Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gordon Marsh fyller 75 år

Koreografen och regissören Gordon Marsh fyller 75 år i dag. Efter andra världskriget emigrerade han från hemlandet England till Kanada och blev rallare. Kanske inte den vanligaste starten för en koreograf och regissör som nu prisats för sina insatser för svensk teater.

Gordon Marsh fyller 75 år på söndagen. Foto: ROLAND STREGFELT.Bild: ROLAND STREGFELT
När koreografen, dansaren och regissören Gordon Marsh i våras fick Guldmasken för sina insatser inom svensk teater var det inte bara priset som påminde honom om en lång karriär. När han skulle ta emot utmärkelsen hände nämligen det som också hände första gången han stod på en scen. Han blev så nervös att knäna började darra.
I dag bor Gordon Marsh i ett hus i Bonarp utanför Ljungbyhed med familj, hund och tre hästar. Hade någon sagt att hans liv skulle utvecklas så när han var 17 år och tog båten från hemlandet England till Kanada hade han aldrig trott det. Med 75 år i bagaget kan han nu se att det inte alls var så otroligt. Många gånger har hans liv tagit nya vändningar.

— Ingenting har egentligen någonsin blivit som jag har tänkt mig. Allt har alltid utvecklats åt ett annat håll, säger han.
Att det var dansare och koreograf som skulle bli hans liv hade han ingen aning om som barn. Den enda kontakten med musik han hade var hans mor som sjöng i en kyrkokör. Men det räckte. Vid ett tillfälle var han på besök hos en man i kören som lät honom lyssna på ett stycke av Tjajkovskij. Musiken grep tag i den 11-årige Gordon Marsh som för sitt inre såg dansande figurer fara fram över ett stort torrt svart trägolv. Stycket var baletten Svansjön.

— Jag började gråta. Jag blev så tagen av musiken och bilderna, säger Gordon Marsh.

Upplevelsen följde honom i flera år och långt senare, på 60-talet, fick han till slut se sina inre bilder bli verklighet.

— Jag hade fått följa med goda vänner till Moskva och titta på repetitionerna på Bolsjojteatern. Och där, där låg den där torra stora svarta träscenen, säger Gordon Marsh.
Trots att han ägnat merparten av sitt liv åt teater och dans så började han sent - och plötsligt. Efter att ha emigrerat till Kanada efter andra världskriget arbetade han som timmerflottare, rallare och pappersarbetare tills han en dag blev sufflör hos en teatergrupp.

— En vecka innan premiären fick huvudrollsinnehavaren sin stora chans vid en teater i Ottawa. Men han var tvungen att komma direkt, berättar Gordon Marsh.

Den ende som kunde ersätta honom var sufflören - Gordon Marsh. Klädd i kortbyxor tog han därför sina första steg på en scen i en liten stad vid en fjord i västra Kanada.

— Det var min första upplevelse på scenen och jag var så nervös att mina knän skakade. Precis som när jag fick Guldmasken för några månader sedan, säger han.
Som 22-åring började han i en balettklass vid Banff School of Fine Arts i västra Kanada. Men han blev snabbt varse att kraftiga rallarben inte passar i trikåer och flickorna i klassen fnissade åt honom. Men de slutade så snart det visade sig att Gordon Marsh var en riktig begåvning.
Till slut hamnade han på Broadway-scenerna i New York men tröttnade och flyttade tillbaka till England. Ytterligare en båtfärd senare hamnade i Sverige och sedan mitten av 60-talet har han bott här. Han har sedan dess arbetat med tv och teater på en mängd olika sätt. Han har drillat dansare på Berns salonger och i uppsättningar av Teaterbåten, Grease, Me and my girl och många många fler.
Efter några år ville han dock gå vidare och göra något annat. Resultatet blev dansföreningen Saltito i Klippan där han lärt 100-tals unga att dansa. Flera av dem är nu själva dansare både i Sverige och utomlands.

— Man känner en väldig stolthet över att ha fått varit med i en del av deras karriär, säger Gordon Marsh.
Något av det roligaste han gjort innefattar också ungdomar. Det handlar om Tim Rices och Andrew Lloyd Webbers musikal "Joseph and the amazing technicolor dreamcoat". En föreställning som Gordon Marsh både regisserat och varit koreograf för i flera uppsättningar i både Växjö och Malmö mellan 1993 och 2002.
——————————————————————————————

GRATTIS Gordon Marsh

Aktuell: Fyller 75 år på 5 december.

Yrke: Koreograf och regissör.

Familj: Gift, ett barn samt tre barn från ett tidigare äktenskap.

Bor: I Bonarp utanför Ljungbyhed.

Prisad: Klippans kommuns kulturpris 1987, Guldmasken 2004.

Framtidsplaner: Resa och studera. Inga teaterprojekt på gång just nu.

Favoritresmål. Mongoliet. Han har varit där fem gånger.

Senast sedda film: Sagan om ringen.
Gå till toppen