Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sandström och Klungan synar den svenske mannen

Rockmusikern David Sandström och humorkollektivet Klungan har visat sig vara en ovanligt lyckad kombination. Hemma i Umeå har deras föreställning ”Stämning” fyllt salongen kväll efter kväll och nu väntar en turné.

Sketcherna i "Stämning" befolkas av många risiga gubbar, män som är långt ifrån de förebilder man kan önska, berättar Sven Björklund. Mattias Fransson spelar frustrerad rollspelsledare i en sketch.Bild: Fredrik Persson/Pressens Bild
Tre män på kurs för att lära känna sig själva, och kanske bli av med den där stickande känslan av oro. En av dem liknar sig vid en hårtork; lugn och stillsam, men plötsligt går den igång och det hettar i ansiktet och alla vänner flyger iväg.

I Klungans sketcher är humorn skruvad och stämningen går från lågmäld till absurd. Gruppen består av Sven Björklund, Mattias Fransson, Carl Englén och Olof Wretling - skådespelare som tidigare varit med i såväl lokala teaterprojekt som P3:s ”Experimentet” och SVT:s ”Tiger” och ”Humorlabbet”. Hösten 2003 hittade de och musikern David Sandström (före detta medlem i Refused) varandra och gjorde en rad föreställningar i Umeå, med David som kapellmästare och olika gästmusiker.

- Det genererade sjukt många sketcher, mer än hundra. I en sketch sufflerade vi sufflören och det blev så många metanivåer att inte ens vi själva hängde med längre. Men det var grymt bra att vi gjorde den, för till slut funkar det, säger Sven Björklund.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen