Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tio år sedan finansmannen Björkegren försvann

Finansmannen Carl-Eric Björkegren har varit försvunnen i tio år. Någon eller några bör veta vad som hänt honom. Men för polisen är gåtan fortfarande olöst.

Har Björkegren bragts om livet och i så fall av vem?

Eller lever han i högsta välmåga någonstans i världen? I så fall är han nu 83 år.

I dagarna har han återigen krävts på hundratals miljoner kronor via annonser i tidningarna.

Björkegren byggde under en period upp en enorm personlig förmögenhet. Men 1991, tre år innan han försvann, hade han försatts i konkurs med 1,3 miljarder kronor i skulder.

Allra först trodde polisen att han hade smitit undan fordringsägarna när han försvann från sin villa i Viken norr om Helsingborg den 2 juni 1994.

En person har för polisen berättat att Björkegren den dagen skulle åka till Stockholm för att träffa sin advokat. Personen träffade Björkegren på förmiddagen men åkte i väg några timmar. När han återvände var Björkegren borta.

— Det finns inget som styrker att han var hemma under den här tiden. Vi tror att han försvann natten innan, säger Börje Sjöholm, kommissarie vid länskriminalen i Skåne, till TT.

Han har arbetat med fallet under många år och misstänker att finansmannen är död.

— Vi tror att han är utsatt för ett brott. Inget tyder på att han håller sig undan frivilligt, säger Sjöholm.

Carl-Eric Björkegren växte upp i Helsingborg. 1953 började han på verkstadskoncernen Sandvik där han stannade till 1981. Han var då förste vice vd.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen