Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Swen Wendrup 60 år

Swen Wendrup, 60 år 21 september, har aldrig ångrat att han mönstrade på redan som 16-åring. Sedan dess har han i princip varit fast på sjön. En baksida skulle i så fall vara att åren har gått alldeles för snabbt.

SJÖN SUGER. Swen Wendrup har inte bara ägnat hela sitt yrkesliv åt sjölivet, han är på sin fria tid också strängt upptagen med sjöräddningen på Råå.Bild: ANNA OTTOSSON
Det har blivit några turer över Sundet för Swen Wendrup, mer än 134 000 enkelturer. I sjömil räknat blir det cirka 326 000 vilket motsvarar ungefär 15 varv runt jorden. Ändå känner han sig sällan eller aldrig trött på sitt jobb på Sundsbussarna.

— Ingen tur är den andra lik. Många olika faktorer påverkar; vädret, vilka som åker, vilken tid på dagen det är.
Swen Wendrup växte upp med en syster, Ewa, på Tågaborg i Helsingborg. I slutet av sista skolterminen 1960, förmådde han föräldrarna att ge honom klartecken att ge sig ut på sjön. En vecka före skolavslutningen gav han sig iväg. Planen var att han skulle komma hem efter sommaren, men istället blev han borta i två år.

— 1962 fick jag chansen att bli motorman på ett av de allra sista ångfartygen här i våra trakter, ett trekolvars. Det var en fantastisk upplevelse.

Efter det första jobbet på ett tankfartyg och följde flera olika långfartsturer bland annat till Medelhavet för Helsingborgsrederiet Transmarin, fram till 1968.

— Det rådde ett härligt kamratskap och en annan disciplin än i dag. Att säga "du" till ett befäl var otänkbart.
Efter ett år som mekaniker på Volvo lastbilar tog Swen Wendrup ytterligare ett "sabbatsår" från sjölivet när han blev chaufför åt Helsingborgsbandet Lena-Maria och Sweet Wine. I ett år forslade han bandmedlemmarna runt hela Skandinavien i en före detta brandbil.

När jobb 1971 erbjöds som maskinchef på Sundsbussarna mellan Helsingborg och Helsingör nappade han, och tycker fortfarande efter 33 år lika mycket om sitt jobb. Saken blir inte sämre av att man nästa år får två nya båtar.

— Visserligen går miste om en del charm, men de gamla båtarna har ganska många år på nacken. Pernille är 23 år och Magdelone 32.

Swen Wendrup trivs bra med sitt schema som innebär att han jobbar intensivt i fjorton och sedan är "ledig" i fjorton dagar.

— Då har jag verkligen fullt upp.

Sedan tre år tillbaka ingår han i den frivilliga jourbesättningen i den 25 man och kvinnor starka sjöräddningen på Råå.

— Varje vecka rycker vi ut på något, stort eller smått.
Sjösäkerheten har alltid varit en viktig fråga för Swen Wendrup. Han har hållit kurser i ämnet, bland annat för Helsingborgs Yacht Club, HYC, där han är medlem.

— Jag har viss kursvana sedan jag höll på med hundar.

Swen Wendrup var hundägare i många år men det fick ett abrupt slut när hustrun Ing-Britt Wendrup plötsligt utvecklade kraftig allergi.

— Varje dag i mer än tio års tid 1978-89, tränade jag eller höll kurser på Bjuvs brukshundsklubb där jag fortfarande är medlem. Men jag saknar faktiskt inte hundlivet så mycket, för jag har fullt upp med mina andra engagemang, inte minst de sju barnbarnen. Inte kunde jag väl tro att det skulle vara så roligt att få barnbarn!

GRATTIS Swen Wendrup

Fyller: 60 år den 21 september.

Yrke: Maskinchef på Sundsbussarna.

Bor: I bostadsrätt i Helsingborg.

Familj: Hustrun Ing-Britt, fyra barn och sju barnbarn.

Ser på tv: Sport då och då.

Musik: Helst country.

Favoritmat: Allt utom salt sill och får i kål.

Önskar: Att staden sammanställer en utställning av de många sjöfartsminnen som finns från Helsingborgs redartid.
Gå till toppen