Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyare tystare plan på trafikflyghögskolan

Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed moderniserar sin flygplansflotta och minskar samtidigt antalet plan från arton till nio. De 18 Bulldog-plan som synts på himlen över Ljungbyhed är 32 år gamla och bara fyra kommer att bli kvar.

Istället köper skolan fem Cirrus SR20-plan och de har flera fördelar enligt K-G Lundberg, skolchef på Trafikflyghögskolan.

- De drar mindre bränsle och de är tystare, både i cockpit och för omgivningen. Vi ser verkligen fram mot det här, vi vill ha det absolut modernaste och säkraste till våra elever och även för lärarna som tillbringar upp till fyra timmar om dagen i flygplanen.

De nya flygplanen är utrustade med ett system som kallas EFIS (Electronic Flight Information System) och det innebär att piloten får all information på en tv-skärm som ersätter de analoga klockor som finns i äldre flygplan.

- EFIS-systemet gör att det krävs mindre underhåll vilket minskar kostnaderna och tack vare att flygplanen drar mindre bensin får vi längre flygtid per maskin och därför kan vi ha färre flygplan totalt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen