Familj

Leif GW Persson fyller 60 år

Professor och bästsäljande författare. Hårdkokt jägare och kriminolog. Leif GW Persson har visat upp många sidor av sig, men de senaste årens nya bild av honom som reformerad, hårdbantad renlevnadsmänniska är den i särklass mest överraskande. I september kommer sista delen av hans nya succétrilogi.

Att en kriminolog och professor på Polishögskolan är en efterfrågad rikskändis är inte så konstigt. Det saknas inte brott att kommentera. Och ska polisens arbetssätt ifrågasättas är det ofta han som granskar eller står för visionerna.

Att sedan Leif GW Persson gör sig ovanligt bra i media är en annan sak. Själva personligheten har liksom en komplexitet som är självlysande. En knivskarp analytiker, intellektuellt utrustad, hyllad bästsäljande författare, påstådd aktieklippare av rang. Samtidigt en machoman och jägare, lite släpigt nonchalant till sättet, bohemen med proletära rötter.

Det märks alltid på någon om de brinner på riktigt. Att Leif GW Perssons fascination är äkta är det inte tu tal om. Bakgrunden är akademisk. Han pluggade statistik, juridik och samhällsvetenskap på universitet. Doktorsavhandlingen skrev han om mätproblem i brottsstatistik och blev sen en av landets första lärare i kriminologi innan ämnet var etablerat. Han har beskrivit sig som "en akademisk succé" som aldrig var riktigt hemma i den miljön. Det var han däremot i polismiljön, så frågan är varför han helt enkelt inte blev polis?

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen