Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Nya liftvajrar krävde expert

Skidanläggningen Vallåsen, mellan Örkelljunga och Våxtorp, fick anlita en expert för bygget av den nya skidliften. Norrmannen Gunvald Tveito är ensam i Skandinavien att skarva ihop vajrar till kabelliftar.

Gunvald Tveito har ett udda yrke. Han behärskar den svåra konsten att skarva vajrar till linbanor. Här sätter han ihop vajern som ska bära stolarna på Vallåsens nya expresslift. Richard Seger, Christer Gunnarsson och Karl-Johan Gunnarsson assisterar.Bild: Sven Sandström
Skidanläggningen Vallåsen, mellan Örkelljunga och Våxtorp, fick anlita en expert för bygget av den nya skidliften. Norrmannen Gunvald Tveito är ensam i Skandinavien att skarva ihop vajrar till kabelliftar.

Det är blött och kladdigt i backen. Vattnet rinner utför Hallandsåsen och har hittat vägen just där Vallåsens nya skidlift monteras.

Men det hindrar inte personalen att oförtrutet fortsätta arbetet med att uppföra den kilometerlånga skidliften som till vintern ska ta 1800 åkare i timmen till toppen av den 1250 meter långa backen.
En av de viktigaste personerna i detta arbete är norrmannen Gunvald Tveito. Han kommer från Gol i skidområdet Hemsedal och är resande i konsten att sätta ihop vajrar till skidliftsanläggningar. På fackspråk kallas det för att splitza.

- Jag började montera liftar för 20 år sedan. Den biten är det ganska många som kan. Men jag är ensam i Skandinavien om att splitza kabelliftar, säger han.

Med en yrkesmans blygsamhet rycker han på axlarna när svårighetsgraden kommer på tal.

- Nja, det är inte så speciellt... Men resultatet måste bli hundraprocentigt. Blir skarven större eller mindre än kabeln stannar liften med en gång. Och då måste jag komma tillbaka och göra om jobbet.

- På den typen av liftar kan man placera stolarna var som helst utmed vajern. Just därför är det så viktigt att det blir rätt. På andra modeller finns speciella platser för montaget.

Vallåsen är den sydligaste skidanläggningen i Skandinavien som han nu varit med om att bidra till.
Familjen Hedin, som driver Vallåsen, har som ambition att liften ska vara klar till 15 december, lagom till säsongsstarten.

- Det tunga jobbet är gjort. Nu väntar inkoppling av el och provkörning. Sedan ska liften besiktigas innan den får tas i bruk, säger Fredrik Hedin.
Sven Sandström

sven.sandstrom@hd.seTel 0435-75 95 32
Gå till toppen