Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barnarbete i leksaksfabriker i Kina

Trots att de stora svenska leksaksimportörerna har etiska regler som leverantörerna lovat leva upp till råder allvarliga missförhållanden på fabrikerna i Kina.

De svenska företagen luras vid sina inspektioner.
- Vår granskning visar att de kinesiska företagen medvetet försöker föra våra inspektörer och säkert också uppköparnas representanter bakom ljuset. De anställda var tillsagda vad de skulle säga och i några fall hade de också fått betalt för att ge oss falska svar, säger Kristina Bjurling på organisationen Swedwatch som tillsammans med Fair Trade Center genomfört en undersökning där hundra arbetare vid de kinesiska leksaksfabrikerna intervjuats.
- Undersökningen visar på allvarliga missförhållanden i så gott som alla undersökta fabriker. På fem av de nio undersökta fabrikerna tvingas arbetarna arbeta upp till 14 timmar om dagen. På sex av fabrikerna uppgav de anställda att de under högsäsongen inte hade en enda ledig dag i veckan. Det är allvarliga brott mot såväl internationella arbetsrättskonventioner som mot kinesisk lag, framhåller Kristina Bjurling.
Rapporten "Billig, snabb och lydig - en rapport om kinesiska leksaksarbetare och företagens ansvar" som presenterades på tisdagen visar också att barnarbete förekommer på flera av fabrikerna.

- Trots att det fortfarande råder stora brister och allvarliga missförhållanden så har det skett väsentliga förbättringar under den senaste tioårsperioden. Det gäller främst den fysiska arbetsmiljön och brandsäkerheten, säger Kristina Bjurling.
Närmare 90 procent av de leksaker vi ger våra barn produceras i Asien, framför allt i Kina.

Så gott som samtliga större svenska företag som direktimporterar leksaker från Kina och Asien har etiska krav på sina leverantörer. Men rapporten visar att de kinesiska tillverkarna medvetet för sina svenska kunder bakom ljuset.

Trots detta anser organisationen Swedwatch, som övervakar hur svenska företag bedriver sin verksamhet i utvecklingsländer, och Fair Trade Center, en ideell förening som arbetar för rättvisare handel med utvecklingsländer, att de internationella uppköparna har ett ansvar för att situationen ser ut som den gör i Kina.
- Priserna stiger på råvarorna samtidigt som de internationella uppköparna kräver fortsatt låga priser. I den situationen säger ledarna för de kinesiska fabrikerna ja till leveranser trots att de vet att det är svårt för att inte säga omöjligt att klara tillverkningen utan att bryta mot gällande lagar och konventioner - och det drabbar de anställda i form av usla villkor, säger Bjurling.
- Alla kunder måste få veta hur de kinesiska arbetarna har det. Då kan de ställa krav på sina butiker som i sin tur ställer krav på sina leverantörer om att gällande lagar följs så att de kinesiska arbetarnas rättigheter respekteras. Detta är en viktig fråga - även om våra barns leksaker blir dyrare, menar Kristina Bjurling.
Ove Byström/TT
Gå till toppen