Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

TV på hemspråk på Bäckavägen

Ett 20-tal hyresgäster i Perstorps Bostäder på Bäckavägen har ansluts till en kinesisk TV-kanal. Nu har de fått blodad tand och vill gärna se fler kanaler.

I Khon Binh Tons vardagsrum har grannar och släktingar samlats. I soffan från vänster sitter Ti Zheng Wu, Thuan Ton, Mimmi Ly och Vu Van Tran.Bild: JOHAN PERSSON
. Hemma hos 74-årige Khon Binh Ton och hans fru på Bäckavägen står TV:n på större delen av dagen. På skärmen sjunger två kinesiska programledare barnsånger i poppiga arrangemang.
I april började man koppla in den Hong-Kongbaserade kanalen TVBS i det ordinarie kabeltvnätet som täcker alla det kommunala bostadsbolaget Perstorps bostäders hus på Bäckavägen. Sedan första juli har kanalen funnits med i programutbudet som ett extra tillval för 20 kronor i månaden.
För Khon Binh Ton som kom från Saigon till Sverige på 80-talet har förändringen varit revolutionerande. Som pensionär har han haft små möjligheter att komma in i det svenska språket. Nu kan han äntligen följa med i världshändelserna och se filmer och underhållningsprogram.
Sonen Thuan Ton tolkar när den gamle mannen berättar. "Det känns bättre nu, jag känner mig inte lika ensam. Jag förstår bättre vad som händer och min hälsa har förbättrats. Jag är piggare"
Flera grannar och vänner kommit in i vardagsrummet för att tala om TV-utbudet som de nu skulle vilja utöka med ytterligare två kanaler. Grannen Vu Tran Van är kines och förstår ungefär 60 procent av vad som sägs på kanalen. Hans fru Mimmi Lyn är vietnamesiska.

— Jag förstår ingenting. Han får förklara hela tiden, säger hon och skrattar.

Nyheter från sitt gamla hemland kan de vuxna numera hämta från många olika internetbaserad tidningar med redaktioner både i och utanför Asien. Men för de äldre är det en viktig länk till yttervärlden och för barnfamiljerna språklig stimulans för barnen.

— Hemspråksundervisning är bra men det behövs mer. Jag vill kunna tala vietnamesiska med mina barn hemma för att bättre kunna berätta hur saker fungerar, säger Mimmi Lyn.På apparaten visas en dramaserie där några affärsmän pratar i en hårt upplyst restaurangmiljö.

— Den här kanalen är på kantonesiska och det förstår inte alla. Det skulle behövas en på vietnamesiska och en på mandarin också, säger Thuan Ton.

Nu har han och runt 20 andra hyresgäster lämnat in ett nytt skriftligt önskemål. De har också accepterat att månadskostnaden i så fall blir större.

— Vi hoppas att det ska bli snart. De flesta har bott mycket länge i Perstorps bostäder, upp till 20 år och vi vet att det finns andra ställen där man kan få det här..
Önskemålet om kanalen TVBS har funnit länge hos hyresgäster med asiatiskt ursprung. Att sätta upp egna kabeltvantenner på balkongen är inte tillåtet. Redan i början på förra året lämnades en skriftlig begäran in till Perstorps bostäder med en lista på intresserade. Vd Tommy Viebke var positiv men det visade sig inte helt lätt att lösa tekniskt. De kablar som förbinder husen hade för liten kapacitet och fick grävas upp och ersättas.

— Det har kostat ungefär 40 000 kronor men det var ett jobb som ändå behövde göras förr eller senare.

Det nya önskemålet tycker han kom lite överraskande. Även denna gång kan det behövas vissa tekniska lösningar.

— Vi behöver borra en ny kanal från taket för att få plats med fler ledningar. Vi undersöker just nu vad det skulle kosta.
Gå till toppen