Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Deras manga gör entré i Buster

Den japanska stilen är på väg att erövra svenska seriemarknaden. Men när den första riktiga svenska mangaserien kommer är det märkligt nog i — gamla sporttidningen Buster. Och bakom det ligger bl a landskronabon Pidde Andersson.

Jo, ni har rätt om ni tycker att ni känner igen namnet Pidde Andersson. Han medverkar här i tidningen med regelbundna dvd-krönikor. Och nu är han med och förändrar Buster tillsammans med tecknaren Åsa Ekström.

— Det är ju lite lustigt. Helt olika stilar och serievärldar kolliderar, säger hon.

Säg "Buster" och pojkar födda på 60- och 70-talet kan rabbla episoder ur "Johnny Puma", "Åshöjden" eller "Benny Guldfot" i evigheter. I dag för tidningen en mer tynande tillvaro på en seriemarknad där upplagesiffrorna dök rejält under 90-talet i konkurrens med spel och datorboomen.
De senaste åren är det japanska serier, manga, som stormat in på bred front. Sverige har fått sitt första egna forum i Manga Mania och tidningar som Shonen Jump och inte minst pocketböckerna Dragonball har sålt bra. Men att den första följetongen tecknad som manga skulle dyka upp i Buster är ändå en högoddsare. Killtidningen som mest gett plats för gamla engelska och svenska sportserier har inte varit särskilt nydanande.

— Jag hade idén till en serie om en sportreporter, men är själv ingen mangafantast. Men Busterredaktören Mikael Tegebjer ville bredda publiken och hälften av alla mangaläsare är tjejer, säger manusskribenten Pidde Andersson.

Han fördes ihop med Åsa Ekström, 21-årig stockholmska som går andra året på serieskolan på Kvarnby folkhögskola i Malmö. Hon upptäckte mangan redan i de unga tonåren.

— Då man förväntades läsa Starlet och Min häst. Men mangan har så schyssta tjejkaraktärer, starka och tuffa. Jag har tecknat manga sedan dess.
Nu är Åsa Ekström hett eftertraktad innan hon ens har gått ut skolan. Hon har varit publicerad i Manga Mania med egen serie, ska göra omslag till en serie flickböcker och är även på gång med ett mangaprojekt åt bokförlaget Bonnier Carlsen.

Mötet mellan henne och Pidde Andersson var också som ett möte mellan en gammal och en ny serietradition. Han gav ut egna album i början av 90-talet och har skrivit för brödfödan i tidningar som Åsa-Nisse och 91:an.

I hennes manga tar texten liten plats medan dynamiskt layoutade bilder fyller sidorna. Hans västerländska seriestil är mer textbaserad.

— Ja, vi får slåss om utrymmet båda två. Vi har bara sex, sju sidor per avsnitt. Men det har varit kul, säger de.
Deras serie "Kishako sportreportern" handlar om en kvinnlig sportreporter med ett obestämbart litet grönt djur i släptåg. Snygg och framgångsrik far hon fram i sportbil medan gubbarna på redaktionen grymtar surt. Redaktionen är belägen i Busterskrapan och redaktören heter Mikael...

I premiäravsnittet bevakar Kishako en alpin tävling där en åkare försvinner mellan åken. Senare åker reportern till såväl formel-1-tävlingar som brottning i Mexiko där Ture Jönsson, The Swedish Sillstrangler, dyker upp. Pidde Andersson skriver som sagt krönikor här i tidningen och är en av grundarna till Fantastisk Film Festival, därav kopplingen till b-filmshjälten Tore Johnson. En del namndroppande kan möjligen gå Busters målgrupp 9—16 år förbi. I alla fall planschen på Kishakos vägg av centertanken Sonny Johansson, känd Landskrona Bois-profil.

— Bois är mitt stora sportintresse. Att få med honom var mitt krav för att göra serien, skrattar Pidde Andersson.
Sportmangan är i Japan väldigt actionspäckad. Men "Kishako" är en kompromiss som ser ut som manga, men där text och innehåll inte alls är särskilt manga.

— Om "Kishako" varit renlärig manga hade den varit längre, haft mindre text och mer dramatik, säger Åsa Ekström.

— Jag vill ju mer berätta historier jag gillar. Såna som fungerar lika bra utanför sportens värld. Den röda tråden är en dopningsintrig och det är lika mycket kriminalfall som sport, säger Pidde Andersson.

"Kishako sportreportern" blir från och med den 3 februari tillsammans med fler artiklar och ett magasinformat nymodigheter i Buster. Mer välkänt blir klassiker som "Åshöjden", "IFK Trumslagaren" och naturligtvis serien "Buster".
Johan Malmberg/TT Spektra
Fotnot: Manga är namnet på japanska tecknade serier.

FaktaBuster

¤ Första numret kom 1967 i Sverige (premiär i England 1960).

Bland de klassiska serierna finns "Roy Rovers", "Benny Guldfot", "Super-Mac" och "Johnny Puma".

¤ Under glansdagarna på 70-och 80-talet kom Buster ut varannan vecka och såldes i 75,,000 ex. I dag utkommer den med sex nr per år och säljer 20,,000 ex.

¤ Den 3 februari ges den ut i nytt magasinsformat och med nya serien "Kishako sportreportern" i mangastil.
Gå till toppen