Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lena Malmsjö 70 år

Efter ett rikt och intensivt yrkesliv kombinerat med barnafödande njuter Lena Malmsjö av att inte behöva ruta in sin dag som förr. Hon dansar inte längre men följer med stor iver den kulturpolitiska debatten. Den 7 maj fyller hon 70 år.

NUMERA TILLBAKALUTAD. Före detta danshögskolerektorn Lena Malmsjö fyller 70 år den 7 maj och njuter av att inte längre leva under ständig tidspress. Foto: PRESSENS BILD
Livet har visserligen gått som en dans. Men turerna har varit många, invecklade och oftast hårt inrutade.

- Därför är det så skönt att slippa leva efter klockan i dag. Att i stället kunna ta dagen som den kommer och disponera tiden som man vill känns väldigt lyxigt, tycker den blivande 70-åringen och pensionären sedan sju år Lena Malmsjö.

Efternamnet får säkert en och annan att associera till den kände artisten och skådespelaren med förnamnet Jan som hon var gift med åren 1953-1964. Men långt fler lär i första hand förknippa Lena Malmsjö med den energiska organisatören för vilket ingenting varit omöjligt under en lång och skiftande yrkeskarriär med framförallt dansanta förtecken.

Hon var åtta år vid sitt första offentliga framträdande i Kärrgruvan i Norbergs Folkets Park. Lena Malmsjö skrattar och minns:

- Min moster spelade Chopin på pianot och jag dansade till utan att ha tagit ett enda steg i en dansskola.
Året därpå fick dock den uppenbara talangen börja i Stockholmsoperans balettelevskola. Sju år senare, 1950, blev det ett fast engagemang med Operabaletten som kom att vara till 1961. Under dessa elva år blev Lena Malmsjö inte bara känd för sin danskonst utan också för att hon lyckades förena denna med moderskap fyra gånger om. Dessutom var hon en synnerligen engagerad och stridbar facklig företrädare för dansarna.

- Det var inget lätt uppdrag. Dansarnas status var väldigt låg på Operan. Och förståelsen för att det krävdes hård och regelbunden träning för att vi skulle kunna utföra vårt jobb var lika minimal som våra usla löner. Jag glömmer aldrig när vi råkade störa en sångare och han utbrast irriterat: "Damerna får gymnastisera någon annanstans!". Eller när Operans ekonomichef under en av våra nattliga förhandlingar mötte våra krav på högre lön med orden att det var väl ändå inte nödvändigt för "ni dansöser gifter ju er ändå alltid så rikt." Det var verkligen andra tider då, konstaterar Lena Malmsjö och skrattar gott.

Hennes naturliga fallenhet för att organisera, styra och ställa gjorde att hon efter danskarriären av Sandrews-chefen Göran Lindgren erbjöds att bli konsult åt bolagets skådespelare i kontrakt- och privatekonomiska frågor.

- Men jag sa nej tack. Jag har redan fyra barn att ta hand om. Det räcker.

Däremot tackade Lena Malmsjö inte nej till att bli först inspelningsledare på ett par stockholmsteatrar och sedan produktionsledare, det vill säga ta hand om det ekonomiska, för ett antal av Sandrews filmproduktioner. Bland annat Vilgot Sjömans Nyfiken-filmer och Mai Zetterlings "Nattlek". Något som i sin tur ledde till ett år som lärare i produktionsteknik på Filmskolan och ytterligare ett som produktionsledare åt Åke Falck på Sveriges Television.

Därefter, från 1970, följde sex år som kursledare och prorektor vid Dramatiska Institutet innan det var dags för Lena Malmsjö att sätta sig i rektorsstolen för Danshögskolan, Sveriges enda högskola för dans.

- Det var ett så roligt jobb att där blev jag kvar i 20 år, konstaterar hon glatt.

Danshögskolan, som var den första statligt finansierade institutionen för enbart dans i Sverige vid starten 1963, utbildar danslärare och koreografer och efter Lena Malmsjös tillträde 1976 även dansterapeuter. Hon tog också initiativet till instiftandet av en särskild danskommitté inom Svenska Teaterunionen liksom till ett ökat nordiskt danssamarbete.
Mest stolt är hon dock över att ha kunnat bidra till att ge dansen en lika självklar plats på skolschemat som musik och rytmik.

- Det gäller ju att ta tillvara ungdomarnas rörelsebehov. Och alla är ju inte roade av fotboll, påpekar Lena Malmsjö, som dock finner den senaste tidens kraftiga nedskärningar i den kommunala musik- och dansskoleverksamheten djupt oroande.

När hon gick i pension från Danshögskolan 1996 lämnade hon också alla styrelse- och kommittéuppdrag. Hon hade gjort sitt och det var dags att gå vidare. I dag njuter hon av att helt rå över sin tid och av att leva i nuet.

- Jag tycker det är roligt att hänga med i det som händer. Inte minst på den kulturpolitiska fronten. Så jag läser mycket. Prenumererar bland annat på två dagstidningar och flera tidskrifter.

Fast dansskorna är lagda på hyllan.

- Min sexåriga hund Hubbe ser till att jag får all motion jag behöver! TT Spektra
Monica Frime

GRATTIS Lena Malmsjö

Yrke: Före detta danshögskolerektor.

Fyller: 70 år den 7 maj.

Familj: Två döttrar, en son, fem barnbarn, hunden Hubbe.

Bor: I Stockholm.

Aktuellt: Att fira 70-årsdagen med nära och kära i Stockholms skärgård.
Gå till toppen