Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

"Rock-Olga" fyller 65 år

Som rocksångerska slog hon igenom och som rocksångerska tänker hon sluta. Birgit "Rock-Olga" Magnusson fyller 65 år på onsdagen. Men vägen har långtifrån varit rak. Emellanåt har försörjningen både bestått av gammeltjosan och "omusikaliska" yrken.

FORTFARANDE I FARTEN. Birgit Magnusson är nog mest känd som Rock-Olga: ett artistnamn som hon i slutet av 1950-talet fick ta över efter en konkurrent från Stockholm. I dag underhåller Rock-Olga mest på ålderdomshem.Bild: PRESSENS BILD
Glad har hon alltid varit — snart är hon också pensionär.

— Jag tänker följa med strömmen. Trappa ner lite grann och fortsättningsvis bara åka på det som är roligt. Fast det är det mesta, fastslår den blivande 65-åringen.
Hon har varit mentalvårdare, traversförare, hemsyster och kapellmästare. Men det är som rocksångerska vi känner henne, Birgit "Rock-Olga" Magnusson. Sveriges okrönta rockdrottning sedan snart fem decennier och för evigt förknippad med Paul Ankas rockhit från 1957 — "What have you done to me".

— Det spelar ingen roll om jag är på en festplats eller ett ålderdomshem. Så fort jag visar mig måste jag sjunga "What have you...", konstaterar Birgit Magnusson.

Så har det varit sedan 1958 då hon arbetade som mentalskötare på Ulleråker sjukhus i Uppsala där "jag då och då larvade mig med gitarren":

— En dag anmälde kompisarna mig till en tävling som hette "Ungdom med ton". Jag sjöng "What have you ..." och vann. "Nu har Uppsala också fått sin Rock-Olga", sa konferenciern. Det fanns nämligen en med det namnet i Stockholm.

När Birgit senare samma år i en annan tävling vann över Stockholms-Olga och denna erbjöd henne att överta artistnamnet var hon dock inte sen att nappa.
Vid det laget var Birgit, bördig från Gävle, på god väg att erövra danspalatset Nalens kräsna publik i Stockholm. För att få tillträde till dess estrad hade dock krävts ett godkännande av Nalens än mer sparsmakade, legendariske chef, Topsy Lindblom, som först blev uppringd av blyga Birgits far. Hon minns:

— Jag har en dotter som sjunger, sa pappa. Det är det många fäder som har, sa Topsy. Men min, hon sjunger rock, sa pappa, Kom hit på en gång, sa Topsy.

Far och dotter tog tåget till Stockholm. När Birgit Magnusson klev in på scenen och drog igång "What have you ..." inträffade något som aldrig hänt varken förr eller senare i Nalens historia:

— Rockvaktmästarna lämnade sina platser och gick ut för att titta vad som hände i Harlem ...

Första halvan av 1960-talet var Rock-Olgas storhetstid. Under andra halvan, sedan Beatles gjort entré och de svenska rockartisterna började gå samman i grupper, hamnade hon på undantag. Birgit minns:

— Jag bodde ensam i en banvaktstuga utanför Furuvik. Satt och tittade på när turnébussarna åkte förbi på R 13. Oj, vad avundsjuk jag var. Men självförtroendet var i botten så det var inte mer att göra än att lägga av.

Hon började köra truck på Skutskärsverken. Körde dock parallellt från 1968 med dansbandet "Trio med Olga" som hon bildat tillsammans med tre dragspelande damer. Repertoaren utgjordes av gammeldans. Enbart. De enstaka gånger man begärde "något modernt" kunde det bli problem. Men:

— Det brukade räcka med att vi rev av "Livet i Finnskogarna" i foxtrot-takt.

1970 gick flyttlasset till Göteborg och Birgit började jobba som traversförare på Eriksberg. När varvet lades ner flyttades hon över till Götaverken. När även detta lades ner sadlade hon om till hemsyster. När också hemsysterbyrån slog igen var dock Rock-Olga redan tillbaka på scenen. Det hade 1960-tals-kollegorna i "Rockfolket" sett till. Dessutom hade hon, äntligen, fått sjunga in "What have you done to me" på skiva. Tillsammans med Abba!
— Det var 1972. En lp som heter "Rock-Olga Today" med Benny Andersson på pianot och Abba-tjejerna som körar. Det var nog sista gången man fick höra Abba som kompband för året efter slog de igenom. Tyvärr fick jag aldrig chansen att köra för dom, skrattar Birgit.

När hon 1976 bildade dansbandet "Hafsbandet" blev musiken åter hennes huvudsakliga levebröd och har så förblivit. Även efter det att hon lade ner bandet 1996 har hon fortsatt sjunga. Tillsammans med "Rockfolket", som i en nyare konstellation kallar sig "Party Party". Eller tillsammans med sin syntackompanjatör Christer Paulsson. De brukar bland annat göra ett 30-tal spelningar om året på ålderdomshem.

— Och där vill man höra "What have you", hävdar Birgit. Jag brukar säga att cirkeln är sluten. Jag började som rocksångare och jag kommer att sluta som en rocksångare. Det är rock folk vill höra.

Under den snart 50-åriga karriären har Birgit intresserat följt populärmusikens utveckling mot allt fler och yvigare genrer.

— Jag har väl inte gillat allt det nya, precis. Men mycket av det som kommit på senare år tycker jag om och dagens popartister är jätteduktiga. Det enda jag inte klarar är rap. En musiklös svada av ord som man inte kan stampa takten till. Rapparen berättar säkert något väldigt bra men min hjärna hinner bara inte med. Nej, tacka vet jag Vikingarna, Glenn Miller och inte minst den fantastiska Wanda Jackson — First Lady of Rock 'n' Roll, fastslår Sveriges första rockdrottning som själv tänker rocka fett i många år till:

— Så länge någon orkar lyssna är det fullt ös och öppet spjäll som gäller!

Monica Frime/TT Spektra

GRATTIS Birgit "Rock-Olga" Magnusson

Aktuell: Fyller 65 år den 16 mars.

Sysselsättning: Rocksångerska.

Familj: Maken Lars-Christer, mamma Britta Jacobsson, tre systrar.

Bor: I Hedared utanför Borås

Just nu: Ska fira både den egna födelsedagen och mammas 90-årsdag den 19 mars med släktträff på Kanarieöarna.
Gå till toppen