå till toppen