Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Siegfried Unterseher fyller 65 år

Som "Sigge Ernst" turnerade han land och rike kring med Rockfolket, Siegfried Unterseher i Nyhamnsläge. Vid tiden när gruppen upplöstes hade "Sigge" både fru och barn och ville satsa de pengar han sparat ihop i ett bra boende, helst med naturen in på knutarna. Den 21 februari fyller han 65 år.

SPELGLÄDJE. Sigge Unterseher spelade in tolv lp-skivor med Rockfolket och turnerade i hela Norden liksom i Tyskland, England och Polen.Bild: JOHAN PERSSON
Som 14-åring började Siegfried Unterseher att arbeta i en Volkswagenverkstad i hemstaden Kitzingen i Tyskland. Nu fyller han 65 år och har arbetslivet genom varit både bilmärket och yrket troget — så när som de tio åren som heltidsmusiker med artistnamnet "Sigge Ernst".

Det var 1965 som han kom till Stockholm, som "förkläde" åt sin bäste kompis.

— Han hade träffat en svensk tjej under en resa till Italien och nu ville han ha mig med när han skulle hälsa på henne.

Siegfried Unterseher blev också störtförälskad — i Stockholm.

— Det var så vackert; vattnet, den rena luften — naturen mitt i storstaden, det var fantastiskt.

Mest på skoj förhörde han sig på en VW-verkstad om de behövde arbetskraft och fick till svar: "Kan du börja i morgon?"

— Men då sa jag att jag ville få några månader på mig för att åka hem och ordna en del saker.
Under ungdomsåren hemma i Tyskland hade "Sigge" spelat en del i amatörband.

— När jag hade varit ett tag i Stockholm började jag att "nosa runt" för att hitta folk att spela med.

På ölsjappet BP-källaren strålade han samman med bland andra Bertil Bertilsson som han senare skulle spela tillsammans med i Rockfolket.

En tidig konstellation kallades för Fridens kilowatt och rivaler. Creedence Clearwater Revival var förebild vad gällde namnet — inga övriga jämförelser. Under denna period spelade Siegfried Unterseher även med Sveriges Jazzband. Under kvällar på innestället Dambergs 3:a underhöll han tillsammans med en österrikisk musiker och lärde känna stadens operafolk.

— En av dem tyckte att jag skulle börja i operakören och till och med ordnade så att jag fick ta sånglektioner.

Men Siegfried Unterseher spelade nu i fyra olika band i stort sett varje kväll i veckan, och hade redan svårt att hålla sig vaken på jobbet på verkstaden.

Så småningom tog det sju man starka Rockfolket form.

— Vi spelade på Folkparkernas Artistforum och sedan blev det fullt i almanackan. Jag anhöll om tjänstledigt men fick nobben. Då sa jag upp mig.

Tio intensiva och roliga år följde. Efter åtta år med Rockfolket och framträdanden tillsammans med artister som Laila Westerlund och helsingborgskvinnan Lena Maria efterfrågades Siegfried Unterseher som revyartist, bland andra av Hagge Geigert.

— Det ingick en hel del showande när Rockfolket framträdde.

Under en turné hade Siegfried Unterseher 1976 träffat sin blivande livskamrat som var servitris på Kramer i Malmö, och skånska Ingegärd flyttade till Stockholm. Men efter att de två barnen kommit till världen började de längta bort från storstaden.

— Jag hade fått nog av både artistlivet och trafikstockningarna.

Ingegärd och Siegfried Unterseher började leta hus i nordvästra Skåne.

I Nyhamnsläge fann de vad de ville ha; både närhet till hav och "berg". I snart 18 år har de bott i huset där man kan skönja Kullaberg från köksfönstret.

Även den gången när flyttlasset gick till Skåne hittade Siegfried Unterseher jobb med en gång. På VW-verkstaden i Helsingborg har han trivts bra, men nu ser han fram att vara ledig. Från första februari arbetar han deltid och längre fram, vid midsommar, blir han heltidspensionär.

— Det ska bli underbart att inte behöva planera så mycket. Har du tänkt på det — när man jobbar så fattas det alltid en timma på morgonen? För första gången i mitt liv vill jag nu inte ha några måsten.

Att plocka fram gitarren är inget som han har längtat efter. Proffsmusicerandet har han med varm hand lämnat vidare till dottern Charlotte som går på det musikestetiska programmet på Kullagymnasiet. Det har väl hänt att storebrorsan Niklas har plinkat några ackord då och då tillsammans med farsan men han tänker satsa på att bli snickare.

Och "Sigge Ernst" tänker inom en snar framtid att gå in för att bara vara.

GRATTIS Siegfried Unterseher

Aktuell: Fyller 65 år den 21 februari.

Bor: I villa i Nyhamnsläge.

Familj: Hustrun Ingegärd, sonen Niklas 23, dottern Charlotte, snart 18.

Läser: Allt, gärna svenska deckare.

Tv: Mest tysk tv, "Galileo", ett populärvetenskapligt program, underhållningsprogram.

Mat: Tysk och svensk husmanskost.

Musik: Maffig klassisk musik gärna i kombination med dammsugning.

Firar: Med familjen -- "vi har så ofta fest ändå".
Gå till toppen