Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Drottning Victoria fyller 100

En drottning Victoria är hon. Men också en i många avseenden alldeles vanlig Svensson. På Värendsvallen på onsdagskvällen fyller hon 100 landskamper och tar med små fötter ett stort kliv in i damfotbollens historiebok.

På onsdagen blir det landskamp nummer 100 för "Vickan".Bild: PRESSENS BILD
- Oj, så mycket det ser ut, säger Victoria Svensson när hon tittar på TT:s medhavda två och en halv A4-sidor långa uppräkning av matcher hon spelat och mål som hon gjort.
Mål, förresten.

På frågan om hon egentligen vet hur många hon gjort i landslagsdräkten svarar hon:

- Det är nog 27 eller 28.
Svaret är 38 mål på de 99 spelade landskamperna, siffror som med enkel division landar på ungefär 0,4 mål per match.

- Oj, är det så många, säger "Vickan".
Skyttedrottningen ler nöjt där hon står på den gröna C-planen en bit bortanför Värendsvallen i Växjö, där Sverige möter Serbien/Montenegro i EM-kvalmatchen på onsdagskvällen.

Hon utstrålar det bekväma självförtroende som 99 landskamper föder, som segrar i skytteligor alstrar och som mottagandet av dubbla Diamantbollar göder.
Det var annat i Turin den 9 oktober 1996.

En 19-åring från Rånnaväg, en by ute i ingenstans söder om Ulricehamn, hade spelat skjortan av alla i division 1 med sitt Nittorp och stänkt in mål efter mål.

Telefonen ringde och plötsligt var fröken Svensson på väg till Italien.
Till Turin och en landskamp mot Italien som även var Marika Domanski Lyfors första som förbundskapten.

- Det var jättespeciellt och jag var fruktansvärt nervös, säger Victoria.

- Jag hade ju inte ens spelat i allsvenskan.
Hon fick börja på bänken men fick hoppa in och byta av Anna Pohjanen. Malin Swedberg knäade in bollen i ett misstänkt offsideläge och Sverige vann med 1-0. Mycket mer minns inte Victoria Svensson.

- Bara att det gick fort, fort.
Första landslagsmålet gjorde hon knappt ett halvår senare, 10 mars 1997, när Sverige slog Holland med 4-0 i Faro på Algarvekusten.

- Konstigt nog så kommer jag inte ihåg det alls, men vi har spelat så himla många gånger på Algarvekusten så det kanske är därför, säger hon.
Sedan har det rullat på med ytterligare 37 mål i blågult och eftersom Victoria Svensson på tisdag i nästa vecka fyller blott 27 år så kan man undra var det ska sluta.

Men fjolåret blir svårt att upprepa.

VM-silver och tre mål i USA, SM-guld med Djurgården/Älvsjö och skytteligasegrare med 23 mål.

- Ett kanonår, säger Victoria, som inte har några svårigheter att formulera nya målsättningar.

- SM-guld, förstås, och så OS-guld i Aten.
Vinner Sverige över Serbien/Montenegro på onsdagskvällen är biljetten till EM i England nästa år fixad och Victoria Svensson kan efter sin 100:e landskamp i svenska landslaget sikta in sig på nya kryss och stolprötter.
Göran Sjögren/TT
Gå till toppen