Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sandström och Klungan synar den svenske mannen

Rockmusikern David Sandström och humorkollektivet Klungan har visat sig vara en ovanligt lyckad kombination. Hemma i Umeå har deras föreställning ”Stämning” fyllt salongen kväll efter kväll och nu väntar en turné.

Sketcherna i "Stämning" befolkas av många risiga gubbar, män som är långt ifrån de förebilder man kan önska, berättar Sven Björklund. Mattias Fransson spelar frustrerad rollspelsledare i en sketch.Bild: Fredrik Persson/Pressens Bild
Tre män på kurs för att lära känna sig själva, och kanske bli av med den där stickande känslan av oro. En av dem liknar sig vid en hårtork; lugn och stillsam, men plötsligt går den igång och det hettar i ansiktet och alla vänner flyger iväg.

I Klungans sketcher är humorn skruvad och stämningen går från lågmäld till absurd. Gruppen består av Sven Björklund, Mattias Fransson, Carl Englén och Olof Wretling - skådespelare som tidigare varit med i såväl lokala teaterprojekt som P3:s ”Experimentet” och SVT:s ”Tiger” och ”Humorlabbet”. Hösten 2003 hittade de och musikern David Sandström (före detta medlem i Refused) varandra och gjorde en rad föreställningar i Umeå, med David som kapellmästare och olika gästmusiker.

- Det genererade sjukt många sketcher, mer än hundra. I en sketch sufflerade vi sufflören och det blev så många metanivåer att inte ens vi själva hängde med längre. Men det var grymt bra att vi gjorde den, för till slut funkar det, säger Sven Björklund.
De nummer som kanske var lite väl galna i deras första samarbete ligger till grund för den föreställning de nu ska turnera med, ”Stämning”, och Sven Björklund tror att det var genom att våga experimentera som Klungan nådde en högre nivå.

Experimentet blev en fantastisk succé, som nu har följts upp med flera föreställningar. David Sandström som har spelat i olika band i Umeå i över tio år upplever för första gången att kassörskan på Posten känner igen honom.
I turnén spelar han tillsammans med sitt band Overdrive och kommer dessutom med ett nytt album i maj.

- Jag känner att jag har tjänat ihop till det här bandet genom alla år som jag har hållit på med popmusik. Det senaste året har det känts som att det funkar.

Han bidrar med en djupare ton till Klungans sketcher. Direkt efter ett gapskratt kan en mörk sång, som John Holms ”Ett enskilt rum på Sabbatsberg” följa.

- Det har varit min roll, att bilda kontrast. När folk har magskrattat precis innan tar det på ett helt annat sätt. Jag märker vilken skillnad det är på hur man lyssnar, när man har öppnat sig känslomässigt.
Det är inte de starka manliga förebilderna som befolkar sketcherna, snarare de pappor som barnen hade klarat sig lika bra utan.

- Vi monterar ner den svenske mannen och kollar vad det är för skit och garvar åt det. Vi gör många risiga gubbar som det går dåligt för, säger Sven Björklund.

Ett exempel är den arbetslösa actionpappan som kommer till sonens skola och berättar om skådespelarkarriären i Hollywood.

- Det är snubbar som man tänker att man kunde ha blivit eller fortfarande kan bli. Om vissa kan jag till och med känna att det där är jag, och det är jävligt otäckt. Man skrattar för att det är roligt och man skrattar för att man måste, man vet inte vad man annars ska göra, säger David Sandström.

- Många av de här karaktärerna har jag stött på i hela mitt liv. Men jag har aldrig sett dom gestaltats förut. TT Spektra
Elin Viksten

Fakta/Turnéplan "Stämning"

12 april, Stockholm

14 april, Lund

16 april, Karlskrona

18 april, Kristianstad

19 april, Växjö

21 april, Halmstad

22-23 april, Göteborg

26 april, Malmö

30 april, Köping

4 maj, Eskilstuna

6 maj, Umeå

7 maj, Örnsköldsvik

12 maj, Norrköping

14 maj, Västerås

15 maj, Stockholm
Gå till toppen