Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Ewa Roos 55 år

Sångerskan och artisten Ewa Roos, som spelar på Fredriksdals friluftsteater i sommar, har mycket att fira. Egna 55-årsdagen 12 juni, silverbröllop nästa vecka och 35-årsjubileum för första revyn tillsammans med Eva Rydberg.

Evor som hänger ihop. I sommar är det nionde året som Ewa Roos lockats till Fredriksdalsscenen av teaterdirektören och bästisen Eva Rydberg. Bilden från farsen "Hon jazzade en sommar" som spelades 2002. Arkivfoto: Britt-Mari Olsson
Hon har spelat allt från rabiata huskors till små timida möss utan att ha känt något släktskap med figurerna utanför scenen. Detsamma gäller också den paranta, mycket bestämda konsulinna och pensionatägarinna den blivande 55-åringen ska agera i sommar i den musikaliska komedin "Mölle by the Sea" på Fredriksdals friluftsteater i Helsingborg:

- Någon parant dam är jag knappast. Utan mera hejsan svejsan. Men med min mörka röst låter jag nog ganska bestämd. Det är väl därför jag fått rollen. Kul ska det i alla fall bli, försäkrar Ewa Roos.

Hade hon inte unnat sig en ledig sommar i samband med att hon gifte bort dottern häromåret hade hon i år kunnat fira tioårsjubileum som sommarboende i Helsingborg. Nu blir det "bara" nionde sommaren hon tillbringar på Fredriksdalsteaterns scen. Ditlockad av teaterdirektören och bästisen Eva Rydberg. Men det hindrar förstås inte att det finns andra jubiléer att celebrera:

- Min man Kenneth och jag firar silverbröllop nästa vecka. Och Eva Rydberg och jag har 35-årsjubileum i år. Vi träffades 1969 när vi spelade revy hos Hagge Geigert i Göteborg. Du milde, vad tiden går ...

Eller snarare småspringer. För när det gäller kvicksilvret Ewa Roos har åren knappast försvunnit i promenadtakt. Redan innan hon kunde yttra sig i tal brast hon ut i sång, har hennes mor berättat. Och när andra tvååringar jollrade så joddlade lilla Ewa. Som debuterade som fyraåring på matsalsbordet hemma i Borås med egen sång- och dansshow.

Ett sångframträdande av 13-åringen i populära tv-programmet "Småstad" 1962 blev språngbrädan till en framgångsrik skivkarriär som rullade på tills det stod klart att den mångsidiga Borås-tjejen kunde mer än bara stå rakt upp och ner och sjunga.

Spela revy och teater med komiska förtecken till exempel som hon gjorde hos Hagge. Eller kombinera sången med tal som i musikal. Som i förrfjol på Intiman i Stockholm i "Hur man lyckas i affärer utan att anstränga sig". Eller koppla ihop talet med sång som i musikalisk komedi - exempelvis den nu aktuella "Mölle by the Sea".

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen