Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Ewa Roos 55 år

Sångerskan och artisten Ewa Roos, som spelar på Fredriksdals friluftsteater i sommar, har mycket att fira. Egna 55-årsdagen 12 juni, silverbröllop nästa vecka och 35-årsjubileum för första revyn tillsammans med Eva Rydberg.

Evor som hänger ihop. I sommar är det nionde året som Ewa Roos lockats till Fredriksdalsscenen av teaterdirektören och bästisen Eva Rydberg. Bilden från farsen "Hon jazzade en sommar" som spelades 2002. Arkivfoto: Britt-Mari Olsson
Hon har spelat allt från rabiata huskors till små timida möss utan att ha känt något släktskap med figurerna utanför scenen. Detsamma gäller också den paranta, mycket bestämda konsulinna och pensionatägarinna den blivande 55-åringen ska agera i sommar i den musikaliska komedin "Mölle by the Sea" på Fredriksdals friluftsteater i Helsingborg:

- Någon parant dam är jag knappast. Utan mera hejsan svejsan. Men med min mörka röst låter jag nog ganska bestämd. Det är väl därför jag fått rollen. Kul ska det i alla fall bli, försäkrar Ewa Roos.

Hade hon inte unnat sig en ledig sommar i samband med att hon gifte bort dottern häromåret hade hon i år kunnat fira tioårsjubileum som sommarboende i Helsingborg. Nu blir det "bara" nionde sommaren hon tillbringar på Fredriksdalsteaterns scen. Ditlockad av teaterdirektören och bästisen Eva Rydberg. Men det hindrar förstås inte att det finns andra jubiléer att celebrera:

- Min man Kenneth och jag firar silverbröllop nästa vecka. Och Eva Rydberg och jag har 35-årsjubileum i år. Vi träffades 1969 när vi spelade revy hos Hagge Geigert i Göteborg. Du milde, vad tiden går ...

Eller snarare småspringer. För när det gäller kvicksilvret Ewa Roos har åren knappast försvunnit i promenadtakt. Redan innan hon kunde yttra sig i tal brast hon ut i sång, har hennes mor berättat. Och när andra tvååringar jollrade så joddlade lilla Ewa. Som debuterade som fyraåring på matsalsbordet hemma i Borås med egen sång- och dansshow.

Ett sångframträdande av 13-åringen i populära tv-programmet "Småstad" 1962 blev språngbrädan till en framgångsrik skivkarriär som rullade på tills det stod klart att den mångsidiga Borås-tjejen kunde mer än bara stå rakt upp och ner och sjunga.

Spela revy och teater med komiska förtecken till exempel som hon gjorde hos Hagge. Eller kombinera sången med tal som i musikal. Som i förrfjol på Intiman i Stockholm i "Hur man lyckas i affärer utan att anstränga sig". Eller koppla ihop talet med sång som i musikalisk komedi - exempelvis den nu aktuella "Mölle by the Sea".
Den 18 juni är det premiär. Men succén är redan säkrad, menar Ewa.

- Det blir åtta föreställningar i veckan och otroligt mycket biljetter är redan sålda eller förbokade. Uppenbarligen har det blivit tradition för många att man ska gå på Fredriksdalsteatern under semestern.

Handlingen utspelar sig i badorten Mölle i mitten på det glada 20-talet.

- Och det är ingen gammal översatt skåpmat utan alltihop är nyskrivet svenskt av "Parlamentets" författare Gustav Skördeman, påpekar Ewa.

Hon är mycket förtjust i pjäsen som hon menar är lustspel och komedi i ett och samma paket men med bara enstaka farsinslag.

- Vilket passar mig. Det här med att ideligen åka rutschkana nerför trappor blir lite för jobbigt ibland.

I likhet med de senaste somrarnas uppsättningar på Fredriksdal hänger de båda Evorna ihop på scenen. Ewa berättar:

- Konsulinnan har en anställd och det är Eva. Hon är allt-i-allo på pensionatet men ser sig först och främst som spritkassörska. Det var ju motbok på den tiden och hon håller hårt i nycklarna till spritskåpet. Annars är hon jämt trött och ganska lat ...
Ungefär så långt bort från verklighetens Rydberg man kan komma, alltså.

I höst kommer Eva &Ewa att stå på samma scen igen, Intiman, i förra sommarens Fredriksdalsföreställning omdöpt till "Schlageryra i Folkparken".

- Även om vi arbetar mycket tajt ihop i perioder har vi inte tröttnat på varandra, betonar Ewa Roos.

Även om det ännu är för tidigt att avslöja något lär de båda bästisarna fortsätta samarbetet. Men också ägna sig åt andra projekt på var sitt håll, påpekar Ewa Roos. Själv är hon i alla fall uppbokad ett bra tag framöver.

- Jag vet inte om det beror på att det är en bra kombination detta att man har både sång och tal på registret för jag har alltid haft jobb. Fast det känns lite konstigt för så är det ju inte för alla artister, framför allt inte kvinnliga, när man kommit upp en bit i åren. Men jag har väl haft tur ...

Att hon nu ska fylla varken hackat eller malet - alltså 55 år 12 juni - är i alla fall inget som rubbar det aktuella harmoniska känsloläget, försäkrar Ewa Roos.

- Det känns bara underbart. Jag har ju hunnit bli både mormor och farmor. Har fått tre ljuvliga barnbarn att pussa på. Livet kan knappast bli bättre. TT Spektra
Monica Frime

Grattis Ewa Roos

Fyller: 55 år den 12 juni.

Yrke:Sångerska, artist, komedienne.

Familj: Maken Kenneth, barnen Lotta och Daniel, barnbarnen Emma, Hanna och Ludvig.

Bor: På Ljusterö i Stockholms skärgård.

Aktuellt: "Mölle by the Sea".
Gå till toppen