Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Leif GW Persson fyller 60 år

Professor och bästsäljande författare. Hårdkokt jägare och kriminolog. Leif GW Persson har visat upp många sidor av sig, men de senaste årens nya bild av honom som reformerad, hårdbantad renlevnadsmänniska är den i särklass mest överraskande. I september kommer sista delen av hans nya succétrilogi.

Att en kriminolog och professor på Polishögskolan är en efterfrågad rikskändis är inte så konstigt. Det saknas inte brott att kommentera. Och ska polisens arbetssätt ifrågasättas är det ofta han som granskar eller står för visionerna.

Att sedan Leif GW Persson gör sig ovanligt bra i media är en annan sak. Själva personligheten har liksom en komplexitet som är självlysande. En knivskarp analytiker, intellektuellt utrustad, hyllad bästsäljande författare, påstådd aktieklippare av rang. Samtidigt en machoman och jägare, lite släpigt nonchalant till sättet, bohemen med proletära rötter.

Det märks alltid på någon om de brinner på riktigt. Att Leif GW Perssons fascination är äkta är det inte tu tal om. Bakgrunden är akademisk. Han pluggade statistik, juridik och samhällsvetenskap på universitet. Doktorsavhandlingen skrev han om mätproblem i brottsstatistik och blev sen en av landets första lärare i kriminologi innan ämnet var etablerat. Han har beskrivit sig som "en akademisk succé" som aldrig var riktigt hemma i den miljön. Det var han däremot i polismiljön, så frågan är varför han helt enkelt inte blev polis?
Kriminologen och författaren Leif GW Persson fyller 60 år den 12 mars.Bild: PRESSENS BILD
— Jag är inte intresserad av att stoppa folk i finkan. Om det är ett intressant fall skulle jag kunna köpslå: berätta vad som verkligen hände, så slipper du straff. Och så får en riktig polis aldrig tänka! Credot för dagens akademiska kriminologer är att man måste hata snutar. Det är ungefär som den gamla överklassen: herrskapet ska inte umgås med personalen. Men själv gillar jag att röra på mig och jobba på fältet, sa han i en intervju med tidningen Slitz härom året.

Känd för en större allmänhet blev han under Geijeraffären 1977. Den förre justitieministern Lennart Geijer utpekades som bordellkund och som läcka namngavs den då okände kriminologen Leif GW Persson. Han åkte ut och gömde sig på sörmländska lantstället Fagerhult, senare känt genom hans och kompisen Jan Guillous grabbiga tv-program från jaktstugan.

Men återkomsten skulle bli triumfatorisk. De i dag klassiska polisromanerna med "Grisfesten", "Profitörerna" och "Samhällsbärarna" skrevs 1978-1982 med de kärva poliserna Johansson och Jarnebring i centrum. Men sedan tog de paus i närmare 20 år. Alltmedan författaren sågs i ett otal sammanhang, från hårdkokt jägare i "Grabbarna på Fagerhult" och expert i TV 3:s "Efterlyst" och som författare tillsammans med kompisen Guillou till en mängd tv-serier.
Johansson och Jarnebring återkom 2002 i "Mellan sommarens längtan och vinterns köld" som utspelar sig i Palmemordets skugga. Den är första delen i en ny trilogi polisromaner vars sista del kommer ut i september enligt förlaget. Inledningen på 2000-talstrilogin har hyllats samtidigt som en delvis ny Leif GW Persson har beskrivits i medierna. Efter en olycka hösten 2000 med ett allvarligt benbrott och månader i rullstol har han inlett ett sundare liv. I en Expressenintervju från i fjol berättar han:

— Då hade jag gradvis från slutet av 30-årsåldern gått upp i vikt till toppvikten 137 kilo. När Guillou och jag gjorde de där "Grabbarna på Fagerhult"-programmen passerade jag 100. Vi gick omkring och sa sånt som "en riktig karl ska väga 100 kilo".

Han gick ner 40 kilo. Började äta bättre, dricka mindre och motionera mer. Och även om Leif GW Persson som renlevnadsmänniska känns som en viss paradox, verkar han nu, 60 år gammal, mer full av arbetslust än någonsin. Tredje delen i trilogin och en bok om seriemördaren Thomas Quick är sånt han hinner med vid sidan om det dagliga arbetet. Några tankar på att trappa ned verkar det inte finnas.

— Jag tänker jobba tills jag dör. Om de släpar ut mig härifrån på 67-årsdan, tar jag mitt pick och pack och fortsätter att jobba hemma. TT Spektra
Johan Malmberg

GRATTIS Leif GW Persson

Fyller: 60 år den 12 mars.

Familj: Hustru Kim, fyra barn från tidigare äktenskap och hustruns båda barn.

Bor: Solna

Bakgrund: 1978--1982 skrev han trilogin "Grisfesten", "Profitörerna" och "Samhällsbärarna". Han återkom med "Mellan sommarens längtan och vinterns köld" (2002) och "En annan tid, ett annat liv" (2003) som är de första delarna i en ny trilogi. Författare till ett 20-tal fackböcker, har skrivit böcker och tv-deckare tillsammans med vännen Jan Guillou. Professor på Polishögskolan sedan 1991.
Gå till toppen