Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Otto Blücker dansar mot VM

Han är ödmjuk och har en låg profil, men det svänger friskt om Otto Blücker, dansaren som snart drar till VM i street- och breakdance i Bremen.

Otto Blücker är doldisen som syns — ofta.

Det är han som tillsammans med en polare kör moppe utan hjälm i video till sommarens brottarhit, "Hej, hej Monika". Denna "lagöverträdelse" fick MTV att bojkotta låten vilket känns konstigt med tanke på allt annat som visas i den kanalen.

— Det tog väl någon timme att spela in videon.
När det var dags för uppföljaren, "Hej det är Nic ... klick", där Otto spelar Nic som ung, hade man höjt ribban.

— Den videon tog två kvällar att göra, säger han och ler.

I slutet på oktober har filmen "14 suger" premiär på biograferna. Filmen har regisserats av Filippa Freijd, Martin Jern, Emil Larsson och Henrik Norrthon och spelades in i och runt Helsingborg förra sommaren. Det är en tonårsfilm med mycket fest, sorg och kärlek och Otto Blücker gör rollen som huvudpersonen Emmas första pojkvän.

— Det är bara kul när det händer så mycket, men det är dansen som jag satsar på, säger Otto, men så tillägger han med ett skratt:

— Persbrandt började ju med klassisk balett och se vad det blev av honom!
Just nu hårdtränar Otto inför VM i street- och breakdance som hålls i Bremen 3-4 oktober. Till sin hjälp har han en annan rutinerad dansare, dansläraren Emma Lundgren. Hon har hjälpt honom med programmen. De håller till i dansstudion i källaren på simhallsbadet.

— De så kallade östdansarna, främst de från Tjeckien och Slovakien, har hittills varit mycket framgångsrika på VM. Otto och Emma tror att en av förklaringarna till detta kan var att de dansarna har stelare stil, främst i överkroppen, då de framför sina nummer.

— De som dömer är ju klassiskt skolade dansare och de gillar det här raka, säger Otto och svänger runt i ett par valssteg.

Otto Blücker som representerar Danshuset, är den ende från Helsingborg, ja hela södra Sverige, i landslagets tjugomannatrupp. Den domineras av killar och tjejer från Stockholm, Västerås och Örebro.
Trots att han bara är 16 år ställer han upp i seniorklasserna på VM.

Breakdancen växte fram på New Yorks gator och det är främst akrobatik som gäller. När breakdansare tävlar på gatorna försöker de hela tiden överträffa varandra med allt svårare trick — "breakdance battle" kallas det. Streetdance är en blandning av jazzdans och breakdance.
När man ser Otto och Emma köra igenom VM-programmet blir man trött av att bara titta på.

— Jag tränade sju dagar i veckan, både på gymmet och i danslokalen, men killarna där inne sa åt mig att ta det lugnt, säger Otto och pekar in mot styrketräningshallen.

Nu har han lagt in en vilodag i veckoschemat.
För närvarande ligger Otto på andra plats på de svenska rankinglistorna i både street- och breakdance.

— SM går i Västerås den 19 november och där ska ordningen återställas, säger han bestämt.

Men först är det VM som gäller. Otto är fast besluten att placera sig bättre än den 24:e plats det blev på förra VM då han dansade som junior.
Man dansar i flera omgångar. Otto inleder på lördagskvällen klockan sju.

— Jag börjar med streetdance och strax innan nio startar breakdancetävlingen.

Det kommer att bli tufft, men Otto är beslutsam.

— Jag ska vara med på söndag när kvartsfinalerna går.
Göran Stenberg
Gå till toppen