Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Bror Mellberg har avlidit

En av AIK:s stora fotbollsprofiler genom tiderna, Bror Mellberg, har avlidit i en ålder av 80 år. Han var också utlandsproffs och landslagsman sex gånger.

Han var en av tre spelare som tog VM-medaljer både i Brasilien 1950 och Sverige 1958. Övriga två, Lennart "Nacka "Skoglund" och Kalle Svensson, är också avlidna.

Han kom till AIK 1949 och blev genast känd som målfarlig center med 15 mål på 21 allsvenska matcher under första säsongen. Det ledde till att han togs ut till VM i Brasilien, där han spelade de två sista matcherna, 2-3 i semifinalen mot Uruguay och 3-1 i matchen om tredje pris mot Spanien.

Därefter blev Bror Mellberg proffs i italienska Genua där han spelade två säsonger. Sedan värvades han till franska ligan där han under de följande fem åren spelade för tre olika klubbar, Toulouse, Parisklubben Red Star och Sochaux. Bäst gick det i Red Star där han gjorde 33 mål under en säsong.

Under 1950-talet togs utlandsproffsen sällan ut i landslaget men sedan Bror Mellberg 1957 återvänt till AIK blev han aktuell inför VM i Sverige 1958, där han spelade de två första matcherna och blev en av silvermedaljörerna.

Han avslutade sin aktiva karriär med fyra säsonger i AIK och noterades för totalt 83 allsvenska matcher och 33 mål. Därefter hjälpte han till i styrelsen under 15 år, bland annat som vice ordförande 1969-79.

En del av de pengar som Bror Mellberg tjänat som proffs investerade han klokt och kunde så småningom lämna bilbranschen för att bli egen företagare i fastighetsbranschen.

Han hade sina rötter i värmländska Ambjörby i Torsby kommun, dit han skänkt en stor del av sin prissamling.

Närmast anhöriga är makan Camilla samt dottern Viveca med familj.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen