Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ola Håkansson 60 år 24 mars

Ola Håkansson är tonårsidolen som på senare år blivit synonym med svenska musikframgångar utomlands. A-Teens, Cardigans och Army of Lovers är några av artisterna som Ola Håkansson och hans skivbolag Stockholm Records framgångsrikt lanserat. I morgon fyller han 60 år.

Ola & the Janglers hann med hundratals turnéer under sin storhetstid.Bild: PRESSENS BILD
Minnena från den tid då han var han en av landets mest dyrkade popidoler är lika levande i dag. Att han nu ska till att fylla 60 år är därför en smula chockartat.

— Man vill ju fortfarande gärna tro att man nyss avslutat en folkparkshow i Hunnebostrand och att turnébussen just landat. Men när man sen ska gå nerför trappan märks det ju att det faktiskt var ett tag sen. Annars är det inget speciellt med att bli äldre.

Att detta beror på ett fortsatt starkt engagemang i en bransch som befinner sig i kontinuerlig utveckling och där han hela tiden möter unga, kreativa människor, förnekas dock inte av den blivande 60-åringen. Som dock påpekar:

— Egentligen existerar inte ålder inom musikbranschen. Alla åldrar blandas. Precis som alla härkomster. Och det är positivt, tycker Ola Håkansson.
Själv var han 16 år, härstammade från Sollentuna och hade ett förflutet som medlem i Radiotjänsts gosskör när han 1962 tillfrågades om han ville bli frontfigur i popgruppen som kom att heta Ola & the Janglers.

Skivdebuten med singeln "Little Girl" 1964 blev en jättehit. Med bland annat 13 låtar på Topp Tio-listan åren 1964—1968, mängder med guldplattor, hundratals turnéer och skrikande fans i massor, hann gruppen göra ett ordentligt avtryck i pophistorien före upplösningen 1971.
Ola Håkansson, som parallellt med popsjungandet hade framgång som filmstjärna i slutet av 60-talet, försökte sig sedan på men lyckades inte som soloartist. Även planerna på att läsa till provinsialläkare fick skrinläggas.

— Jag hade en dröm om att bo på landet i ett stort hus och sätta plåster på små barn, skrattar han.

Att drömmen inte förverkligades berodde på ett fruktbart möte mellan låtskrivande Ola Håkansson och musikmakaren Tim Norell vilket resulterade i bildandet av gruppen Secret Service. Första singeln "Oh Susie", gick raka vägen in på engelska tio-i-topplistan. Med hits som "Flash in the night" och "Dancing in madness" erövrades sedan resten av världen.
När 80-talet övergått i 90-tal fanns dock inte "Secret Service" mer. Det gjorde däremot skivbolagsdirektören Ola Håkansson, som i januari 1992 bildat Stockholm Records och kommit med en ny affärsidé: hitta svenska artister för lansering utomlands. Army of lovers, E-Type, Cardigans, Antilope, A-Teens, är några exempel på de efterfrågade produkter som bidrog till att Stockholm Records, blev ett av Sveriges mest framgångsrika exportföretag.

— Sverige är ett litet land och har alltid varit beroende av sin export. Att få lansera svenska artister utomlands är en stor och fascinerande utmaning. Även om det är spännande på hemmamarknaden, är det oerhört kul att slåss på en helt annan marknad. Det kommer jag alltid att tycka, hävdar mannen som har kallats för den svenska musikbranschens makthavare Nr 1.
Ola Siare vore ett annat lämpligt tillmäle. I en intervju i Dagens Industri 1996 sa han bland annat att "cd:n kommer att försvinna om 10—15 år om inte skivindustrin lär sig att ta betalt för den från internet nedladdade mjukvaran."

— Där är vi nu, ja, konstaterar Ola. Fast cd:n har ju inte försvunnit för att dvd:n kommit men båda får mindre och mindre betydelse för överlevnaden i branschen.

— Men jag hade rätt när jag sa att man kommer att konsumera musik på ett annat sätt, fortsätter han. Tyvärr har skivindustrin hitintills visat sig alldeles för flat och initiativlös. Man kan inte förbjuda något utan att komma med alternativ. Det finns två vägar att gå. Dels måste man lagstifta för upphovsrättens skull. Dels måste man erbjuda lagliga alternativ till rimliga priser. Inte säga "du får ladda ner låten men det kostar tusen spänn". Det är lika korkat som att komma med förbud som ändå inte följs. Ungdomar vill ju ha musik.
Ett sätt att lösa knuten menar han vore att kopiera tidningarnas nätupplagor.

— Vissa kan man läsa utan att betala, vissa attraktiva artiklar betalar man en slant för att komma åt. Samma sak måste komma för skivindustrin. Med stor tillgänglighet, det måste vara enkelt, och med belopp som känns okej.

Efter ännu en blick i kristallkulan tror Ola Siare att det hela löser sig inom ett par år. För att det måste. Fast knappast med honom som igångdragare.
Stockholm Records är numera en del av det amerikanska musikkonglomeratet Universal. Till och med 2003 var Ola Håkansson vd för svenska Universal. I fjol övergick han till att bli styrelseordförande. Vid årskiftet lämnade han även den posten.

— Jag tyckte det skulle vara skönt med en paus. Nu ägnar jag mig i stället åt mitt eget lilla musikförlag och produktionsbolag "Ten Songs" som jag startade för ett år sedan, och där jag har en liten studio som jag pysslar med.

Det sistnämnda betyder bland annat att han åter tagit upp låtskrivandet och samarbetet med musikmotorn Tim Norell. Vad som eventuellt kan komma ut av detta är dock för tidigt att sia om, menar Ola Spåman.

— Är det något jag lärt mig under alla år i den här branschen så är det att man aldrig kan veta något om vad man ska göra nästa år. Fast vi kan nog utesluta att jag dyker upp i folkparken i Hunnebostrand i sommar. TT Spektra

Grattis Ola Håkansson

Aktuell: Fyller 60 år den 24 mars.

Yrke: Popidol, låtskrivare, skivbolagsdirektör, musikförläggare.

Familj: Fru Anna, hans söner Andreas, 30, Viktor, 19, hennes son Nicke, 19, gemensamma barnen David, 11, Ludvig, 10, Linnea, 3 år.

Bor: På Resarö i Stockholms skärgård.

Firar: Påsklovet i Spanien.
Gå till toppen