Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tio år sedan finansmannen Björkegren försvann

Finansmannen Carl-Eric Björkegren har varit försvunnen i tio år. Någon eller några bör veta vad som hänt honom. Men för polisen är gåtan fortfarande olöst.

Har Björkegren bragts om livet och i så fall av vem?

Eller lever han i högsta välmåga någonstans i världen? I så fall är han nu 83 år.

I dagarna har han återigen krävts på hundratals miljoner kronor via annonser i tidningarna.

Björkegren byggde under en period upp en enorm personlig förmögenhet. Men 1991, tre år innan han försvann, hade han försatts i konkurs med 1,3 miljarder kronor i skulder.

Allra först trodde polisen att han hade smitit undan fordringsägarna när han försvann från sin villa i Viken norr om Helsingborg den 2 juni 1994.

En person har för polisen berättat att Björkegren den dagen skulle åka till Stockholm för att träffa sin advokat. Personen träffade Björkegren på förmiddagen men åkte i väg några timmar. När han återvände var Björkegren borta.

— Det finns inget som styrker att han var hemma under den här tiden. Vi tror att han försvann natten innan, säger Börje Sjöholm, kommissarie vid länskriminalen i Skåne, till TT.

Han har arbetat med fallet under många år och misstänker att finansmannen är död.

— Vi tror att han är utsatt för ett brott. Inget tyder på att han håller sig undan frivilligt, säger Sjöholm.

Carl-Eric Björkegren växte upp i Helsingborg. 1953 började han på verkstadskoncernen Sandvik där han stannade till 1981. Han var då förste vice vd.
Björkegren beslutade att söka lyckan som finansman och handlade med aktier och fastigheter till stora belopp. Affärerna finansierades oftast med lån från finansbolag och banker.

Han var också en konstsamlare av stora mått. I början köpte han mest svensk konst men efterhand utökades samlingen med verk av bland andra Picasso, Chagall och Miró. Enligt honom själv köpte han nästan aldrig på spekulation, utan bara sådant som han tyckte om.

Under 1980-talet steg konstpriserna mycket kraftigt. När priserna stod som högst hade samlingen ett värde på flera hundra miljoner kronor, enligt konkursförvaltaren. Själv hävdade finansmannen att konsten var värd en halv miljard.
I slutet av 1980-talet köpte han 50 procent av tavlan Midvinterblot av Carl Larsson. Den andra halvan ägdes av en konsthandel. Köpet var enligt Björkegren själv det enda spekulationsköp han gjort. Tavlan såldes senare till en privat samlare i Japan.

Efter sommaren 1990 sjönk priserna på konst kraftigt, liksom på fastigheter och värdepapper. När Björkegren tvingats ställa in sina betalningar pantförskrevs samtliga konstverk och en stor del av samlingen såldes.

Huvuddelen av hans skulder var kopplade till borgensåtaganden. Men han hade också personliga skulder på cirka 220 miljoner kronor framför allt på grund av privat konsumtion. Han hade skaffat lägenheter i bland annat London och Florida. Han hade också köpt och renoverat den fastighet i fashionabla Diplomatstaden i Stockholm dit han hade flyttat 1990, Wennergrenska palatset.

I höstas, efter tolv års arbete, avslutades konkursen. Tillgångarna i form av bankmedel, aktier och fordringar var 64 miljoner kronor och skulderna 1,3 miljarder så många fordringsägare blev utan.

Ett företag som stämt Björkegren på 208 miljoner har under den senaste månaden sökt honom via tidningsannonser. Men enligt den advokatbyrå som sköter stämningen har Björkegren inte hört av sig. Kommer inget svar fattar tingsrätten sannolikt beslut ändå, en så kallad tredskodom.

Sandvik betalar varje år 600 000 kronor i pension till sin förre vice vd. Pengar som hittills har gått in i Björkegrens konkursbo.

— Vi har ett åtagande och det fullföljer vi, säger Per Lundsjö, presschef på Sandvik, till TT.

— Vi vet att det finns en möjlighet att dödförklara personer. Men det tycker vi är en sak som i första hand angår familjen. Därför har vi avstått från att ta några såna initiativ.

Hos polisen finns pärmar med tips på platser där folk tror sig ha sett honom. Det är ställen som Cypern, Spanien och Saudi-Arabien.

— Vi har kollat allt så långt det går men det finns inget som tyder på att de verkligen har sett Björkegren, säger Börje Sjöholm.

— Nu var det länge sedan vi fick något tips

Annika Hansson/TT
Gå till toppen