Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Tv-serierna vi minns... och de vi helst vill glömma

SVT öppnar sitt arkiv på internet, allt fler tv-serier hålls vid liv på dvd och till hösten sänds den första svenska tv-pris-galan. På måndag börjar dessutom tv-versionen av "Fyra nyanser av brunt". Det är mycket svensk tv just nu. Vi blev så inspirerade att vi listade tidernas bästa svenska tv-serier.

Vilken är den bästa svenska tv-serien någonsin?

Frågan utlöste upploppsstämning på Nöjesredaktionen i veckan.

Vår definition av "en svensk tv-serie" var enkel. Den ska innehålla minst två avsnitt, vara producerad i Sverige och först ha sänts på svensk television. Men att göra själva listan var allt annat än enkelt.

"Kärringromantik!", fnystes det från ett håll. "Inskränkt grabbighet!" kom flygande från ett annat. "Demokrati är ett överskattat styrelseskick", suckade protokollföraren uppgivet.

Vår ålder, vårt kön, vår uppväxt, våra minnen, vår syn på livet, vår humor. Det är mycket som ligger och skaver i hjärnbarken när listan över de stora svenska tv-ögonblicken ska skrivas.

Men när de värsta invektiven från det verbala slagsmålet fallit till golvet insåg vi ändå en sak: det har trots allt gjorts en hel del bra tv i det här landet. Något som är värt att minnas när danskjävlarna just nu utklassar det mesta i svensk tv med en mastodontserie som "Krönikan".
Att det finns guldklimpar i tv-arkivet har Sveriges Television också, lagom till sitt stundande 50-års-jubileum 2006, börjat inse. I år öppnar SVT sina gömmor på internet. I början kommer där mest att finnas gamla journalfilmer och nyhetsinslag, men efterhand - när det har skrivits avtal om rättigheter och sådant - hoppas man kunna lägga ut gamla och nya tv-favoriter för nedladdning. Men redan nu finns mycket av det bästa på våra listor utgivet på dvd. Och ett inköp av "Skånska mord" eller "Raskens" kan rädda vilken januarihelg som helst.

Till hösten delar de svenska tv-kanalerna för första gången ut ett gemensamt tv-pris, Kristallen. I 14 olika kategorier ska det svenska tv-priset, inspirerat av den amerikanska Emmyn, ges till svenska tv-produktioner på SVT, TV3, TV4, Kanal 5. Men redan här och nu listar Nöjesredaktionen - gemensamt - tidernas svenska tv-program.

Läs och bli förbannad.

Eller försök göra en egen lista i kväll.
I juryn:

Peter Andersson

Nina Sköldqvist

Torgny Nilsson

Göran Holmquist

Tjerstin Thorsén

Karin Fredriksson
10 bästa svenska dramaserierna

1. Det nya landet (2000)

Galen, överrumplande, samhällskritisk, hjärtevärmande. När Peter Birro och Lukas Moodysson satte sig ner och skrev en roadmovie i fyra delar om två utvisningshotade flyktingars vilda flykt genom Sverige lyckades de förena ett utifrån- och ett inifrånperspektiv av Sverige just där och då, i skarven till det tjugoförsta seklet. Michalis Koutsogiannakis och Mike Almayehu skapade ett klassiskt tv-drama-par och regissören Geir Hansteen Jörgensen fick sommar-Sverige att spraka av lust, ilska och humor. (Filmen "Det nya landet" finns på vhs).
2. Skånska mord (1986)

"Esarparen", "Veberödsmannen", "Bessingemordet", "Hurvamorden" och "Yngsjömordet" i fem fristående, extremt välgjorda, filmer. Och med Ernst-Hugo Järegård, i tre av huvudrollerna, i sitt livs form. (Finns på dvd)
3. Raskens (1976)

Vilhelm Mobergs småländska historia om Gustav Rask och hans familj gick rakt in i våra hjärtan. Sista avnittet antas ha setts av sex miljoner svenskar. (Finns på dvd)
4. Någonstans i Sverige (1973)

En Jolo-story som blev Janne "Loffe" Carlssons genombrott. Folkligt typgalleri under beredskapstiden. (Finns på dvd)
5. Hammarkullen (1997)

Peter Birro och Agneta Fagerström-Olsson skildrade motsättningar, romantik och burleskeri i invandrartät Göteborgs-förort.
6. Tusenbröder och Tusenbröder II (2003-2004)

Svensson-grabbar tröttnar på ekorrhjulet och drar på sig rånarluvor. Fantastiskt skådespel av Ola Rapace, Shanti Roney, Danilo Bejarano och i andra omgången Jakob Eklund. (Första serien finns på dvd, den andra kommer den 23 februari)
7. Den tatuerade änkan (1998)

Tv-drama-kungen Lars Molins prisbelönade dramakomedi. Mona Malm gör sitt livs roll som Ester - en kvinna i den övre medelåldern som bryter sig loss. (Filmen finns på vhs och dvd)
8. Hedebyborna (1978, 1980, 1982)

Tv-serie som byggde på fyra böcker av Sven Delblanc. Några av Sveriges bästa skådespelare gav liv åt färgstarka karaktärer. Och uttrycket "Slit och släp. Aldrig är det annat." blev bevingat.
9. Svenska hjärtan (1987)

Carin Mannheimer tittar in bakom fasaden till den svenska radhusidyllen - och blottar ångest, passion och humor.
10. Scener ur ett äktenskap (1973)

Bergman rotar fram neuroser i den ombonade högborgerligheten med hjälp av Erland Josephson och Liv Ullman. (Finns på dvd)
Sämst:

Lackalänga

Max Lundgren-manus om ointressanta ungdomar på en folkhögskola som blev en så praktfull kalkon att vi nog gärna hade sett den igen.
3 bästa nordvästskånska serierna1. Kvartetten som sprängdes (1973)

Birger Sjöberg skrev en lysande roman, djupt rotad i Helsingborg. Hasse Alfredson, helsingborgare i förskingringen, fanns som Karl Ludvig med i det goda uppbådet skådespelare. Visserligen saknades den definitiva pricken över i:et, eller skorrande r:et, men listan över tv-serier med direkt nordvästskånsk anknytning är kort.
2. Jane Horney (1985)

Ett fascinerande svensk-danskt öde kring Sundet fick en omdiskuterad presentation.
3. Kullamannen (1967)

En klassiker, inspelad vid Himmelstorp på Kullen, som för många blev favorit i repris.
Sämst

Yasemin på flykt (1992)

Det var inte bara den stackars invandrartjejen som flydde - även tittarna försvann.
5 bästa komediserierna1. Lorry (1989-95)

Pendlade mellan det tramsiga, det svårbegripliga och det stenhårt elaka. En favoritscen är när ett gäng överklasstyper sitter och beklagar sig över arbetarnas usla uppförande, samtidigt som de dricker så de kräks och kissar på sig. Stefan Sauks ångestladdade "Det är mycke nu" blev en catchphrase för en hel generation. (Tre timmar långa samlingen "Bäst of Lorry" finns på dvd)
2. Nilecity 105.6 (1994)

Gav den ironiska generationen en röst i etern. (Finns på dvd)
3. Hipp hipp (2001-2003)

En ny generation lundakomiker är född. (Säsong 1 och 2 finns på dvd)
4. I manegen med Glenn Killing (1992)

Eller Robert Gustafsson show, 90-talets motsvarighet till Lindeman. (Hela serien finns på dvd)
5. Dubbelstötarna (1979)

Medelsvenssons dröm om den stora stöten fumligt genomförd av Björn Gustafson. (Finns på vhs)
Sämst:

En fyra för tre

Relationshumor när den är som sämst; könsrollskonserverande och under bältet. Otroligt dåligt.
5 bästa barn- och ungdomsserierna1. Fem myror är fler än fyra elefanter (1973, 1975, 1977)

Ett lysande exempel på generationsöverskridande tv. Charmiga Magnus, Brasse och Eva fick kultstatus redan från början och går fortfarande hem hos både barn och vuxna.

Rena uppvisningen i konsten att med små medel göra stor underhållning av halvtrista saker som att stava och räkna rätt. (finns på dvd)
2. Den vita stenen (1973)

Hur söt var inte tjejen som drog en vit, rälig sten över ansiktet. Om vänskapligt bus i ständigt soliga sekelskiftesträdgårdar. (finns på vhs)
3. Vi på Saltkråkan, (1964-68)

Lite vackra vyer, Tjorven i sticketrikåer och en kolerisk fabror Melker fick svenskarna att fullständigt invadera skärgården och skapa osannolika taxeringsvärden. (finns på dvd)
4. Pippi Långstrump (1969-73)

"Så mycket bullar, läsk och gräddtårta som de någonsin kan äta". Olle Hellboms regi var en av nycklarna till succén. Beppe och apan två andra. (finns på dvd)
5. Ville, Valle och Viktor (1970, 1976)

Oförglömligt barn av sin tid. Hade inte klarat sig en minut i dagens marknadsanpassade Sverige.
3 bästa tvåloperorna

1. Rederiet (1992-2002)

Såpakungen Peter Emanuel Falcks mästerverk och SVT:s långkörare nummer ett med sina 318 avsnitt. Finlandsfärjan Freja var spelplatsen och "Rederiet" hade allt en riktig såpa behöver; kärlek, otrohet, maktkamp, knark, explosioner, religiös fanatism och bortsprungna djur. (specialutgåva med sex avsnitt och extramaterial finns på dvd)
2. Varuhuset (1987-1989)

Här var det Öhmans varuhus som fick agera miniatyr-Sverige. Den första svenska såpan som löddrade som den skulle.
3. Goda grannar (1987)

Den snällaste av alla såpor. Inga våldsdåd, bränder eller psykopater - bara en kopp fika på Iris Café eller ett snack över en tipskupong i Axels tobaksaffär.
Sämst:

Solo (1994)

Helsingborgaren Fredrik Dolk spelade en av två rivaliserande bröder i femmans första egenproducerade serie. Hoppet var att "Solo" skulle bli ett svenskt svar på "Melrose Place". I stället fick man en första klassens kalkon på halsen.
Gå till toppen