Ängelholm

Doktorsvillan fick ny funktion

KVS då och nu

Det är stim och stoj på förskolan Sagolunden inne på KVS-området. Så har det varit i huset tidigare också, fast kanske inte på samma sätt. Från september 1908 och under hela KVK/KVS-epoken var det här bostad för sjukhusets fem överläkare. Efter att ha stått tomt i några år renoverades den pampiga villan och 1997 flyttade förskolan in. Renoveringen har varit varsam och mycket av det gamla är kvar.

— Det har varit en strävan att bevara så mycket som möjligt, säger Charlotte Andersson i personalkooperativet Sagolunden. Allt som är ombyggt ser ut som det gamla. Titta på räcket här vid trappan, till exempel. Vi vågade inte ha det så lågt som det var tidigare, med tanke på barnen. Nu når det ända upp i taket, men man ser ingen skillnad på det gamla och det nya.
En förändring är att mathissen och tjänstefolkets trappa upp till andra våningen har tagits bort. Här har man i stället inrett toaletter och skötrum. Taken i rummen har också sänkts och försetts med akustikplattor, vilket var en nödvändighet med tanke på ljudnivån i den nuvarande verksamheten.

Balkongen har fått en utrymningstrappa, vilket antyder att många av ombyggnaderna har gjorts av säkerhetsskäl, men en rundvandring visar att det mesta har bevarats. I ett av sovrummen finns en öppen spis kvar, skåpsdörrarna är visserligen nymålade, men har en ålderdomlig prägel och ett par av rummen ger en vision av läkarmottagning. Den stora matsalen, som tidigare var platsen för många glada fester, har blivit ett allrum för olika aktiviteter.

Vid vårt besök håller barnen på med förberedelser inför luciatåget och allt är julpyntat och klart. Modern barnomsorg har helt enkelt kombinerats med en del av historien.

— Det här är en fantastisk miljö att ha barn i, säger Charlotte Andersson. Både huset och naturen runtomkring ger inspiration till skapande och lek.
Att KVS-miljön lockar kan man se på den ständigt långa kön av sökande till Sagolunden. Just nu finns här 29 barn mellan ett och sex år, som tas omhand av en personalstyrka på sju, och det är ungefär vad anläggningen klarar.

Den gamla överläkarebostaden, ett vackert hus med gulputsade ytterväggar och gröna fönsterbågar, har alltså fått ett nytt användningsområde. Samma sak med portvaktshuset, där också telefonväxeln fanns. Det renoverades i slutet av 1990-talet och inrymmer nu fyra lägenheter.

Båda byggnaderna kommer givetvis att vara kvar även i framtiden, inte minst som en påminnelse om hur det en gång var på KVS-området.
Gå till toppen