Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Katarina Hultling 50 år

Katarina Hultling, välkänd genom tv-sporten, blir allvarlig när hon inför 50-årsdagen i dag berättar om hur en tillfällighet gjorde att hon blev sportjournalist.

Sommaren 1984 var hon tjänstledig från radiojobbet i Karlstad och vikarierade på Ekot i Stockholm när hennes bror, den sedermera riksbekante läkaren och spinalisspecialisten Claes Hultling, skadades svårt vid en dykolycka.

- Det fanns inte på min karta att jag skulle tillbaka till Karlstad då. I stället stannade jag kvar i Stockholm och sökte jag upp Radiosporten, som jag kommenterat ett curling-VM för, och frågade om de hade något för mig. Eftersom OS i Los Angeles stod för dörren och sportredaktionerna alltid behöver extra folk när det är OS fick jag in en fot, konstaterar Katarina Hultling, som själv varit aktiv inom idrotten och tagit curlingmedaljer på internationella mästerskap.

Från radiosporten tog hon snart steget över till tv-sporten där hon mestadels varit studioreporter men också kommenterat och intervjuat på olika arrangemang.

Efter 15 år tog hon tjänstledigt 1999 för att hon tyckte att det blev för mycket jobb och för lite tid med familjen. Sedan tio år tillbaka lever hon tillsammans med en man i samma bransch, tv-sportens krönikör och nyutnämnde chef Albert Svanberg.

- Vi fick inte ihop våra arbetsliv med hemmalivet och det blev för mycket spring i ekorrhjul.

Det första lediga året ägnade Katarina Hultling sig bland annat åt att färdigställa "Victors visor". En barnskiva där hon själv svarar för all text och musik. Efter att plattan kommit ut kände hon att hon ville fortsätta att själv styra sin tid och sade upp sin fasta anställning vid SVT för att istället arbeta som frilans.

Även om tv-sporten fortfarande är basen i hennes verksamhet kan hon i dag också ägna sig åt annat. Till exempel vara moderator på konferenser och hålla föredrag om sådant som känns angeläget. Eller "inspirationsföreläsa", som hon kallar det.
TV-PROFIL. Sportjournalisten Katarina Hultling fyller 50 år den 5 december. Foto: Pressens Bild.
- Det finns en hel del saker privat och yrkesmässigt som jag varit med om och som jag vill dela med mig av till framförallt andra kvinnor. Det handlar mycket om lust och mod och att man duger som man är. Att man inte ska tappa sugen om man är på en mansdominerad arbetsplats.

- Jag pratar också om hur det är att inte kunna få några biologiska barn. Om den barnlöshetsutredning och adoptionsprocess som följer på detta och hur det i mitt fall resulterade i att jag i dag har världens underbaraste fjortonåring - Victor - som var tre månader när han kom från Peru till mig och min dåvarande man.

Även om tillgången på uppdrag är osäker ibland är hon glad över att hon vågade ta steget och lämna den trygga, fasta anställningen.

- Arbetsvyerna har vidgats och på det stora hela har det funkat jättebra. Bland annat har jag fått lära mig att det oftast handlar om att ha tålamod för att man ska lyckas som frilans. Tidigare var tålamod inte precis min starkaste gren.

Från och med första januari 2005 heter tv-sportens nye chef Albert Svanberg. Hur detta kan komma att påverka hennes arbete har de inte pratat om än. Men, säger Katarina Hultling:

- Jag har ju varit ute och prövat mina vingar ett antal år nu. Skulle det visa sig att jag måste dra ner lite grann för att han ska få utrymme för sitt nya jobb så får det väl bli så. Livet mellan två som lever tillsammans handlar ju trots allt om teamwork.

Monica Frime/TT Spektra

GRATTIS Katarina Hultling

Aktuell: Fyller 50 år den 5 december.

Familj: Sambon Albert Svanberg, sonen Victor.

Bor: I Enskede.

Yrke: Sportjournalist, programledare, föreläsare.

Idrottsmeriter: Två VM-silver och två EM-guld i curling.
Gå till toppen