Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sverigedemokrater medlemmar i spi

Sverigedemokraternas förra partiorganisatör Tommy Funebo är medlem i spi:s Karlstadsavdelning. Partiordföranden Åke Söderlind säger att han inte visste.

I gårdagens tidning påstod spi:s partiordförande Åke Söderlind att Tommy Funebo, tidigare partiorganisatör i sverigedemokraterna, inte var välkommen till spi. Sanningen är att Tommy Funebo redan är medlem i partiet, men inte i den lokalavdelning där han bor, utan i Karlstad. Exakt när han välkomnades som medlem och av vem råder det skilda meningar om.

- Det är bara två-tre dagar sedan jag fick redan på att det är så, säger Åke Söderlind. Jag kände bara till att han hade sökt medlemskap i lokalavdelningen på sin hemort och där blivit nekad.
Partistyrelsen i spi ska nu ta upp situationen och diskutera hur den ska agera.

- Det förefaller mig främmande och jag är negativ till att en person som nekas medlemskap i en lokalavdelning kan bli medlem i en annan. Det är helt fel, säger Åke Söderlind.

Enligt Tommy Funebo har han själv ingen aning om varför han blev medlem just i Värmland.

Benny Billqvist, ordförande för spi i Värmland, bekräftar hans medlemskap. Enligt honom har Tommy Funebo varit medlem i ungefär tre månader.
Tommy Funebo var högt uppsatt inom sverigedemokraterna. Diskuterade ni hans medlemskap med partistyrelsen centralt?

- Inte mer än att vi sa att vi i Värmland sköter detta själva. Och det fick vi accept för.

Enligt Benny Billqvist förankrade lokalavdelningen sitt agerande hos Kjell Lundgren, som bor i Karlstad och är ledamot i spi:s partistyrelse. Även Tommy Funebo menar att Kjell Lundgren har välkomnat honom till partiet.

- Det stämmer inte, säger Kjell Lundgren. Jag har bara känt till detta i två-tre dagar.
Just lokalavdelningen i Karlstad har lockat till sig fler avhoppare från sverigedemokraterna. Förutom Tommy Funebo finns ytterligare tre före detta sverigedemokrater. Två av dem har nyligen valts in i lokalavdelningens partistyrelse.

Har ni diskuterat detta inom partiet?

- Det finns säkert de inom spi som tycker att vi borde vara försiktigare. Men vi känner de här personerna och vi vet vad vi ger oss in på, säger Benny Billqvist.

Partiordföranden Åke Söderlind säger däremot att han bara känner till två av de fyra före detta sverigedemokraterna. Den andra medlemmen av de båda utesluts eventuellt inom kort. Efter några uppmärksammade insändare och uttalanden i spi:s namn vill ledningen ha bort honom, menar både Åke Söderlind och Kjell Lundgren. Däremot har ingen av dem något att anmärka på Tommy Funebo, mer än att han haft en ledande ställning i ett annat parti och enligt spi:s etiska regler bör han därmed få vänta ett år innan han kan bli medlem.

Anders Malmström

anders.malmstrom@hd.se

Tel 042-489 91 55
Rättelse: I gårdagens artikel om spi:s nya linje i invandringsfrågan angavs Birger Ekeroth vara ordförande i spi:s lokalavdelning i Landskrona. Rätt ska vara att han är gruppledare för spi i kommunfullmäktige.
Gå till toppen