Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

"Binge" ska få fart på norsk innebandy

Landskronagrabben är onekligen inte rädd för nya utmaningar.

Det är några år sedan Bengt "Binge" Strandh flyttade från Landskrona men sedan dess har han hunnit med att starta en hockeyklubb i Jokkmokk och jobba som division 1-tränare i Lejonström - trots att han aldrig spelat ishockey. Numera satsar "Binge" all sin kraft på innebandyn och just nu lockar en tjänst som heltidsanställd tränare i den norska storklubben Tunet.

- Norge ligger fruktansvärt långt efter oss i den här sporten, men Tunet är en ambitiös klubb och det skulle vara roligt att få vara med och utveckla innebandyn i vårt grannland, säger Bengt Strandh, på en härlig blandning av skånska och norrländska.

Hemma i Landskrona var "Binge" i första hand brottare i BK Argos men han försäkrar att ishallen var som ett andra hem.

- Jag var väldigt hockeyintresserad och jag visste tidigt att jag ville bli tränare, trots att jag själv aldrig spelat, säger den 31-årige Landskronakillen. Jag har gått en massa kurser och det är ju många andra, rentav förbundskaptener, som bevsat att man kan bli tränare utan en egen aktiv karriär.
Annars flyttade Strandh till Jokkmokk för att han ville syssla med bergsklättring - "Och jag var ju ändå arbetslös där hemma" - men så träffade han den "stora kärleken" och så blev han fast i norra Sverige. De senaste åren har "Binge" bott i Skellefteå, där han haft en sejour som division 1-målvakt i innebandy men framförallt jobbat som tränare. Den här säsongen har Bengt haft hand om Gamla Stan IBK:s damlag i "tvåan" men nu lockar alltså betydligt större uppdrag.

- Den norske landslagschefen Anders Karinen kommer från Skellefteå och det är han som tipsat Tunet, förklarar Strandh. Jag har varit och hälsat på hos klubben, vi är i stort sett överens, det är bara några små detaljer som återstår och bland annat måste jag ta hänsyn till att jag har två små barn.
Tunet är en Osloklubb och med sina 20 lag den största innebandyföreningen i Norge. Både herr- och damlaget ligger i högsta serien och i år hamnade herrarna (som Strandh ska ta över) på tredje plats. Laget fick med fyra man till VM i Schweiz i slutet av maj men innehåller också några svenska nyckelspelare, som målvakten Christer Rönnmark och backen Marcus Pettersson från Storvreta.

- Det finns ofantligt mycket att göra och med den erfarenhet jag skaffat mig känns det som om jag har en hel del att lära ut, försäkrar Bengt Strandh, som sannerligen inte är rädd för nya utmaningar.
Lennart Norlöv
Gå till toppen