Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Hans Wallmark 40 år

Politikern och debattören Hans Wallmark har varit kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm i dryga tre år. Den forne heltidsskribenten och debattören låter pennan vila på obestämd tid till förmån för kommunens goda. På söndagen fyller han 40 år.

KÄND PROFIL. Ängelholms starke man Hans Wallmark fyller 40 år. Foto: MATS ROSLUND
Hans Wallmark, moderat politiker och sedan sommaren 2001 kommunalråd i Ängelholm, fyller 40 år den 23 januari.

Han föddes i Boden och växte upp i Haparanda där pappan var kanslichef.

— Så jag vet vad det vill säga att verka i minoritet — jag startade en Muf-förening där i röda Norrbotten.

Då och då har han kontakt med några av vännerna från den tiden, men föreningen är nog inte så livaktig, om den ens finns kvar.

Som 18-åring började han studera i Uppsala och lämnade därmed Norrbotten för gott — förutom vistelserna i sommarstugan och besöken hos mor och bror.

— Jag hatar snö och älskar den skånska vintern!
Lusten att skriva växte fram under studietiden i Uppsala där Hans Wallmark var ordförande för Uppsala studentkår, i den borgerliga studentföreningen Heimdal och i två år vice ordförande i Fria Moderata Studentförbundet. Ett brev till moderata Norrbottenskuriren i Luleå med ambition att skaffa sig sommarjobb blev början på Hans Wallmarks professionella skrivande.

— Chefredaktören ringde och sa att de inte hade haft någon sommarvikarie på flera år, men eftersom brevet var så modigt formulerat så hade de blivit nyfikna på mig.

Efter den sommaren, 1988, erbjöds han fast jobb på Barometern i Kalmar och avbröt studierna.

— Sedan dess känner jag mig som tidningsman eller kanske närmast publicist, i ordets klassiska bemärkelse.

Just nu finns det inte tid för något regelbundet skrivande men någon gång ska det bli en bok, en skönlitterär sådan.

— Finns den journalist som aldrig drömt om att skriva något mer än en dagsedel?

Hustrun Susanne, från Landskrona, också hon aktiv moderat, träffade Hans Wallmark under studietiden i Uppsala. Efter knappt tre år i Kalmar började Hans Wallmark vid årsskiftet 1990-91 som politisk skribent på Nordvästra Skånes Tidningar, NST, i Ängelholm och makarna skaffade bostad i lilla Härslöv utanför Landskrona.

— Jag har alltid tyckt bäst om att bo i små samhällen, som i Magnarp utanför Ängelholm, där vi bor nu. Det är underbart att ha naturen in på knutarna, trädgård, och möjlighet att ha lite djur.
Hans Wallmarks röst har inte bara efterfrågats i pressen utan även i radio i P1:s söndagsprogram God morgon världen. Under NST-åren publicerades hans artiklar även i flera av Ander-koncernens andra tidningar, som Nya Wermlandstidningen, Skaraborgs Allehanda och Enköpings-Posten.

Hur livet hittills har utkristalliserat sig menar Hans Wallmark till stor del har berott på tillfälligheter.

— Som att jag blev publicist, eller att jag blev så uppslukad av politiskt arbete. Det kunde kanske ha blivit något helt annat. Storebror arbetar i databranschen och min syster är gymnasielärare och doktorerar just nu i feministteologi. Hon och jag för ofta mycket intressanta diskussioner.

Vad är då nästa steg för dig?

— Först och främst ser jag tiden an fram till valet 2006, och sedan får vi se. Jag har ingen uppfattning just nu om vad som ska hända sedan. Eventuella förändringar måste vi först få diskutera inom familjen, så därför har jag inget mer att säga om det just nu.

GRATTIS Hans Wallmark

Aktuell: Fyller 40 år den 23 januari.

Sysselsättning: Kommunstyrelseordförande, vilande publicist.

Bor: I villa i Magnarp.

Familj: Hustru Susanne, dottern Wilhelmina 13 år och sonen Hans Wilhelm 11 år.

Utbildning: Enstaka kurser i juridik, filosofi och litteraturhistoria.

Specialintressen: Böcker, att laga mat och dricka ett gott vin till.

Beundrar: Winston Churchill, vars dödsdag inföll dagen efter Hans Wallmark föddes. "Det måste finnas ett samband".

Firar födelsedagen: Med öppet hus på Banmuseet i Ängelholm mellan kl 14 och 17.
Gå till toppen