Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

no-title

Singeln har inte släppts ännu, men videon till "Hej Monika" är redan den mest önskade på ZTV. Nic & The Familys tonårskärlek vid kiosken kan bli en av årets sommarplågor.

KIOSKROMANTIKER. Nic Schröder och hans vänner i Nic & The Family är på väg att få en rejäl hit med en video som utspelar sig vid Regnbågen-kiosken på Eskilsminne i Helsingborg. På vespan: Axel Wihlborg.Bild: ANDERS MALMBERG
Regnbågen-kiosken på Eskilsminne i Helsingborg ska snart rivas - det ska byggas bostäder på tomten - men kiosken säger adjö med en fanfar. Videon "Hej Monika", där Nic &The Family sjunger sin klistriga refräng vid kiosken, rullar nu konstant på ZTV. I kanalens önskeforum "Önska" vill fler se "Hej Monika" än Beyoncé, The Streets och Petter.

— Det är lite märkligt, säger Axel Wihlborg om den plötsliga uppmärksamheten.

— Det är mycket märkligt. När man får sin egen låt på ringsignal via mejl är det helt sjukt! tycker Nic Schröder.

För Tommy Toth, som ägt kiosken i 20 år, är berömmelsen mest lustig.

— Det blir ju nästan komiskt att det händer nu när kiosken ska rivas. Men jag tror att killarna har en poäng: kiosken har alltid varit en samlingspunkt.

Vi träffar tre femtedelar av Nic &The Family vid Regnbågen-kiosken. Nic Schröder, The Tivoli-stammisen som är medlem i Teater Inkompetent och har gjort två av The Sounds videor, är bandets sångare och spexkung. Familjen består av Frida Worl, April May och Stellanmotväggen (som filmar intervjun med videokamera) samt Axel Wihlborg, som är skeptisk till lustiga artistnamn.

Videon till "Hej Monika" spelade de in tillsammans med filmarna Emil Larsson och Martin Jern under tre timmar i höstas. Bredvid en söt kärlekssaga mellan tafatta tonåringar vid kiosken sjunger och dansar Nic Schröder med maximal inlevelse.

— Det finns inte så många såna här kiosker nuförtiden så det här var ett helt naturligt val. Och har du varit här en helg vet du att det hänger rätt mycket ungdomsgäng här, säger Schröder.

"Hej Monika" är tonårstuggummipop a la Noice eller Carolas "Mickey". De två verserna säger det mesta:
Kalla blickar

kalla kårar

och du var bara 14 vårar

ta min hand och visa mig vägen

jag är din i alla lägen
Känns som om vår kärlek kom på sne från början

precis som lutande tornet i Pisa

Men tornet står där än i dag

och här står du - och här står jag
Före, mellan och efter dessa två verser sjunger Nic Schröder "Hej Monika" om och om igen med en stigande desperation. Låten klockar in på 2 minuter och 27 sekunder.

— Det är kärlek som förvandlats till angst. De står där vi korvkiosken och tittar på varandra, men varför säger de ingenting till varandra? Det är därför vi upprepar "Hej Monika". För att nöta in det: hej Monika!

Tonårstiden är viktig för Nic &The Family.

— Många av de stora frågorna formas i tonåren. Frågorna är i sin renaste form då. Tror du på Gud eller tror du inte på Gud? Är du cool eller inte cool? Tonåren är en ärligare tid. När du blir 20 börjar du fega och säga "jag tror inte på Gud, men jag tror att det finns nånting", menar Nic Schröder.

— I tonåren kommer det första testet av kommunikation med det motsatta könet. Och det är lite stapplande. Du står där och vågar inte göra något.

Axel Wihlborg vill bevara en del av tonåringen i sig som vuxen.

— Man längtar väl inte tillbaka till tonåren, men man kan ta vara på vissa grejor från den tiden. Att inte gräva ner sig i allvarlighet till exempel.

— Det handlar helt enkelt om att vuxna får för lite "Bolibompa" och att ungdomar behöver bli tagna på allvar ibland, säger Nic Schröder.

Videoregissörerna Emil Larsson och Martin Jern, som hämtade flera av tonåringarna i videon från sin nya långfilm "042 rules", driver också skivetiketten Dansk skalle. Det är på den "Hej Monika" ska släppas i början av juni. Men låten distribueras av skivjätten Warner. Något som borgar för en rejäl spridning. Och Nic Schröders ännu unika dans kan snart vara lika imiterad som Thomas Öbergs eller Håkan Hellströms...

— Jag har alltid varit väldigt intresserad av dans. När man gick i högstadiet körde man mycket Saturday Night Fever, du vet man gick omkring med dubbla pizzaslices i handen och körde en del moves...nu kör jag väl lite Travoltagrunder och så flippar jag själv ovanpå det...

Än så länge har de inte en enda spelning inbokat för sommaren, men de lär komma.

— Det hade varit fenomenalt att få spela på några festivaler i sommar. Jag har biljetter till ett par av Sveriges matcher i EM i Portugal, men de får jag nog sälja, gissar Nic.

Live har Nic &The Family kört singback hittills. Men spelningarna lär bli korta. Hittills har de bara sju-åtta klara låtar.

Vem är då Monika?

— Det är väl den där tjejen i högstadiet som alla tittade på, men ingen vågade prata med, säger Axel.

Nic Schröder visar sin hemlighetsfulla min.

— Det finns nog ganska många Monika när man tänker efter.
Gå till toppen