Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Lars-Erik Ahlberg 70 år

Många minns Lars-Erik Ahlberg som teknisk och slitstark fotbollsspelare i Helsingborgs IF. Efter pensioneringen som brandchef i Perstorp har det blivit SM-guld i gamla favoritsporten tennis. Den 5 juni fyller han 70 år.

BOLLTALANG. På äldre dagar har förre HIF-spelaren Lars-Erik Ahlberg återupptagit tenisspelandet - och det med stor framgång.Bild: JOHAN PERSSON
Många helsingborgare och HIF-anhängare har anledning att vara tacksamma över att det inte fanns någon inomhushall för tennis i Höganäs för drygt 50 år sedan. I så fall hade publiken på Olympia med största säkerhet gått miste om Lars-Erik Ahlbergs 13 allsvenska år med HIF.

— Jag hade valt tennis om jag kunnat träna på vintern också, säger HIF-legendaren, som fyller 70 år den 5 juni.

Det blev fotboll i stället och under åren 1955-67 var han en av de stora profilerna i ett lag som innehöll Kalle Svensson, Sven-Ove Svensson, Gerhard Andersson, Åke Jönsson, Sven Espling och Bengt Salomonsson för att nu nämna ett halvdussin.

Tveklöst tillhör Ahlberg legendarerna i HIF (251 allsvenska matcher, 25 mål) men så var han också en lirare innan ordet knappast var uppfunnet. Tekniken, blicken, spelförståelsen var hans adelsmärke även om han kommer med följande anmärkning:

— Jag hade en dj-a kondition också. Vi hade mycket fysisk träning på Brandkåren där halva HIF jobbade. Träningspassen där var oerhört tuffa.

Lars-Erik Ahlberg kommer ursprungligen från Höganäs där han debuterade i nästhögsta serien som 15—åring och blev ordinarie året därpå. 1954 var Bollklubben bara ett mål ifrån allsvenskan och därför var det bitska kommentarer då han strax därpå skrev på för HIF.

Under uppväxtåren var han minst lika lovande i tennis och besegrade bland annat Ulf Schmidt i en SM-final för juniorer i Båstad. I början på 1950-talet fick Lars-Erik Ahlberg kung Gustaf V:s stipendium och turnerade utomlands med bland andra Jan-Erik Lundqvist. Det blev två veckor i England, lika många i Frankrike innan turnén avslutades med en vecka i Västtyskland och en i Danmark.

En fabrikör i textilbranschen från Borås ville "adoptera" Ahlberg under vintern så han skulle få möjlighet att träna tennis. Föräldrarna sade nej, 16-åringen skulle stanna hemma i Höganäs. Det avgjorde, tennisen fick vara och bolltalangen satsade helhjärtat på fotbollen.

Lars-Erik Ahlberg var inner med en uppgift som påminner om dagens offensiva mittfältare. En speluppläggare och regissör som höll och vårdade bollen och slog precisa passningar till medspelarna. Han tänkte fotboll och låg mestadels ett drag före motståndarna, visste vad han skulle göra med bollen redan innan han fått den. Bollen är inte du med många spelare, den var det med Lars-Erik Ahlberg.

Han avrundade sin aktiva karriär med att vara spelande tränare i Västerås SK under två år och enbart tränare ett tredje. Det första året var han nära att lotsa VSK till allsvenskan, men vad som hemlighållits var att sju av spelarna försvann direkt på hösten. Då skulle de spela hockey i Västerås IK eller bandy för Västerås SK, vintersporterna var större.

— Det var bara jag och tre andra kvar från vårsäsongen. Och det höll förstås inte.

Efter åren i Västmanland blev det närmare 25 år i Perstorp där han var brandchef på Perstorps AB. I början tränade han också Perstorps SK som ett år länge krigade i toppen om en plats i allsvenskan.

1995 flyttade familjen Ahlberg tillbaka till Helsingborg och då återupptogs tennisen. Framgångarna lät inte vänta på sig. Det blev ett SM-guld i lag med Helsingborgs TK:s veteraner och två individuella. Ett i H55, ett i H65. Nu tränar han för fullt för ett tredje SM-guld, den här gången i H70. Tävlingen spelas i Västerås i månadsskiftet juli-augusti.

Och så missar han inte en HIF-match. Han är bekymrad över tabellpositionen, men optimist:

— HIF grejar det. Det finns många mycket bra spelare, det gäller bara att hitta rätt balans.

Fotbollen har utvecklats, menar Ahlberg, men han saknar profilerna, spelare som sticker ut:

— Dagens spelare är fega. De vågar inte slå en djärv passning av rädsla att misslyckas.

Och så var det det där med pengar, det går aldrig att komma ifrån: då Lars-Erik Ahlberg slutade i HIF 1967 hade spelarna 50 kronor i ersättning per match. Det innebar en årslön på 1 100 kronor. Dessutom fick de 500 kronor i klädesbidrag så de kunde komma snyggt klädda till matcherna.

GRATTIS Lars-Erik Ahlberg

Aktuell: Fyller 70 år den 5 juni.

Firar: Bara i kretsen av de närmsta

Familj: Hustrun Karin, barnen Lotta, Peter och Mikael, barnbarnen Martin, Mia, Frida, Fredrik och Tilda.

Bor: Villa i Helsingborg.

Favoritsemester: Florida.

Favoritmat: Husmanskost.

Favoritartist: Frank Sinatra.

Läser först i tidningen: Sporten.
Gå till toppen