Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Christoffer Barnekow 65 år 13 april

Från barnprogram till uppkäftiga samhällsprogram och intervjusamtal i lättsam ton. Reportern och programledaren Christoffer Barnekows repertoar är bred. Just nu är han aktuell som värd för SVT2:s temakvällar. Och så fyller han 65 i morgon onsdag.

TV-MAN. Christoffer Barnekow lär inte pensionera sig än på ett tag. Arbetslusten är fortfarande intakt.Bild: Nille Leander/SVT
Att han ska bli sextifem känns mycket påtagligt. Ungefär som att fylla moped.

— När man fyller femton får man gå på barnförbjudet, får ofta ta ställning till kvinnan, den egna sexualiteten och till existensens grunder. Det är precis likadant att fylla sextiofem. Då får man också ta ställning till kvinnan och kärleken, framtiden och identiteten och vad man vill med sitt liv. Allting blir laddat och ställs på sin spets, och allt det som hade att göra med att fylla femton dyker upp igen. Man backar in i puberteten fast från ett annat håll.

Konstaterar den blivande 65-åringen inte utan förtjusning innan han tillägger i något allvarligare ton:

— Den politisk-ideologiska gräns som säger att du nu är för gammal för arbetsmarknaden har dock ingen motsvarighet i biologin. Arbetslusten försvinner ju inte för att samhället vill det. I alla fall inte i mitt fall. Jag tänker köra på så länge det bara går.

Det sistnämnda gläder säkert många bland den dryga halvmiljon tv-tittare som härom lördagen hängav sig åt det flera timmar långa temafirandet av HC Andersens 200-årsdag i TV2 med Christoffer Barnekow som sakkunnig ciceron och spirituell programvärd.
I dag kan han se tillbaka på 36 år i televisionens tjänst. Först var det dock radion som lockade. Men trots ABF-kurs i radiojournalistik blev det nobben när 19-årige Malmö-pågen Christoffer Barnekow ville ha jobb på Sveriges Radio i hemstaden. Kom igen när du lärt dig något, fick han höra.

När han återkom tio år senare, 1969, efter bland annat språkstudier, jobb som dramalärare och efter att varit vännen Bo Widerberg behjälplig som regiassistent vid tillblivelsen av filmen "Kvarteret Korpen", blev det dock napp på nystartade tv-kanalen TV2, där nu 29-årige Christoffer Barnekow direkt sattes att producera barnprogram i parti och minut.

— Det kunde handla om 40 program på ett bräde. Jag fick fria händer men inga pengar. Men barnkulturen lyftes verkligen upp under några år, och själv lärde jag mig massor så det kändes bra ändå, menar producenten bakom bland annat det utskällda men av många tittare älskade "Vilse i Pannkakan".

Några uppkäftiga upplagor av samhällsprogrammet "Rekordmagazinet" med Jan Guillou hann det också bli innan producenten Barnekow övergick till att själv bli en nyfiket undersökande reporter fast med kulturella förtecken.

Oftast iförd karakteristiskt fladdrande trenchcoat, gjordes uppskattade strövtåg på båda sidor Öresund. Resultatet visades bland annat i "Bildjournalen". Senare tillkom engagerade intervjusamtal i lättsam, tillbakalutad och ofta direktsänd tappning som i "Sommarnattens skeende".
Mycket av detta återkommer i det nuvarande programledarskapet för SVT2:s temakvällar på lördagarna som Christoffer Barnekow lett sedan 2003. Hittills har det blivit ett 20-tal program som för det mesta hittat raka vägen till sina tittare. Programledaren berättar:

— Bland annat har vi en fast publik som tittar för att de fascineras av själva tematanken. Sedan har vi tittare som tittar för att det handlar om just deras grej som de kan och vet allt om. Som när vi gjorde en punkkväll och alla punknördar i det här landet engagerade sig och kommenterade vartenda inslag.

Nästa temakväll blir den 17 april och heter "Vaken - en kväll om sömnlöshet". Det blir speciellt såtillvida att programvärden själv medverkar som åskådningsobjekt medan han ligger kopplad till en massa apparater på ett sömnlaboratorium där han tillbringar en natt under observation.

Han har ännu inte tagit ställning till om han ska utnyttja sin lagstadgade rätt att kvarstå i SVT Malmös tjänst tills han fyller 67.

— Det beror på arbetsuppgifterna. Får jag inte avsluta vårens temakvällar som pågår fram till sommaren och sedan fortsätta i höst slutar jag direkt och övergår till frilansverksamhet. TT Spektra
Monica Frime

Grattis Christoffer Barnekow

Aktuell: Fyller 65 år den 13 april.

Yrke: Reporter, programledare.

Familj: Hustrun Hanne, barnen Mathias och Magdalena, barnbarnen Siri och Sonja.

Bor: I Malmö

På gång: Sova i tv-rutan.
Gå till toppen