Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Livsbejakande och nattsvart

Det går inte att tänka bort det faktum att Marie Fredriksson varit allvarligt sjuk i cancer när man lyssnar till "The change", hennes första egna studioplatta sedan 1996. I text och musik vill hon snabbt blotta sig, har bråttom att berätta. Det är skönt, fult, livsbejakande och becksvart, om vartannat. Ändå är det inte i skuggan av ett lidande som låtarna slänger sina kyssar till Beatles, Marvin Gaye och Lenny Kravitz. Först och främst känns "The change" som ett handtecknat och småkaxigt visitkort från en artist som har mycket kvar att ge.
Det är lätt att höra en tydlig linje från solodebuten "Het vind" (1984) fram till i dag. Som vanligt är ambitionen att skissa bilder i nuet, att hålla upp det vardagligt banala mot det ogripbart stora utan att bli ytlig eller patetisk. Och det håller, både i de lågmälda balladerna och i de mer ösiga rockflörtarna.
Musikaliskt är det gitarrerna som bär "The change". Staffan Astners spel och Micke Bolyos lyhörda bluesmattor backar effektivt upp Maries inte helt starka sång. Och även det känns helt okej och väldigt kärleksfullt. "April snow", "Love to live" och "Bad moon" är låtar som växer för varje lyssning och som pekar framåt mer än tillbaka.

Det blir spännande att följa Marie framöver.

Marie Fredriksson: The change, betyg: 4

Pop

(EMI)
Gå till toppen