Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Maries comebackskiva ges ut i hela världen

Planerna på ett soloalbum fanns redan innan Marie Fredriksson insjuknade i cancer. Men när sjukdomen slog till blev det ännu viktigare för henne att slutföra projektet. I dag ges Marie Fredrikssons comebackskiva ut.

Marie Fredriksson gör comeback efter sin cancersjukdom med en personlig skiva på engelska.Bild: CARL BENGTSSON
Det var i september 2002 som Marie Fredriksson fick beskedet att hon var allvarligt sjuk. Efter ett fall i hemmet fördes hon till sjukhus där läkarna upptäckte en hjärntumör, som opererades bort drygt två veckor senare.

Därefter har sångerskan kämpat i två år med sin rehabilitering, med hjälp av starka mediciner, men också med hjälp av musiken.

Marie Fredriksson hade arbetat med sitt soloalbum redan året innan hon blev sjuk och det arbetet ville hon ta upp igen.

— Det kändes som om det var viktigt för henne att komma till studion och jobba, säger Nicci Notini, trummisen som var med under inspelningen och som har spelat på Marie Fredrikssons alla soloskivor.
Sångerskan själv har valt att inte ställa upp några intervjuer, förutom en tv-dokumentär som sänds i TV4 den 24 november, men skrev i ett pressmeddelande i slutet av september:

— Plötsligt kändes det bara nödvändigt att göra det här. Jag ville dela med mig av känslor och erfarenheter från vår tyngsta tid. Det fanns stunder när jag absolut inte trodde jag skulle orka slutföra arbetet, men jag tog mig fram en liten bit i sänder.

Inspelningen av skivan, "The change", som precis har släppts, pågick i etapper med ibland flera månaders paus. Så brukar Marie Fredriksson arbeta. Det fanns heller aldrig några planer på att lägga ner inspelningen.

— När beskedet kom, då var den första tanken inte direkt på skivan. Då var det en chock för alla, i hela Sverige antar jag. Då tänkte vi ju inte på hur det skulle gå med skivan. Allt sånt där blev ju så sekundärt, men sedan när vi gjorde nästa inspelning efter ett par månader då kände man ju att det här skulle bli klart i alla fall, säger Nicci Notini.
"The change" innehåller text och musik av Marie Fredriksson själv och hennes make Mikael Bolyos, förutom en cover på "The good life" jazzstandarden som Tony Bennett gjort känd. Många av låtarna skrevs innan sångerskan fick cancerbeskedet och själva sjukdomen ändrade inte skivans inriktning.

— Nej, det gjorde den verkligen inte. Jag måste väl säga att det blev ännu mera klart att vi måste sätta fart och att vi skulle göra det här bra. Det var den inställning jag hade, säger Nicci Notini.

"The change" är Marie Fredriksson första soloskiva på engelska och intresset från utlandet är stort.

— Den kommer att släppas i princip samtliga länder som har släppt Roxette. Sydamerika, Sydafrika, hela Europa, Japan, Indonesien och så vidare, säger Li Lindebäck, exportansvarig på skivbolaget Emi.

TV4-dokumentären kommer även att visas i flera av länderna där skivan ges ut. I Sverige är förstås intresset också väldigt stort. Redan innan skivan är den garanterad en guldskiva.

— Den har skeppats ut i över 30 000 exemplar, säger Li Lindebäck.
Mikael Forsell/TT Spektra
Gå till toppen