Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Katarina Hultling 50 år

Katarina Hultling, välkänd genom tv-sporten, blir allvarlig när hon inför 50-årsdagen i dag berättar om hur en tillfällighet gjorde att hon blev sportjournalist.

Sommaren 1984 var hon tjänstledig från radiojobbet i Karlstad och vikarierade på Ekot i Stockholm när hennes bror, den sedermera riksbekante läkaren och spinalisspecialisten Claes Hultling, skadades svårt vid en dykolycka.

- Det fanns inte på min karta att jag skulle tillbaka till Karlstad då. I stället stannade jag kvar i Stockholm och sökte jag upp Radiosporten, som jag kommenterat ett curling-VM för, och frågade om de hade något för mig. Eftersom OS i Los Angeles stod för dörren och sportredaktionerna alltid behöver extra folk när det är OS fick jag in en fot, konstaterar Katarina Hultling, som själv varit aktiv inom idrotten och tagit curlingmedaljer på internationella mästerskap.

Från radiosporten tog hon snart steget över till tv-sporten där hon mestadels varit studioreporter men också kommenterat och intervjuat på olika arrangemang.

Efter 15 år tog hon tjänstledigt 1999 för att hon tyckte att det blev för mycket jobb och för lite tid med familjen. Sedan tio år tillbaka lever hon tillsammans med en man i samma bransch, tv-sportens krönikör och nyutnämnde chef Albert Svanberg.

- Vi fick inte ihop våra arbetsliv med hemmalivet och det blev för mycket spring i ekorrhjul.

Det första lediga året ägnade Katarina Hultling sig bland annat åt att färdigställa "Victors visor". En barnskiva där hon själv svarar för all text och musik. Efter att plattan kommit ut kände hon att hon ville fortsätta att själv styra sin tid och sade upp sin fasta anställning vid SVT för att istället arbeta som frilans.

Även om tv-sporten fortfarande är basen i hennes verksamhet kan hon i dag också ägna sig åt annat. Till exempel vara moderator på konferenser och hålla föredrag om sådant som känns angeläget. Eller "inspirationsföreläsa", som hon kallar det.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen