Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Imad redo ta nästa steg i karriären

Sliten och trött på fotbollen redan som 16-åring. Lite "Sommartider hej, hej" räckte för att Imad Khalili skulle få kontroll över karriären igen.

Imad Khalili framför huset på Närlunda.Bild: ROLAND BENGTSSON
I mitten av december 2001 skulle Sporten skriva en artikel om att det samsades ett 30-talet olika nationaliteter under klubbhusets tak på Harlyckegatan.

Högaborgs Kenneth Karlsson, med stor erfarenhet från ungdomsfotboll, fick en förfrågan om han hade någon intressant kille på lager som kunde ge röst åt reportaget. Karlsson sa "du måste se Imad Khalili, det kan bli något riktigt bra av honom".

- Det har hänt lite sedan dess, säger Imad, tre år senare.
Frissan är noggrant tillrättalagd, och han möter upp iklädd utstuderat slitna jeans, vit uppknäppt skjorta och en varggrå Lyle&Scott-sweater möter.

I stort sett de flesta allsvenska toppklubbar, samt en handfull utländska, har på sistone velat dra nytta av en 17-årig dribbler med en extremt känslig vänsterfot. Imad Khalili har tagit uppståndelsen med ro eftersom harmonin numera härskar i hans vardag.

Annat var det förra våren.

Då när det handlade om fotboll åtta dagar i veckan, 25 timmar dygnet.

Spel med 16-årslaget, juniorlaget och Högaborgs A- och B-lag, landslagsuppdrag, träningar med HIF:s u-lag samt besök hos skotska Celtic.

Dessutom skulle skola och kompisar hinnas med.

- Fastän jag var småskadad spelade jag, Jag ville göra allt för att det var så roligt. Men förra våren tog det emot, och jag tog inte plats i Högaborgs A-lag. Plötsligt tyckte jag att jag var sämst i hela världen. Bara jag tänkte på fotboll kändes det kass, berättar Imad.
- Om jag får välja hur jag vill spela?. Då vill jag ha rollen som "trequartista" (länken mellan mittfält och anfall). Även om jag blivit bättre på det är defensiven inte riktigt min grej. Det bästa är om det finns någon bakom mig som sliter som ett djur. Då kan jag skapa framåt.

- Jag är teknisk, en bra passningsspelare och sedan sitter en hel del här inne, säger en leende Imad och pekar på tinningen. Min speluppfattning är helt okej.

Har du tillräckligt med tålamod för att vänta på chansen att spela i allsvenskan?

- Absolut. Den tuffa tiden förra året lärde mig att allt behöver inte gå snabbt.
I samråd med framför allt sin mentor Jim Nilsson bestämdes det strax före sommaren ifjol att Imad Khalili skulle ta en ordentlig paus från fotbollen.

- Jim har inte bara varit min tränare, han har fungerat som en andra pappa för mig. Han sa något då som jag bär med mig än. Vad han sa stannar mellan oss.

Oavsett vad som i detalj yttrades gick innehållet som helhet inte att misstolka. Det var dags att gräset under fötterna byttes ut mot sand. Hela juni och juli ifjol var det förbjudet för Imad att närma sig Harlyckan.

- I stort sett rörde jag inte en boll, och det var otroligt skönt att bara ligga på stranden och bara ta det lugnt med kompisarna. Efter ledigheten var jag rejält sugen på fotboll, och sedan dess har det bara flutit på.
Celtic var efter fjolårets provspel ivriga att knyta till sig Imad Khalili.

Det satte en viss Henrik Larsson stopp för.

- Henke sa att Celtic inte fick röra mig än. Han har så stor erfarenhet, och vet hur allt fungerar där ute. Jag har största respekt för honom, och har fått en del råd. Henke har sagt om det är något kan jag bara ringa honom. Det känns kanon.
Farfar flydde från Palestina till Libanon i mitten av förra seklet. Föräldrarna flyttade vidare till Dubai där Imad Khalili föddes.

Han hann fira sin fjärde födelsedag när krigshotet lurade runt hörnet. Iraks aggressiva hållning gentemot Kuwait spred osäkerhet i hela området kring Persiska viken. Familjen Khalili bestämde sig för att lämna Förenade Arabemiraten.

Förra julen fick landet besök av en högaborgare.

- Första gången jag var tillbaka sedan vi flyttade, men jag kände igen mycket. Gatorna, en viss kiosk, fotbollsplanen vid vårt hus. Det var en rätt häftig upplevelse. Jag lovar, det ska inte ta lika lång tid innan jag åker tillbaka.
Stanna i Högaborg, gå till HIF eller någon annan klubb? Beslutet marinerades ett bra tag innan HIF slutligen drog längsta strået. Ett färskt treårskontrakt är påskrivet.

- Jag ville fundera ordentligt innan jag bestämde mig. Min familj och kompisar betyder väldigt mycket, så just nu känns det riktigt skönt att stanna kvar hemma i Helsingborg.

Och så återstår det två gymnasieår att fullfölja.

- Okej, skolan är viktig att göra klart, men just nu går fotbollen först, erkänner Imad. Du kan plugga vidare även när du fyllt 60, i fotbollen får du bara en chans. Jag vet att jag ångrat mig om jag inte tagit den.
Lite skoltrött, bosatt på Närlunda, varit Högaborg trogen sedan knatteben, vidare till HIF, håller proffsdrömmen ständigt vid liv.

Beskrivningen passar exakt in på en ung Henke Larsson.

Liksom på en ung Imad Khalili.

Vi andra fortsätter undra vilken sensationell beståndsdel Närlundas dricksvatten innehåller.
FAKTA
Namn: Imad Khalili

Född: 3 april, 1987.

Familj: Pappa Abbe, mamma Amal, syskonen Mohammed och Laila.

Bor i: Helsingborg.

Klubb: Högaborg, sedan femårsåldern. "Leif Plume var min förste tränare", minns Imad.

Aktuell: En av landets mest jagade talanger valde HIF.
Gå till toppen